ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Krémes, csokis szülinapi torta: könnyen, gyorsan, glutén- és cukormentesen

2014. március 28. - időtetrisz

 

Igen, lehet. Sőt. 5 hozzávalós lapok, 3 hozzávalós krémek – ez kérem egy emeletes, habos, csokis, természetes édesítésű, gluténmentes, könnyen összeállítható, egészséges szülinapi torta receptje. Kezdőknek is!

 

00_csoki_torta

A szülinapozást a szívünkön viseljük itt az időtetriszen: ajánlottunk már szívmelengető, kis gyerekközösségben játszható szülinapi játékokat, jókívánságos papírfát, az okos ajándékválasztásban is segíthetnek ezek a listák, de tortáról még nem írtunk. Pedig a szülinapi torta mindig nagy kaland: összeállítására általában alig van idő, a többi előkészület, ajándékválasztás és -beszerzés, partiszervezés, egyéb kaják elkészítése közepette – másfelől az ünneplés központi jelenetének egyik fontos mellékszereplője, ekkor szólal meg a köszöntés, éneklés, kezdődik el az ajándékozás. Nem árt, ha jól néz ki, nagy eséllyel gyereknek, felnőttnek  ízlik, sőt, netán még egészséges hozzávalókból készül, esetleg kevés macerával és pepecseléssel, lehetőleg minél egyszerűbben.

 

Aha, persze – gondoltam sokáig. De addig ünnepeltem tortával a szülinaposokat ovis, bölcsis, családi, baráti zsúrokon, míg: hurrá! Hosszú kísérletezés után bátran jelenthetem, hogy ebben a receptben végre sikerült mindezeket az előnyöket ötvözni: van benne gyümölcs, aszalvány, olajos mag, tejtermék, ezen felül krémes, puha, kiadós, csokis és könnyen dekorálható, tortákhoz képest viszonylag könnyen el is készül.

 

Ha az alábbi mennyiségekkel dolgozunk, a végeredmény egy IGAZÁN nagy és kiadós torta lesz, ha szerényebb ünneplésre, szűkebb családi bulira készülünk, bőven elég mindenből fél adagot számítanunk. Érdemes a partit megelőző este sütni, keverni, kenni, díszíteni– egy éjszakai hűtőben, hűvösben pihentetés után remekül összeáll íze, állaga. Laktózmentes változatban is működik! (lásd lent).
Hozzávalók 4 emeletes, 21 cm átmérőjű tortához = mega-adag, 20-24 kiadós szelet

 

A lapokhoz 32 ek mazsola
8 tojás
12 ek repceolaj (vagy más semleges ízű olaj, vagy felolvasztott kókuszzsír)

12 ek kakaópor
16 ek őrölt (akár héjas) mandula
1 kk őrölt vanília

 

02_csoki_torta

 

A krémekhez

Fehér 1 doboz (sovány) Milfina mascarpone (500 g)
2 doboz sovány Milfina krémtúró (500 g)
5-6 ek nyírfacukor (vagy eritrit / stevia cseppek / kókuszcukor, ízlés szerint)

Fekete 1 érett, puha avokádó
3 érett banán
6-7 ek nyers, cukrozatlan holland kakaópor
(ízlés szerint nyírfacukor, vagy egyéb édesítő)

 

04_csoki_torta

 

1. A mazsolát egy lábasba annyi vízbe áztatjuk, hogy éppen ellepje, majd pár percig tűzön forraljuk, hogy kissé megpuhuljon. (Ez az expressz verzió, ha előző este beáztatjuk, a melegítésre/forralásra nincs is szükség.)

2. Míg alaposan kihűl, előkészítjük a többi hozzávalót: egy nagyobb tálba, amibe belefér majd az összes hozzávaló, beleütjük a 8 tojást, majd hozzákanalazzuk a 12 evőkanál repceolajat.

3. Egy kisebb másik tálban összekeverjük a kakaóport és őrölt mandulát (saját aprítógéppel is megőrölhetjük, de készen is megvehetjük, zacskós kiszerelésben). Az őrölt mandula mennyiségének a felét aprítógéppel kicsit megőrölt kókuszreszelékkel is kiváltható. Őrölt vaníliával ízesíthetjük.

4. Botmixerrel pürésítsük a vízben megpuhult mazsolát, míg lekvárszerű pasztát nem kapunk. Kézi robotgéppel verjük fel a tojásos-olajos keveréket, majd adjuk hozzá a mazsolapürét. Ha alaposan elvegyült, jöhet bele fokozatosan a kakaóporos keverék. Ne  lepődjetek meg, ha megkóstoljátok: ez egy kevéssé édes, inkább kakaós ízű lap lesz, de a krémek édessége megfelelően fogja ellensúlyozni.

