ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Öko nagytakarítás #4: Bútorápoló 2 hozzávalóból

2013. április 18. - időtetrisz

Kitakarítottuk a konyhát, a fürdőszobát, megpucoltuk az ablakokat, a bútorok viszont ott állnak még porosan, ápolatlanul. Elérkezett az idő, hogy szépen átsimogassuk őket egy adag saját kezűleg készített bútorápolóval. Mindössze 2 hozzávalóra lesz szükségünk, és valószínűleg még boltba sem kell menni értük, egy minimálisan zöld háztartást vivő otthonban ugyanis olívaolaj és méhviasz is lapul valahol.

Így csináld: 10 gramm méhviaszt gőz felett olvassz fel, keverj hozzá 100 ml olívaolajat, de lehetőleg a még forró tálba, hogy az olíva is kicsit felmelegedjen. Ellenkező esetben a méhviasz nem tud elegyedni és az egészből egy darabos trutyi lesz.
Kiöntés után
Tapasztalatból írom, én először elkövettem ezt a hibát, újra össze kellett olvasztanom. Öntsd egy olyan üvegbe, amit jól le tudsz zárni. Nálam egy alaposan kimosott bébiételes üvegbe került. Kevergesd és tedd be a hűtőbe 10 percre.
Ennél már csak egy hajszálnyit lesz keményebb
Ha már puha, krém állagú, akkor elérkeztünk a procedúra végéhez. Az egész körülbelül 15 perc és állítólag egy fél évig is eláll a hűtőben. Használat előtt néhány perccel azért érdemes kivenni, mert ha nem is cipővakszosra, de azért egy kicsit be szokott keményedni. Ha a lejáratig nem használnád el a bútorokra, nyugodtan magadra is kenheted, testápolónak sem utolsó.

A használata legalább olyan egyszerű mint az elkészítése. Egy tiszta puha rongyra pálcikával (vagy kanállal, vagy bármivel, ami tiszta) kensz egy kicsit és bedörzsölöd vele a bútort. Kicsit rajta hagyod, majd a rongy nem kencés felével áttörlöd. Bár ez kifejezetten fára használatos, én a fának álcázott (bútorlapos) bútorokat is átkentem, arra is maximálisan jó volt. Az eredmény egy szép, fényes és egyáltalán nem olajos, ragacsos bútor. (Próbáltam lefotózni, de nem sikerült.) Már lehet is nekiállni!

Kipróbálod?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr968802976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jvera 2013.04.18. 20:49:36

Köszi köszi, épp akartam kérdezni, hogy nincs-e valami tuti ötletetek a fa bútorok ápolására :)

puszedli 2013.04.19. 13:38:53

szívesen!

Andrea Balogh 2013.11.20. 10:03:56

Nem csak a bútorra kenjétek!!! Mehet bőrcipőre-mellesleg víz taszít is az ápolás mellett- mehet bőrkeményedésre, talp, sarok, kézre, könyék, térd...stb. Szerintünk szuper :D
süti beállítások módosítása