ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Playdough-állagú gyurma 5 konyhai alapanyagból

2012. október 11. - időtetrisz

Számtalanszor szembe jött már ez a gyurma magyar és külföldi oldalakon egyaránt, de mivel tekintélyes mennyiségű bolti verziója volt itthon, sokáig váratott magára ez a projekt. Most azt mondom, ne habozzon senki, ha a gyermek kicsit is szeret gyurmázni, akkor a gyurmakészítést nagy eséllyel egyenesen imádni fogja, mert végre lehet kicsit valami sárszerű anyagban tapicskolni, ami ráadásul eléggé össze is fogja festékezni a kezét a színezés során (gyorsan lehet kézlenyomatokat is készíteni). És persze alig kerül valamibe. (Hirtelen a képre nézve ál-húsvéti tojásnak sem lesznek utolsók.)



Sokféle variáció közül végül Dekormama receptje tetszett meg a legjobban: ezek az alapanyagok nagyjából minden konyhában megtalálhatóak, talán csak a színezéket kell beszerezni: por állagú és folyékony is van, sőt, aranyárban persze zselés is (néhány ml-es kiszerelés 350 körül, tejóég).




A recept így szól:

1 csésze liszt
1 csésze meleg víz
3/4 csésze só
1 zacskó sütőpor
2 ek olaj

Kutyuljuk össze a hozzávalókat, itt már segíthet is a gyermek, sőt, bizonyos kortól önállóan is meg fogja oldani a feladatot. Amikor ezen sikerült túljutni, főzzük addig kis lángon, amíg nem lesz olyan gyurmaállagú. Fontos, hogy amikor kész, egyáltalán nem ragad.

Ha kész az alap, jöhet a színezék. Végül folyékonyat találtam csak, 1 db 30 ml-es kiszerelés 100 Ft-ért, hosszas gyúrás után szépen színez, viszont alkoholt tartalmaz, tehát óvatosan bánjunk vele (nekem egy kicsit kiszáradt tőle a kezem, gyereknek csak akkor adtam át, amikor a gyurma teljesen beitta a folyadékot). Talán a por biztonságosabb megoldás, legközelebb azzal is tesztelek.




Néhány csepp került a gyurmába, ezután minimum 4-5 percig kellett gyúrni, hogy ne márványos legyen, hanem egyenletesen oszoljon el a festék.




És kész. Az állaga tökéletes, két-három nap után egyelőre ugyanolyan, mint frissiben. A legtöbb helyen hűtőben való tárolást javasolnak, itt most még a korábbi gyurmás dobozokba gyömöszölve várják a polcon további sorsukat. Kíváncsian várom, mikor kell hozzá vizet önteni, hogy ne veszítsen a rugalmasságából vagy mikor jelentkezik bármi furcsaság, ami miatt esetleg ki kell majd dobni.




Tapasztalatokat, ötleteket örömmel fogadunk továbbra is, sőt, örömmel megosztjuk.


Témába vágnak
Egyperces bébifesték
Fürdőjáték - kávé habbal
Húsvéti képeslapok sk

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr138802476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vera 2012.10.12. 18:53:37

A gyurmának így főzve tényleg nagyon jó állaga lett! Köszi a receptet! Én csak otthoni alapanyagokkal színeztem (pirospaprika, kakaó), így nem lett olyan élénk színű, mint a tiéd. Majd ha nagyobbak lesznek a gyerek és már szebb dolgokat csinálunk, lehet, hogy a színekre is jobban "rágyúrok".

Gabi 2012.10.12. 22:05:22

Sziasztok! Mindenki kicsit máshogy főzi a gyumáját felkiálltással közösködnék gyurmarecepttel: nagyon szeretjük az állagát, én 3 éve már hogy főzöm újra és újra. Ikéás zárható ételes műanyag dobozban tároljuk, így 4-5 hétig bírja, akkor elkezd töredezni és nagyon keménnyé válni. Hol ételfestékkel, hol temperával hol kurkumával festjük. A hozzávalók: 3 dl víz, 1 evőkanál borkősav, 2 evk olaj, 3 evk só, 15-20 dkg lisz. Főzés előtt szoktam hozzáadni a színt.

blagger 2012.10.12. 22:21:21

Hú, Gabiéval játszottunk a minap, csúcsszuper. AZt ajánlom, teszteljük mindkettőt összehasonlító elemzés végett.

puszedli 2012.10.12. 22:29:31

Szia Gabi! Borkősavat hol lehet venni? patika? köszi előre is!

Gabi 2012.10.13. 17:36:17

Igen, patikában.

IZs 2012.11.06. 20:59:21

Bocs a belekotyogásért, nem saját ötlet, valahol olvastam, de nem tudom kinél, hogy a por formájú tojásfesték remek színező anyag,( nem mérgező és hasonló dolgok szerepelnek a zacskóján) nekem beváltÜdv IZs

sugarcandy 2012.11.07. 21:30:41

Remek ötlet és az is eléggé olcsó, ugye? Köszönjü, IZs!

Langsisakos 2012.11.26. 21:42:15

sziasztok! a kis tegelyes szinezofestekeket hol lehet beszerezni?koszi,Agi

sugarcandy 2012.11.27. 09:58:11

Szia Ági,nagyobb fűszerboltokban elég valószínű, hogy lesz, ezek konkrétan a Fény utcai piac alatti boltból vannak. A szupertuti a Vámház körúti, ott minden van, még ételfilc(!) is. Igaz, elég borsos árakon mérik a csodákat.

Timiapácban 2012.12.14. 01:10:22

Sziasztok! A buborékfújon kívül a gyurma a kötelező kellék a háztartásban. Nálunk is más kicsit a recept: sütőpor helyet pici citromsavat teszek bele és a hűtőben hónapokig eláll(na) ha nem használnák el jóval előbb. Ételszínezéket a spar-ban vettem, 59 forintért darabját. 20dkg liszt (10 evőkanál)10dkg só (5 evőkanál)1 evőkanál olaj1 kávéskanál citromsav3 dl víz

Anita Abonyi-Kiss 2015.05.02. 10:16:39

A mi receptünk: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 2 kk citromsav, 1 ek olaj, 3 dl víz Ebből nekem pont 3 PlayDoh-s doboz lesz tele, de szerintem sokkal jobb, mint a PlayDoh ;) Zselés ételfestéktől mindig szép élénk színe lesz, kevés is elég belőle, de színeztem kakaóporral, azt imádtuk, és próbáltam Bolero italporral, amitől kicsit halovány lett, viszont nagyon jó az illata :) A tojásfesték jó ötlet, ki fogom próbálni! Mi nem szoktuk hűtőbe rakni, nagyon sokáig eláll így is, fedeles dobozban ;)

nyvezse@gmail.com 2015.05.03. 07:32:12

Éni s a citromsavas verziót ismerem, dupla adagot készítek mindig... Hűtőben több mint 1 évig is eláll...
süti beállítások módosítása