Majd' minden kiskrampusznál idővel eljön a tészta-korszak, a szülő meg csak imádkozik, hogy ne tartson örökké, mert az mégse járja, hogy folyton csak péksüteményt, tojásos nokedlit meg társait egyen a fejlődésben lévő szemünk fénye. (Akkor persze nem baj, amikor ebédidő után egy órával esik haza a bénázó szülő és csillogó szemmel kérdi: na, jöhet a sajtos tészta?) Gyors és relatív egészséges megoldás reggelire vagy vacsorára: teljes kiőrlésű lisztből készült crepe (a mi jól megszokott palacsintánk francia, karcsúbb testvére).
A recept a
100 Days of Real Food nevezetű, egészséges ennivalókkal és projektekkel kecsegtető oldalról való (
szép, klasszikus történet: Lisa 32 éves kora előtt zéró energiát fordított arra, hogy megnézze, mit eszik, majd lassan küldetés lett abból, hogy terjessze az igét), külön helyes, hogy állítása szerint a nagyi receptjét variálta.
A végeredmény nem csak az egészséges volta miatt érdekes, hanem mert ez a nagyon vékonyra süthető tészta lehetővé teszi, hogy szuper formákba öntsük, ami - nem csak saját lányomon tesztelve - konkrét eufóriát okoz a kicsik körében: nem elég, hogy végre palacsinta van (vagy legalábbis afféle tészta), még lehet szív vagy maci formájú is (szilikonforma az egyeurós boltból, áldom a tervezőt, ja igen, tükörtojás készítésére van eredetileg, dehát...).
Hozzávalók:
3 tojás
1 csésze teljes kiőrlésű liszt (100-120 g)
1 csésze tej (kb. 2,2 dl )
3/4 csésze szóda (eredetileg vízzel van)
1 evőkanál méz (jól jön egy adagoló)
1/4 teáskanál só
1 evőkanál vaj a sütéshez (olajjal is lehet)
Csomómentesre keverés után hagyjuk állni egy kicsit, majd papírvékonyra sütve lehet is tálalni (néha gyorsabban fogy, mint ahogy készül).
Egy cseppet lesz csak édes, jól bírja a durva lekvárokat, kakaóporokat de talán a sós tölteléket is, azért csak óvatosan, mert nagyon vékony, de egy sajtos-tejfölös-fokhagymástól még nem esik szét.
A siker garantált:
Egyéb palacsintavariációkat örömmel fogadunk, olvasói fotókat, megoldásokat boldogan megjelentetünk.
Témába vágnak:
Összes palacsinta-recepetünk (2 alapanyagos, almás-zabos, akácvirágos, spagettimaradékos)