ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors, de nem junk: Forró töltött pita – sajtos-kukoricás és csokis-mazsolás

2013. június 07. - időtetrisz

Időnként veszünk zacskós pitát, és az időnként nem fogy el. Persze ilyenkor le is lehet fagyasztani (jól bírják), de van, hogy inkább összeragasztjuk őket. Vagy kifejezetten ezért veszünk. Gyors meleg reggeli vagy vacsora alapja lehet a sajttal összeolvasztott pita: pillanatok alatt készül, tetszőlegesen, változatosan fűszerezhető, és salátával tuti jóllakás. A menü tovább fokozható: desszertként csokis változattal.

Keleti fűszerboltban, kuncsorgásra arab gyorsétkezdében, vagy a budapesti Hummus bárokban fehér- vagy teljes kiőrlésű lisztből készült (barna) pitát nem nehéz kifogni, 500 forintért kapunk is vagy 8-10 darabot. Ha már mindenfélét belekentünk-pakoltunk, és mégis maradt pár darab, tekintsük ezt felhívásnak a forró, töltött változatához.
Hozzávalók néhány pita
a sós változathoz: többféle, vékonyra szeletelt sajt + 2-3 kiskanálnyi főtt kukoricaszem
az édeshez: kockákra tördelt csoki (itt: dark- és Lindt tejcsoki, vegyesen) + 2-3 kiskanálnyi mazsola
Párhuzamosan készült az édes és sós változat. Legelőször föltettem a vastagfalú teflonserpenyőt forrósodni. A pitákat középen kettévágtam, és megtöltöttem: sajttal és kukoricaszemekkel, illetve csokikockákkal és mazsolával.
A már forró serpenyőbe fektettem őket:
Időnként forgattam. Három-négy perc múlva a piták külseje kicsit megpirult, belsejükben pedig megolvadtak a kötőanyagok (sajt illetve csokoládé), összefogva a kukorica- illetve mazsolaszemeket:
Még melegen, de kis hűlés után érdemes nekivágni: ekkor a töltelék még puha, olvadós, harapásra kicsit csurranós, miközben lassan már szilárdulni kezd.
Érdemes körítéssel is készülni: a sajtoshoz jól passzol a paradicsom-zöldsaláta-zöldhagyma trió, a csokishoz legkézenfekvőbben egy pohár tej illik, de különféle (tejfölös-fokhagymás, avagy kókuszos-joghurtos) mártogatósok is készülhetnek, amelyekbe a kettőbe/négybe vágott, töltött pitadarabkákat tunkolhatjuk.
Témában még Spagettiből édes vagy sós palacsinta Akácos palacsinta Mogyoróvajas zöldségspagetti

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr18803034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla 2013.06.08. 16:26:41

Hmmm jól néz ki :) mi mondjuk inkább tortillát használunk és abból készítünk quesadillát, de pitával is jó ötlet :) ...főleg csokival!! :D

mimimo 2013.06.11. 12:09:51

igen, innen nézve ez egy dundi quesadilla, de a melegszendvicshez is közel áll :) mivel a pita vastagabb, mi még a tojásos-sajtos verziót próbáltuk, na az jó tartalmas volt. quesadillából pedig régebben nálunk nagy sikerrel futott a fekete szezámmagos változat (sajtra szórva, olvasztás előtt), próbáljátok ki, ha úgy alakul! a csokis változat viszont asszem tortillával nem működne :(:
süti beállítások módosítása