ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Egy ragasztó mind felett + sk ajándék-tipp falmászóknak

2013. augusztus 28. - időtetrisz

Végső, tartós megoldásként előfordul, hogy mindenféle csavarozás, hegesztés, egyéb összeillesztés helyett a ragasztás marad (pl. textileknél is jól működik a megfelelő ragasztó), a manapság bárhol beszerezhető pillanatragasztó sokféle bajra a gyógyír: szétesett, eltörött műanyag-, fém-, fajátékok megmentője lehet. A legnagyobb gond vele, hogy kétféle anyagot nem feltétlenül tud együtt tartani, no meg néha a legjobb tulajdonsága, a pillanatok alatt száradás is gondot okoz egy precizitást igénylő, hosszadalmas illesztés esetén. Ilyenkor jön jól az epoxi ragasztó.

epoxi ragasztóval remekül lehet porcelánt kővel ragasztani
Ezt már nem annyira könnyű beszerezni, mint a papír- vagy pillanatragasztót és nem is a legolcsóbb mulatság, de cserébe sok szempontból mindenek felett áll: nem mindegyik szárad ultragyorsan (persze ezerféle van), tehát alkalmas bonyolult illesztés esetén; ez a fajta, amit kipróbáltam, elvileg 350 kg/cm3 teherbírású; gyakorlatilag oldhatatlan kötés után; és talán legszebb tulajdonsága, hogy remekül tud különböző anyagokat összeragasztani: üveg, fa, fém, kerámia, porcelán, kő, beton, bizonyos műnyagok (a használati utasítást gondosan nézzük át minden alkalommal, mert néhány anyagot kifejezetten tilos vele ragasztani!)

Szóval abból biztos nem lesz baj, ha lapul a fiókban egy epoxi ragasztó.  Egy tipped adunk is a használatára, ha akad falmászó a baráti körünkben, készítsünk neki bögrét, az eredeti útmutatást itt találjátok.

Röviden: szerezzünk ragasztót, bögrét és a bögre fülét lecserélendő valamit, nálunk egy kavics lett a megoldás (első körben egy olyan darab, ami konrétan falmászó helyről származik, a képen még ez látható).

az epoxi ragasztó kétkomponensű
Ügyesen, óvatosan kalapáljuk le a csésze fülét. Elég könnyű úgy letörni, hogy a bögre is sérül, nálam 2-ből egy el is tört (érdemes egy jó minőségű porcelán választani, mert azok sokszor elejtéskor sem törnek, de a fülét azért le lehet szedni).
a bögre fülét törjük vagy szerezzünk fületlen bögrét
A fülek helyét egy fém csiszolóval szépen el lehet tüntetni, én sajnos nem találtam és megfelelő ál-indokot sem ahhoz, hogy megkérdezzem, hol van, ezért nem szedtem le. Nem tragédia, mert a megfelelő formájú kő és a ragasztó rákerülésével nem fog látszani ez a nagyon kicsi ott maradt rész.
készül a falmászó-bögre
Itt már másik követ láthattok a képen, mert természetesen nem sikerült elsőre a ragasztás. Külön felhívják a figyelmet a használati utasításban, hogy mivel a másodlagos kötés 24 óra, érdemes ragasztócsíkkal is rögziteni a ragasztani kívánt dolgokat, nos én reménykedtem benne, hogy elég kitámasztani, de jelentem: nem elég. Simán le tud pottyanni, és mivel elkezd kötni a ragasztó, ami egyébként oldhatatlan, csak lekapirgálni lehet, szóval, ajánlom mindenkinek, hogy rögzítse a ragasztandókat vagy legalábbis nézzen rá elég gyakran, nehogy szétcsússzanak.
a kis kavicsokkal már jól lehet tartani a bögrét
Tehát a hibából tanulva, ezek már úgy kerültek a bögrére, hogy ne tudjanak lepottyanni a végleges kötési idő alatt. És működik, egyáltalán nem jön szét, mosogatható (gépben is), a ragasztás áttetsző. Jöhet a gyakorlás: egy csésze forró ital tartása minden reggel kihűlésig, aztán már indulhat is falat mászni a delikvens.
24 óra alatt biztosan megköt a ragasztó, utána csak kaparóval, reszelővel távolítható el
Ti mire használnátok/használjátok ezt a fajta ragasztót?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr818803166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimimo 2013.08.28. 11:21:37

Hú, ez lehengerlő... hát én cipőjavításra fogom kipróbálni.
süti beállítások módosítása