ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Proetz-kezelés, avagy arcüreg átmosás TB-re vagy ingyen - Füles kérdés III.

2012. október 02. - időtetrisz

Az orrmandulaműtét elkerülésének egyik módja az arcüreg átmosása, avagy a rejtélyesen hangzó Proetz-kezelés. A kezelés magyarországi úttörői szerencsére hozzáférhetővé is teszik a módszert, igaz, jó pénzért. A kezelés során a cél még mindig az orrmelléküregben megülő makacs, akár évek, de legalábbis hosszú hónapok óta gyűlő váladék, a takony kivarázsolása. A kétségbeesett anyuka (esetünkben én) fejvesztve szörföz és telefonálgat, hogy tessék mondani, mégis, van-e ennek értelme, és hogyan lehetne egy kicsit olcsóbban... Mert az első találatoktól bizony hátrahőkölünk.

Hogyan működik? Ahhoz, hogy a realitásokat lássuk, érdemes megérteni, hogy hol is pang az az átkos váladék, milyen útjai vannak kifelé. Ez a film szerintem elég szemléletesen fedi fel a titkot.

 

A pangó takony kijutásához értelemszerűen VAGY lyuk kéne a dobhártyán (gennyes fülgyulladás esetén sokszor ezt az utat választja magának) VAGY be kéne kerülnie az orrüregbe ÉS folyamatosan levegőhöz kellene jutnia, levegőznie kellene. Ezt gátolhatja a nagy orrmandula (amelynek méretéről érdemes információt szereznünk nem minden orvos nézi meg, aki rögtön műtétet javasol). Ha az orrmandula a ludas, akkor sem eszik olyan forrón a műtétet, hiszen ez a szerv szépen lassan fejlődik vissza a gyermek növekedésével.

Adott tehát ez a barlangrendszer, dobhártyákkal zárva a fül felé, nyitva az orr- illetve szájüreg felé.
A Proetz-kezelés lényege, hogy a rendszert zárttá tesszük, vákumot hozunk létre, aminek hatására a takony körötti levegő helyére az orrüregbe töltött sós víz nyomul, ami feloldja a váladékot, és remélhetőleg neki indul.

Hogyan tesszük zárttá a rendszert? Három kimenet van, amit zárni kellene:

1. a szájüreg felé kellemetlen is, ha nyomul bármi, ezért lelkesen kattogunk (vagy gurgulázunk), a k, illetve a g zárhang képzésével ugyanis lezárjuk a szájüreg és az orrüreg közötti átjárást,
2. az egyik orrüreg: ide sós vizet (fiziológiás oldatot) fecskendezünk, ami lezár, illetve boldogan nyomul majd a kitáguló levegő helyére a takonyt oldani,
3. a másik orrüregben pedig pedig vákuumot képzünk, azaz porszívózunk.

Íme egy 1977-es videó a az egész mókáról. Kicsit lassú, de pontosan látható rajta a nagy trükk.

A kezelés hatékonyságáról lehet mindenfélét olvasni, én azt szűrtem le, hogy nincs sok veszteni való rajta, nyerni viszont annál több. Persze mindenki saját felelősségére.

Otthon? TB-re? 2000-ért? 4500-ért? Hosszú keresgélések alapján azt láttam, hogy 4500 Ft-ot simán elkérnek kezelésenként, ezt fel kell szorozni 6–12-vel, attól függően, hány alkalmat ajánlanak, plusz az első vizit díját hozzá kell adni (8000 Ft.). Ehhez képest egészen megkönnyebbültem a 2000 Ft-os, illetve 2500 Ft-os árajánlatoktól.
Lelkes azonban akkor lettem igazán, amikor egy helyütt a 2000 Ft-os ár mellett ott szerepelt, hogy TB-re is lehet. Nem akartam hinni a szememnek, és nem is írtam meg a posztot, amíg ki nem derült, hogy TÉNYLEG lehet.

Aztán az is világossá vált és ezt maguk a kezelést végző szakemberek is megerősítették , hogy mindez otthon is elvégezhető. Kipróbálni érdemes, veszteni való nincs rajta. Kínzás szempontjából egyik sem jobb vagy rosszabb (nem fájdalmas, csak utálatos procedúra). Vigyázat! A fő kockázat, hogy a túlzott mennyiségű "pröccölés" során a só tönkre teszi a nyálkahártyát! Nekünk azt mondták, hogy éppen emiatt egy nap csak egyszer csinálhatjuk! Ha nem is sikerül tökéletesen a művelet, akkor egy orrátmosással egybekötött sima orrszívás lesz belőle.

Kellékek:
tengeri sós víz (arányokat már leírtam itt)
–  orrszívó
pumpa / fecskendő, amivel bejuttatjuk a sós vizet

A procedúra:
–  a fejet hátra kell hajtani (ez nem orrüreg átmosás!)
az egyik orrüregbe vizet fecskendezünk
–  a gyereket rávesszük, hogy folyamatosan kakukk-oljon :)
... a másikból pedig szívjuk orrszívóval a vizet és a váladékot

A szívás nem egyszerű művelet. Lehet jól és rosszul csinálni. Az orrszívó mozgatásával és az orrnyereg megfelelő irányú húzásával rá lehet érezni, hogy mikor szív valóban jó irányból a gép. Magam részéről megnyugtató volt, hogy előtte egyszer láttam élőben, hogy hogyan folyik az egész, de az  orvos megerősített, hogy csinálhatom itthon.

Témába vágó más posztok Fülsapka sk Sós orrspray házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr708802430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krupiász Anita 2014.05.29. 01:33:59

Szia Blagger!Szeretnem megtudni hogy hol csinalnak TB-re Proetz kezelest?Koszi a valaszt...Anita

Lászlóné Róth 2014.08.03. 12:56:51

Proetz-kezelés, avagy arcüreg átmosás TB-re

Ferenc Czár 2015.02.13. 15:20:16

Kedves Blagger! Én is ezt szeretném megtudni, mert az interneten nem találok ilyet. Én is már mindent megpróbáltam, felszúratni meg nem szeretném magam. Sajnos röntgenen látszik, hogy krónikus letapadás van az arcüregemben, amin eddig semmi gyógyszer, semmi praktika nem segített. Ha válaszolnál nagyon sokat segítenél. Köszönettel. Czárné Gergelyi Mária

Erika Bérces 2015.04.02. 17:02:52

A kis unokámat érintené ez a dolog, nagyon kíváncsi lennék, hol lehet TB-re igénybe venni ezt a kezelést?

Renáta Kele 2015.08.19. 07:57:09

Szia!Érdekelne engem is az ingyenes P .kezelés,légyszives küldd el az elérhetőséget.Köszönöm.R.

Linda Labancz 2015.11.27. 06:17:21

SZIA! MEG TUDNÁD ÍRNI MELYIK KÓRHÁZBAN CSINÁLJÁK A KEZELÉST TB-RE? KÖSZÖNÖM SZÉPEN
süti beállítások módosítása