ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors, de nem junk # 3: maci és szív alakú crepe teljes kiőrlésű lisztből (és ehető)

2012. szeptember 14. - időtetrisz

Majd' minden kiskrampusznál idővel eljön a tészta-korszak, a szülő meg csak imádkozik, hogy ne tartson örökké, mert az mégse járja, hogy folyton csak péksüteményt, tojásos nokedlit meg társait egyen a fejlődésben lévő szemünk fénye. (Akkor persze nem baj, amikor ebédidő után egy órával esik haza a bénázó szülő és csillogó szemmel kérdi: na, jöhet a sajtos tészta?)  Gyors és relatív egészséges megoldás reggelire vagy vacsorára: teljes kiőrlésű lisztből készült crepe (a mi jól megszokott palacsintánk francia, karcsúbb testvére).

A recept a 100 Days of Real Food nevezetű, egészséges ennivalókkal és projektekkel kecsegtető oldalról való (szép, klasszikus történet: Lisa 32 éves kora előtt zéró energiát fordított arra, hogy megnézze, mit eszik, majd lassan küldetés lett abból, hogy terjessze az igét), külön helyes, hogy állítása szerint a nagyi receptjét variálta.
A végeredmény nem csak az egészséges volta miatt érdekes, hanem mert ez a nagyon vékonyra süthető tészta lehetővé teszi, hogy  szuper formákba öntsük, ami - nem csak saját lányomon tesztelve - konkrét eufóriát okoz a kicsik körében: nem elég, hogy végre palacsinta van (vagy legalábbis afféle tészta), még lehet szív vagy maci formájú is (szilikonforma az egyeurós boltból, áldom a tervezőt, ja igen, tükörtojás készítésére van eredetileg, dehát...).
Hozzávalók:

3 tojás
1 csésze teljes kiőrlésű liszt (100-120 g)
1 csésze tej (kb. 2,2 dl )
3/4 csésze szóda (eredetileg vízzel van)
1 evőkanál méz (jól jön egy adagoló)
1/4 teáskanál só
1 evőkanál vaj a sütéshez (olajjal is lehet)

Csomómentesre keverés után hagyjuk állni egy kicsit, majd papírvékonyra sütve lehet is tálalni (néha gyorsabban fogy, mint ahogy készül).

Egy cseppet lesz csak édes, jól bírja a durva lekvárokat, kakaóporokat de talán a sós tölteléket is, azért csak óvatosan, mert nagyon vékony, de egy sajtos-tejfölös-fokhagymástól még nem esik szét.

A siker garantált:

Egyéb palacsintavariációkat örömmel fogadunk, olvasói fotókat, megoldásokat boldogan megjelentetünk.

Témába vágnak:

Összes palacsinta-recepetünk (2 alapanyagos, almás-zabos, akácvirágos, spagettimaradékos)

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr668802386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági 2012.09.14. 13:38:40

Kicsit időigényesebb játék, de van, hogy a tészta felébe a liszt rovására holland kakaóport teszek, és máris lehet sütni és variálni a kétszínű palacsintákat: rajzolni, írni, pöttyöket tenni, és hasonlók. Persze a palacsinta nem az az étel, amit extra trükkökkel lehet csak megetetni a gyerekekkel, néha azért jó móka lehet :)

vera 2012.09.14. 14:00:26

Neked ugyanolyan gyorsan sül, mint egy átlagos palacsinta? Én egyszer próbáltam teljes kiörléső lisztből palacsintát sütni, és rettentő lassú volt....

sugarcandy 2012.09.14. 14:06:37

A palacsinta vastagabb, mint ez, ebben pont az a jó, hogy annyira vékony lesz, nem kell felezni sem a lisztet, gyorsan sül.

sugarcandy 2012.09.14. 23:53:43

Hű, ez izgalmas! Köszönjük! Az íze mennyire változik? Pár hete, táborozós nyaralás kapcsán ajánlották a spenótosat, tésztába keverve, kipróbáltuk, az is nagyon finom.

Ági 2012.09.18. 19:12:35

Remélem ez is tetszeni fog! Nem nagyon változik, talán egy picit érezni rajta a kakaót, de ugyanúgy tölthető bármivel, bár tény, nálunk jellemzően az édes variációk fogynak. De mivel cukrozatlan a kakaó, talán a sós tölteléket is elbírja. Legközelebb kipróbálom :) Amerikai palacsintát is sütünk néha, azt ez alapján a recept alapján: http://bonniekonyhaja.blogspot.hu/2010/10/amerikai-palacsinta-hazi-eperlekvarral.htmlFahéjas reszeltalmát belesütve mennyei!
süti beállítások módosítása