ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Ezüstszínű irattartók Tetra Pak dobozokból

2012. október 17. - időtetrisz

Régóta foglalkoztat a különféle téglatest alakú italos-kartonok lehetséges második élete, közülük is a Tetra Paké, több okból is. Egyrészt mivel három különböző anyagot tartalmaznak, tartósak, erősek, de épp ezért nehéz a szelektív gyűjtésük (papírszemét? műanyag? fém?), másrészt az újrahasznosításuk igen bonyolult (szét kell szedni-roncsolni a három réteget), és végül, de nem utolsó sorban, mert gyönyörű, ezüstszínű felületük egyenesen felhívás az újrahasznosításra. A randa, esős idő meghozta az alkalmat a régóta őrizgetett dobozok feltámasztására.

Ezúttal az volt a kiindulópont, hogy a lehető legkevesebb változtatással lehessen valami új funkciót adni a dobozoknak, és a téglatestből kiindulva csak egy lépés volt az irattartó-forma. Persze irattartót könnyen be lehet szerezni bármilyen papír-írószer- vagy egyéb boltokban, de ilyet otthon ingyen kb. 15 perc alatt magunk is előállíthatunk. Lehet, hogy nem lesz olyan erős, stabil és ergonomikus, de a célnak megfelel, az ezüst felületet pedig számtalan módon lehet dekorálni, ragasztani, festeni ezzel most szándékosan nem foglalkoztam.
Hozzávalók 2 drb. üres, alaposan kimosott és kiszárított Tetra Pak doboz
olló
széles átlátszó ragasztószalag
tűzőgép

A Tetra Pakot többféleképpen is lehet formálni és rögzíteni, ezúttal a sima, széles, átlátszó ragasztószalagot vetettem be. Először kibontottam a talprész ragasztásait, és teljesen kilapítottam a két dobozt. Aztán úgy vágtam szét őket, hogy könnyen kifordíthatóak legyenek, illetve utána jól össze tudjanak simulni, hogy kiadják az A4-es papírlapot körülölelő formát.

Ehhez egyébként nem egyformán kellett vágnom a két dobozt, hanem tükörszerűen.
Utána a szöveges részükkel szembeállítottam őket, és tűzőgéppel rögzítettem az alsó lapokat,
majd a két oldalsó, szemben álló lapot.
Ezután az átlátszó ragasztószalaggal az oldalsó lapokat rögzítettem a talphoz, végül megerősítettem az oldalsó lapok hosszanti illesztéseit, és a talp belső részét is.
Egyelőre az elképesztő iramban szaporodó gyerekrajzok és az íróasztalon kallódó újságok kerültek bele, de lehet egész, oldalt felcímkézett sorozatot is készíteni belőlük. Aki mégis kidobná a Tetra Pakot, Budapesten a papírszemétbe, vidéki városokban a műanyaggyűjtőbe tegye – erről egyébként különféle tájékoztatókat is el szoktak helyezni az illetékesek. De aki nem: kalandra fel, és ha van egyéb, saját ötletetek, mutassátok! Mi még tuti vissza fogunk térni a doboz-témára.

 

További Tetra Pak újrahasznosítás

Tetra Pak adventi naptár Ajándékdobozkák, kísérőcédulák Tetra Pakból Húsvéti meglepetésdobozok

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr588802542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ami 2012.10.17. 13:27:43

Jókor jött ez a bejegyzés: újabb irattartó kellene az újságokhoz. Kipróbálom ezt a verziót!

mimimo 2012.10.17. 14:54:22

Kedves Ami, remélem sikerül az útmutató alapján, de ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan. Jó reciklálást!
süti beállítások módosítása