ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Egyszerű cukormentes mandulás keksz (paleo is)

2013. november 08. - időtetrisz

Miután Húsvétkor ehető figurákat és a marcipántojásokat készítettünk, megmaradt egy zacskó darált mandula, az a cirmos fajta, amibe a héjat is beledarálják (emiatt valamivel olcsóbb is, mint ami héjmentes). Közeleg a karácsonyi sk marcipános szaloncukor készítése is, ezért az mégsem sülhetett most belőle - na meg az egész december a túlzásba vitt evés és édességfogyasztás hónapjává vált -, szóval az volt a kérdés, hogy miféle édességet lehetne a darált mandulából készíteni, amihez nem kell cukor és legalább nyomokban kekszre emlékeztet. A Kifőztük egyik receptjében megint nem kellett csalódni, PocakPanna háztartási keksz néven futó kis kerekecskéit megéri kipróbálni és ezúton is köszi a receptet (és milyen gyönyörűek a képei a blogján).

egyszerű mandulás keksz, paleo 

Háztartási kekszre engem annyiban emlékeztet, hogy viszonylag semleges az íze, az állaga egy meglehetősen tömör, kekszhez képest meglepően nehéz, ám igen erősen mandula-beütésű „édesség”, ami azért is nagyon jó, mert tetszőleges ízű krémmel lehet tölteni. Például ezekkel a házilag készített édes és sós krémekkel, (házi) nutellával stb. Összesen négy alapanyag kellett hozzá: darált mandula/mandulaliszt, kókuszreszelék, tojás és kókuszzsír (a pontos arányokat megtaláljátok itt.


csak 4 alapanyagból szükséges hozzá

 A kókuszzsírt meglangyítva már lehet is keverni az alapanyagokat, megijedni nem kell, de nem túl dekoratív masszát kapunk:

az alapanyagok összekutyulva

 Ha megvan, akkor jöhetnek a kis gombócok - én azt javaslom, legyen minél kisebb, mert tényleg tömény a végeredmény.

a kis gombócokat vizes kézzel érdemes gyúrni 

 Majd egy pohár bevizezett aljával kezdődhet a kilapogatás. Utóbbi kettő lépésnél a kicsiket is nagyszerűen be lehet vonni, valahogy a sarazás és a tésztagyúrás, formázás végtelen örömmel tudja őket eltölteni.

mehet is a sütőbe a kilapogatott tészta 

Pocak Panna útmutatásai alapján 175 fokon próbáltam sütni, elég hamar elkészülnek, kb. 10 perc.

És itt jön egy kis változtatás, ami a paleónak nem is tudom, megfelel-e, de a második adagba dobáltam egy kis étcsoki-reszeléket no meg narancshéjat, hogy kiderüljön, kompatibilisek-e. Hát, szerintem igen. Viszont csak sima táblás csoki volt itthon, ezt nem ajánlom hozzá, mert megolvad, de elég sok helyen lehet már szerezni sütőshez való csokit, ami nem olvad meg, azzal biztos jobban sikerül.

kis variálás: csoki és narancshéj is jót tesz neki 

A legnagyobb meglepetés az volt, amikor finoman szólva édesszájú lányom vígan tolta egyiket a másik után és közölte, hogy ez marha jó – azt hittem, hogy követelni fogja a tölteléket, de nem. Még attól sem dobta el, amikor elárultam, hogy egy szemernyi cukor sincs benne.


egyszerű mandulás keksz 4 illetve 6 alapanyagból
Egyszerű mandulás keksz 4 illetve 6 alapanyagból

Mindössze 20-25 perc alatt készül és finom, laktató, jól variálható, gyerekekkel együtt is készíthető, amolyan tetrisz-kaja.

Korábbi cukormentes édesség-receptjeinket itt találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr498803282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita Schmeisl 2013.11.09. 17:55:47

Hmmm, finom karácsony illat terjeng a konyhában :).
süti beállítások módosítása