ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Angyali üdvözlet – állj meg előtte

2012. november 19. - időtetrisz

A kislányommal tavaly egy albumot forgatva kezdtük el nézegetni karácsony környékén az angyali üdvözletet ábrázoló festményeket. Lapozgattunk; utánoztunk; hasonlítgattunk; galambot, liliomot, szárnyakat kerestünk. Jól éreztük magunkat, miközben csodáról, emberi viszonyokról, hitekről, tradíciókról beszélgettünk. Képet nézni tanultunk. Pamuk Andival segítségével elkészült a játék kicsit profibb, letölthető változata nektek is.

Szárnydarabkák és szimbólum-kártya az angyali üdvözletek felfedezéséhez
A játékhoz 5 db A/4-es lapot kell kinyomtatni INNEN.  Érdemes felkerekedni, és megkeresni a legközelebbi helyet (templo, múzeum, stb.), ahol angyali üdvözlet témájú festmény található, de ha igazán jó élményt akartok, akkor keressétek fel a Szépművészeti Múzeum megfelelő képeit. (A Régi Képtárban több angyali üdvözlet található egy kupacban: az első emeleten, a XXV., XXIV., XX., XVIII. termekben összesen 6 angyali üdvözlet van. Térkép a recepción beszerezhető, de ha az utunk a XXV. teremtől indul, akkor az említett sorrendben megtalálhatók a termek és a képek. Kicsit távolabb az V. illetve a 10. teremben is van három ilyen témájú kép.)

Ha sem a Szépművészeti, sem más múzeum, sem templomi ábrázolás nem elérhető a közelben, akkor a neten válogassatok ki mondjuk innen néhány képet, és azokat nézve játsszatok.

Tiziano, 1535
3-tól 16 éves korig, ki-ki a maga szintjén. És íme a játék:

Az első és a második lapon egy-egy szárny nélküli angyal található. Ezeket érdemes ha megoldható esetleg egy kicsit keményebb papírra nyomtatni, mert ezen dolgozik a gyerek a továbbiakban. Első lépésben a harmadik és negyedik lapon található szárnydarabkákból szárnyat lehet ragasztani az első két oldal angyalkáinak. Nálunk ilyen verziók születtek:

Ha elkészültek a szárnyak, akkor a harmadik és negyedik lap figuráit kivágva és egy borítékba söpörve, valamint az immár szárnyas angyalokat megragadva indulhattok a képnézegetésre. Miután megtaláltátok a festményt, az ötödik oldalon található instrukciók szerint 
  • Mária figuráját kell elhelyezni az angyalhoz képest;
  • közéjük kell illeszteni a harmadik és negyedik olalakról kivágott felhőt, a fénysugarat, illetve az oszlopot aszerint, hogy mi látható a festményen;
  • meg kell alkotni a látott kompozíciót;
  • megfigyelni a két alak tekintetének irányát;
  • azt, hogy valóban egy térben vannak-e vagy valami jelzi-e esetleg, hogy más szférában van Mária és az angyal; 
  • megadott szimbólumokat (oszlop, könyv, váza, galamb stb.) kell keresni;
  • stb.
A feladatok tehát annak felfedezését szolgálják, hogy a csodálatos eseményt, Mária szeplőtlen fogantatását, az ábrázolhatatlant, hogyan mutatják meg a festmények: milyennek láttatják Mária és Gábriel viszonyát, milyen érzelmeket tulajdonítanak Máriának; hogyan, milyen térbe képzelik ember és angyal találkozását.

Az ötödik oldalon található a feladatokon kívül egy rövid útmutató a szülőknek, amelyből kiderül, hogy az egyes szimbólumok mit jelentenek, mire valók az egyes feladatok. 

A tavalyi sikeren felbuzdulva én biztosan elviszem a kislányomat a Szépművészetibe angyalozni egyet az adventi időszakban.

Témába vág: Letölthető játékötletek - hogy a karácsony valóban ünnep legyen Letölthető mesekönyv Gombóckáról Irány a Földalatti Vasúti Múzeum  

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr858802614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.11.19. 15:39:15

Ez megint rendkibul szuper lett. Ha mentek tenyleg akkor leci mindenkepp szolj csatlakoznek meg Emmaval meg hatha masokat is erdekel. Udv, Sara

blagger 2012.11.19. 21:17:27

Tervezem, hogy szólok a fb-n, ha megyünk.

mimimo 2012.11.19. 22:57:52

igen, igen, várjuk!
süti beállítások módosítása