ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Egészséges édesítés praktikusan: hogy ne csöppenjen el a méz

2012. szeptember 12. - időtetrisz

Ti is használtok mézet? És bár szeretitek, nem szívesen nyúltok az üveg után, mert szinte mindig kissécukros-tapadós-ragacsos”? Nektek is van olyan kaptár alakú, fából készült mézcsorgatótok? (Aminek az előnyeit, az adagolás felől nézve, még nem sikerült megfejtenem, mert ettől még a méz ugyanúgy irányíthatatlanul csurran és cseppen...) Van, aki külön kis tálkát tesz az üveg alá, hogy ne folyjon továbba mézcseppeket ez tényleg felfoghatja, de ettől természetesen a tálka is (és az üveg is) tiszta ragacs lesz, brrrr... Pedig erre van egy kézenfekvő és tök egyszerű megoldás...

[caption id="attachment_3345" align="alignnone" width="539"]mezpumpa- Fotó: www.meheszpont.hu[/caption]

A méz a barátunk, a cukorral lassan éppen 2 éve, hogy teljesen leszámoltunk. Helyette volt már agavé, különböző gabonaszirupok, fruktóz, nyírfacukor, de végül az egyszerűbb, kézenfekvőbb, és nem mellesleg olcsóbb mézbanán – sztívia triónál kötöttünk ki, ezeket váltogatva készülnek sütik, kásák, gabonakávék, fagyik, tejberizsek és minden egyéb édesség. Kellett némi kísérleti idő, amíg összeállt hogy mit mivel érdemes édesíteni (főleg az arányokat volt nehéz eltalálni), de most már cukor nélkül sütök-főzök. Nyáron, amit csak lehet, botmixerrel pürésített gyümölccsel (érett körte, szilva, barack például) ízesítek, de bevált még erre a célra a beáztatott, összemixelt mazsola is.
Ezzel párhuzamosan jelentkezett a mézügyi probléma, és akkor került a képbe, tesói ajánlással: a mézpumpa. Mondjuk logikus, hogy ami folyékony, azt ugyanúgy lehet adagolni, ahogyan pl. a tisztálkodó- vagy tisztítószereket szokás, akkor is, ha ez történetesen étel. (Ez a darab nem hinném, hogy bármiben eltér a közönséges folyékony szappan pumpájától, de azt mégsem ajánlanám, hogy valaki azt használja újra, mert nemigen lehet megnyugtatóan kitisztítani.) Eleinte szkeptikus voltam, mert konyhai kütyük és segédeszközök terén a minimalizmus híve vagyok (a túléléshez elég egy botmixer!), de már első nap befogadtam a szívembe, azóta is vallom, ez volt az egyik legjobb befektetés. Kisgyerekesek és fantáziával rendelkezők számára az előnyeit ecsetelni talán nem kell: tiszta, gyors, egyszerű, ráadásul takarékos. Gyermek önkiszolgáló módon készít mézes kenyeret, mákos-mézes joghurtot vacsorára, édesíti inkakávéját, sőt, azt is megtanulja, hogy nem érdemes túladagolni, mert nem is annyira jó a túlédesített cucc.

Emellett főzés, sütés közben is nagy segítség, mert precízen lehet vele adagolni, egy végigvitt nyomásnyi kb. egy evőkanálnyi méznek felel meg, de lehet kevesebbet is. A lelkét a rugó adja, de mivel az benne van a műanyag csőben, nem nagyon tud elromlani. Ha kiürül az üveg, a csavaros fedővel együtt áthelyezzük az újba. A kis csomagban van nagyobb és kisebb üvegre illeszthető fedő is, illetve kapható fém- és műanyagkupakos változata is.

Beszerzés Netről is rendelhető, de méhészboltokban vagy piacokon a mézárusnál érdemes érdeklődni,
a miénk a Fehérvári úti csarnokban tanyázó mézes nénitől származik
Ár: 500-600 forint

 

A témában lásd még Hajtogatom, hajtogatom Tipp: tisztálkodás takarékosan Gyors, de nem junk#2: Változatos lepény maradékokból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr598802392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vera 2013.03.10. 22:32:33

Szia mimimo!A Fehérvári úti csarnokban tanyázó néni a csarnokon belül hol található? Elküldeném munkaidőben a férjem, hozzon tőle egy "szettet", de egy kicsit pontosabb koordinátákat kellene neki mondanom, hogy hamar meg is találja :)

mimimo 2013.03.11. 00:00:45

:) A Fehérvári úti bejáratnál, a mozgólépcsőn kell felmenni, első emelet, jobbra fordulva, a sarki mézárusító standnál.

Anonymous 2013.03.15. 00:42:04

Én összesen két mézes standot szoktam látni a csarnokban, úgyhogy nem kell sokat keresni :)
süti beállítások módosítása