ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Megszerelik a világot: a Cellux Csoport és egy nyereményjáték

2013. december 12. - időtetrisz

Volt négy barát, akik egy szép napon úgy érezték, mintha egy daráló lenne a fejük helyén, amin keresztül csak zúdul és zúdul bele az a rengeteg információ, hogy hová is tart a világ. Hová tart a világ? Globalizáció, tömegtermelés, gazdasági világválság, elszegényedés, túlnépesedés ésatöbbi. Ilyen és ehhez hasonló hírek érkeztek el hozzájuk. Elgondolkodtak, és egy csomó kérdést feltettek maguknak.

Hogy például miért pont ezeket a dolgokat eszem, honnan jönnek ezek a dolgok, amiket a boltban lehet kapni? Ki és hol készíti a tárgyakat, ruhákat? Miért gyártunk annyi felesleges dolgot és hová lesz az a sok szemét? Sok dolog mellett rájöttek, hogy van egy csomó olyan dolog is, amit újra lehet használni, meg lehet javítani, és rájöttek, hogy van egy csomó hulladék, amiből csodálatos tárgyakat lehet készíteni. A kiürült mosószeres flakonból pofás állatokat, a PET-palackokból ékszereket, a tetrapak dobozokból pénztárcákat kezdtek el készíteni. Rájöttek, hogy milyen jó lenne ezt másokkal is megosztani, főleg a gyerekekkel, mert nekik még nincsenek kialakult szokásaik, és az ő kezükben van a jövő. Cellux Csoportnak nevezték magukat.

IMG_0835_low_colored

 

Valahogy így mutatkoztak be a 2010-es TEDxYouth@Budapesten.

Időközben többen lettek, és egyre több dolgot kezdtek csinálni, de erről egy kicsit később. Van köztük iparművész, szakács, képzőművész, pszichológus, pedagógus és szociológus is. Különböző területekről érkeztek, de mindannyian egy témát feszegetnek, az újrahasznosításon keresztül felhívni a figyelmet a fenntarthatóság kérdéseire. Ebben az egészben az újrahasznosítás csak egy eszköz arra, hogy egy kicsit más szemszögből mutassák meg a világot.

idotetrisz_cellux3 1479474_10153532219265526_2147159198_n

Gyerekeknek és felnőtteknek szóló workshopjaikon háztartási és városi hulladékok kelnek új életre (kifejezetten olyanok, amelyek minden háztartásban megtalálhatók). Az alkotó kicsik és nagyok megtanulják, hogy mindenre képesek, és ha megtanulják, hogy szemétből hogyan lehet szép, kedves, szerethető és használható tárgyakat készíteni, akkor megértik, hogy hogyan lehet apró dolgokkal használhatóvá és élhetőbbé tenni a körülöttünk lévő világot.

idotetrisz_cellux4

A foglalkozáson olyan használati tárgyakat hoznak létre, amelyek simán fel tudják venni a versenyt a bolti termékekkel. A klasszikus kézműves technikákkal szemben olyan tárgyakat amelyek közvetlenül kapcsolódnak mindennapi életünkhöz, funkciójukban és az anyaghasználatban egyaránt. A tárgyak hulladékból készülnek, de a bennük lévő kézimunka által értékkel ruházódnak fel.

A mai világban a mindennapi eszközeink többnyire igen távol készülnek tőlünk, nem tudjuk, mennyi energiával, munkával jöttek létre, és kik készítették. Ezeken a workshopokon pont a személyesség megtapasztalásával válik felismerhetővé az érték. A csapat szerint a gyerekek nyitottak erre, a visszajelzések alapján pedig jól látszik: formálható az értékrendjük.

agi3_workshop

Inspiráló ötleteik nem állnak meg a szemléletformáló művészeti gyerek-és felnőttfoglalkozásoknál. Több civil szervezettel együttműködnek, kiállításokat, tárgyakat terveznek, kampányok komplett projekttervezésével is foglalkoznak.

[caption id="attachment_4149" align="aligncenter" width="400"]_AMI4616 Tükörben a világ kiállítás[/caption]

_HRD1561

De terveztek már nagy visszhangot kapott kismamaboltot is (fent), és tavaly jelent meg az Aranyvackor-díjas gyerekkönyv, Sári és Nemszemétke, a Cellux egyik alapítója, Kismarty-Lechner Zita illusztrációival készült könyv.

831962_5

 

Egyelőre nincs saját "telephelyük", foglalkozásaikat legtöbbször a Noha Stúdióban tartják. Régebbi workshopokról, projektekről, blogjukon, legfrissebb híreikről, legközelebbi workshopjaikról FB-oldalukon találsz infót.

Nyereményjáték

A csapat volt olyan kedves és felajánlott egy ingyenes helyet az egyik workshopjára, amelyért itt, az Időtetrisz blogon lehet ringbe szállni. A nyeremény bármelyik workshopra beváltható, kivéve a táborokat.

Részvételi feltételek: kérünk, hogy a Cellux Csoport és az Időtetrisz oldalát is lájkold a Facebookon, itt a blogon pedig kommentelj, hogy nyerni szeretnél, vagy valami hasonlót. A nyereményt a kommentelők között fogjuk kisorsolni. 

A játék időtartama: december 12-17. Vagyis 2013. december 17., kedd éjfélig tudtok jelentkezni. Sorsolás és eredményhirdetés 18-án lesz,  a sorsolás a random.org segítségével történik. Amennyiben a nyertes 5 napon belül nem jelentkezik, újrasorsolunk. 

A nyertes adatait (nevét, mélcímét) továbbítjuk a Cellux Csoportnak, de ezután neki kell felvennie velük a kapcsolatot a celluxcsoport[kukac]yahoo.com címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr488803370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Vargha 2013.12.12. 11:47:31

Szeretnék nyerni :)

Tóth-Juhász Zsófia 2013.12.12. 13:55:40

Hű, nagyon tetszenek a workshopjaik!

Judit Oppe 2013.12.12. 15:29:08

Jelentkezem :)

Margitházi Orsolya 2013.12.13. 03:15:34

hátha...

Tundeer 2013.12.13. 13:46:46

Minden vágyam az egyik workshopjukon részt venni! Ha nem nyerem meg, egyszer akkor is ott leszek... :)

Katalin Schnierer 2013.12.14. 11:59:33

Klassz lenne menni megint valami foglalkozásotokra, Cellux-lányok! :) Szeretnék nyerni én is.

Neszta Judit Kovács 2013.12.14. 21:44:51

Nagyon tetszik a kezdeményezés, én is jelentkezem, hátha nyerek :)

Gerda Nádor 2013.12.15. 23:36:30

szeretnék én is jelentkezni :)

Anna Szántó 2013.12.16. 18:37:09

Nagyon örülnék, ha nyernék! :)

Barbara Balázs 2013.12.16. 23:15:28

Én is szeretnék....
süti beállítások módosítása