5. Ezt a viszonylag nagy mennyiségű masszát két felvonásban sütöttem meg, közepes hőfokon 20-30 perc elég nekik, beleszúrt fogvájóval ellenőrizzük, hogy átsült-e. Amíg a lapok sülnek/hűlnek, percek alatt összeállíthatjuk a krémeket. A fehérhez kézi mixerre, a feketéhez botmixerre lesz szükségünk.

 

03_csoki_torta

 

6. A mascarponét és a krémes túrót a nyírfacukorral (steviával, eritrittel) összemixeljük. Kóstoljuk, és édesítsük még, ízlés szerint. Ezzel kész is a remek tartású, könnyen formázható krémünk!

 

05_csoki_torta

 

7. A fekete csokis krémhez a héjából kivájt avokádót és a banánokat kockázzuk, karikázzuk fel egy mélyebb tálba – fontos, hogy jó érettek legyenek (az avokádót pl. érdemes ezért pár nappal korábban megvenni, almák, körték közé téve, pár nap alatt megpuhul). Botmixerrel pürésítsük, majd fokozatosan adjuk hozzá a kakaóport – lényegében ez sűríti be ezt a krémet. Nagggyon csokis, naggyon finom, pudingszerű masszát kell kapnunk.

8. A teljesen kihűlt lapokat egy hosszabb, éles késsel (én recés kenyérvágóval szoktam) keresztben óvatosan kettévágjuk, előállítva így a 2 lapból a 4 emeletet. Vigyázzunk: a lapok lágyak, törékenyek, de ne is aggódjuk túl: összeállításkor semmi sem fog látszani abból, ha netalán egyik-másik elhasadt, megtört.

 

06_csoki_torta

9. Ezúttal a fehér krémmel rétegeztem, és kívülről a csokissal kentem be a lapokat, de az a jó, hogy ezt az alapreceptet tetszés, ízlés és hozzávalók, idénygyümölcsök szerint lehet variálni, színezni, átszabni. A krém kenéshez jó szolgálatot tesz egy vajazó kés, vagy ez az ikeás szilikonlaphoz csomagolt kenő-eszköz.

 

Kiegészítések, variációk

* A mascarponét házi változattal is kiválthatjuk: sűrűbb szövésű kendőbe, vagy kávéfilter-papírral kibélelt szűrőbe kanalazva zsírosabb (pl. görög) joghurtból, vagy tejfölből is sűrű krémet kapunk, ha egy éjszakán át hagyjuk kicsöpögni belőle a nedvességet. Ilyenkor kb. fél adagnyival nagyobb mennyiségű joghurttal/tejföllel kell indítanunk.

* Laktózmentes változathoz Cocomas kókuszkrémmel dolgozhatunk mascarpone helyett: ugyanígy, szűrőbe vagy kendőbe kanalazva adjunk neki egy éjszakát.

* Ízesítések: a fehér krém kiváló alap további színezéshez, ízesítéshez: gyümölcsökkel lazíthatjuk (eper, málna, mangó) vagy aromákkal (narancs, levendula, menta) frissíthetjük.

 

01_csoki_torta

 

A tetejére habzsák segítségével habcsókszerűen halmoztam fel a maradék mascarponés és csokis krémet, de többféle díszítés is elképzelhető.

 

10_csoki_torta

 

Ha látjátok értelmét, és ezt kommentben is jelzitek, a folytatásban szívesen összefoglalok néhány bevált tortadekorálási tippet, vagyis azt, hogy hogyan lehet egyszerű, egészséges, természetes hozzávalók segítségével egyedivé tenni a szülinapi tortát.

 

sok torta 2

 

Addig is: boldog sütést! És boldog szülinapot!

kíván mindenkinek,

03 idotetrisz4mimimo

mimimo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr658803534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Mosonyi 2014.03.28. 10:28:53

Azta! Meg hű! Meg nahát! Nagyon izgalmas! és egy ideje vártam már, hogy szembejöjjön velem ez,vagy egy hasonló.A fiacskám szülinapjára gondolva. (Ma van az első.:-)) Úgyhogy sajnos nem ezt kapja, de majd "truttymixolok" neki valami zabpelyhes, banános, aszalékos finomságot.Innen inspirálódva.És természetesen nagyon érdekel a többi tortacsodátok is!

Ági Portörő 2014.03.28. 10:52:13

Igen, várom a dekorálási tippeket! :) Ez a torta pedig csodás lett :)

Tamás Szabó 2014.03.28. 12:43:35

Krémes/Puha/ÉSFINOM! Kötelező darab!

mimimo 2014.03.28. 15:08:56

Boldog szülinapot az egyévesnek! Na az az igazi kihívás, nekik(való) tortát készíteni :) Köszönjük a visszajelzést!

Éva Éder-Kocsis 2014.03.28. 15:42:54

Nagyon jó! Köszönjük a receptet! S jöhetnek a dekorációs ötletek :)

vikoca 2014.03.29. 05:47:59

Imádom a desszertjeiteket, mindig nagyon várom őket:))))) Köszönjük ezt is, kifogom próbálni!
süti beállítások módosítása