Időnként veszünk zacskós pitát, és az időnként nem fogy el. Persze ilyenkor le is lehet fagyasztani (jól bírják), de van, hogy inkább összeragasztjuk őket. Vagy kifejezetten ezért veszünk. Gyors meleg reggeli vagy vacsora alapja lehet a sajttal összeolvasztott pita: pillanatok alatt készül, tetszőlegesen, változatosan fűszerezhető, és salátával tuti jóllakás. A menü tovább fokozható: desszertként csokis változattal.
Hozzávalók néhány pita
a sós változathoz: többféle, vékonyra szeletelt sajt + 2-3 kiskanálnyi főtt kukoricaszem
az édeshez: kockákra tördelt csoki (itt: dark- és Lindt tejcsoki, vegyesen) + 2-3 kiskanálnyi mazsola
Párhuzamosan készült az édes és sós változat. Legelőször föltettem a vastagfalú teflonserpenyőt forrósodni. A pitákat középen kettévágtam, és megtöltöttem: sajttal és kukoricaszemekkel, illetve csokikockákkal és mazsolával.
A már forró serpenyőbe fektettem őket:
Időnként forgattam. Három-négy perc múlva a piták külseje kicsit megpirult, belsejükben pedig megolvadtak a kötőanyagok (sajt illetve csokoládé), összefogva a kukorica- illetve mazsolaszemeket:
Még melegen, de kis hűlés után érdemes nekivágni: ekkor a töltelék még puha, olvadós, harapásra kicsit csurranós, miközben lassan már szilárdulni kezd.
Érdemes körítéssel is készülni: a sajtoshoz jól passzol a paradicsom-zöldsaláta-zöldhagyma trió, a csokishoz legkézenfekvőbben egy pohár tej illik, de különféle (tejfölös-fokhagymás, avagy kókuszos-joghurtos) mártogatósok is készülhetnek, amelyekbe a kettőbe/négybe vágott, töltött pitadarabkákat tunkolhatjuk.
Témában még Spagettiből édes vagy sós palacsinta Akácos palacsinta Mogyoróvajas zöldségspagetti