A Makifood főzőiskola két kurzusáról már volt szó itt a Tetriszen. Olvashattatok a kora nyári ízek tartósításáról mimimo beszámolójában, sugarcandy pedig a sütés nélkül készülő sütik apropóján lelkendezett néhány hónapja. Most újra sikerült eljutnunk egy kurzusra (Köszönjük szépen a lehetőséget!), és ismét a befőzéssel foglalkoztunk, melegítő finomságokat tettünk el télire: előkerült a csili, a gyömbér, a szegfűszeg, rum, és sütöttünk isteni finom kalácsot a lekvárokhoz. Egyúttal választ kaptunk a befőzés közben felmerülő kérdéseinkre is tanárunktól, Sárdi Dánieltől.
A lekvárreceptek ezúttal közelebb álltak a hagyományos ízvilághoz (ha a korábbi rozmaringos meggydzsemre vagy a citromfüves ribizlis eperdzsemre gondolunk), a körte csak egy kis vaníliát kapott, a szilva fahéjat és rumot. Utóbbi Dani szerint egyébként sokkal inkább egy csokis sütivel párosítható "szószféle" mint kenyérre kenhető dzsem, erőteljes, karakteres íze miatt kicsi elég belőle (annak ellenére, hogy csak szuperlatívuszokban tudnék róla beszélni).
Megtudtuk, hogy az üvegeket mosogatás után ajánlatos tömény ecettel átmosni, majd vízzel leöblíteni, ezzel csírátlanítjuk. Ismét szóba került, miért is érdemesebb (ha tartósító nélkül főzünk be, és mi így csináltuk) kicsi üvegekbe tölteni. A lekvár a hűtőben akár egy hát alatt is penészedni kezdhet a kupaknál, egy bébiételes üvegnyi viszont simán elfogy, főleg a "zabpelyheseknél" vagy ha sütünk egy adag palacsintát.
Néhány napja volt csak ez a finom este, én már főztem egy vaníliás fügelekvárt (pont aznap kaptam az egyik szomszédomtól 3 kilót), és megcsináltam a gyömbéres alma chutney-t, illetve kísérlet alatt egy fügés is.
És íme a csililekvár receptje (ez ételízesítőként és ajvár jellegű kencének is használható, mi cukkinivel, rizzsel és sonkával sütöttük össze, elképesztően jól passzolt hozzá)
10 db piros csili
2db cseresznyepaprika
0,5 kg paradicsom
1 fej fokhagyma
15 dkg barnacukor (ízlés szerint lehet másféle is, illetve a mennyiség sincs kőbe vésve)
1 dl balzsamecet
olaj
só
tettünk hozzá habanero paprikát is, de ezzel nagyon óvatos kell bánni, mert brutális. Kérdés, hogy milyenre akarjuk....
Csumázzuk ki a kápia paprikát, hámozzuk meg a paradicsomot. Vágjuk a paprikát apró kockákra és a paradicsommal együtt tegyük fel főni. Adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát és az erőspaprikát is. (Figyeljünk, hogy mag ne nagyon kerüljön bele!) Sűrítsük be, adjuk hozzá a cukrot, sót, ecetet, forraljuk össze (akkor a legjobb, ha már olyan dzsemszerű kezd lenni), majd botmixerrel dolgozzuk meg egy kicsit, hogy krémesebb legyen. Ilyenkor még lehet kóstolni, véglegesíteni az ízeket.
Jó dunsztolást!
Főztél be valamit az idén?
Témába vágó posztok:
Lekvárfőzés I.
Süti sütés nélkül