ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Időtetrisz ötletgyár: 20 környezetbarát húsvéti játék-, recept- és dekorációs ötlet

2014. április 04. - időtetrisz

Tojásfestési, dekorációs, nyuszi- és képeslapkészítős tippek, húsvéti játékok, egészséges finomságok, locsolási szaktanácsok – itt  az Időtetrisz ötletgyár húsvéti különleges kiadása!  20 környezetbarát tipp következik, egy csokorba összegyűjtve. Két hét múlva Húsvét, lássuk mit tehetünk!

01_husvet_resize

 

A Húsvéti előkészület lehetőleg legyen minél vásárlásmentesebb, környezet- és gyerekbarát, sok új játékkal, mókával, házilag egyszerűen előállítható, újrahasznosított (és  később is hasznosítható) hozzávalóval, kellékkel – valahogy így foglaltuk össze a magunk számára az ideális ünnepi készülődés jellemzőit.

 

husveti tippek 20 drb

 
Házinyulak saját kezűleg

A saját készítésű nyuszik lehetne meglepetések is, de együtt is készíthetjük őket, a nagyobb gyerekek szívesen segédkeznek ebben. A legegyszerűbb saját zokninyúl, amit 2 óra alatt kézzel is meg lehet varrni, néhány pár gyerekzokniból.

Forrás: http://www.lilblueboo.com Forrás: http://www.lilblueboo.com[/caption]

Itt pedig újabb három tippet találtok textilből, szintén kézzel is megvarrható, összeállítható cuki nyuszik készítésére.

 

Forrás: http://www.goinghometoroost.com
 
Képeslap

A képeslapküldés hagyománya mostanra vagy teljesen kikopott, vagy emailes változat helyettesíti – a gyerekekkel viszont nagyon jó móka lehet maga az elkészítés folyamata, de a végeredmény, és a címzetteknek ezzel okozott öröm is. Ez az képeslap ötlet papír-alapú, kisebb-nagyobb gyerekek is boldogan elmolyolnak vele:

husveti kepaslap

 

Az ötperces sk nyuszijelmez ötlete egyszerre vicces-beöltözős ökörködés és a képeslap-gyártás folyamata maga, mivel a nyuszinak öltözött gyerekek lesznek a mókás húsvéti képeslap szereplői – minden nagynéni, nagybácsi, nagyszülő és ismerős legnagyobb örömére.

15 nyuszijelmez

 
Húsvétváró játék

Ha mindezek az előkészületek sínen vannak, elkezdhetjük a célzott Húsvét-várást. A gyerekek számára segít felmérni a még hátralévő időt, egyben dekorációs elem is lehet, ha Húsvét közeledtével naponta egy újabb nyuszit rejtünk el a számukra a lakás, kert különböző pontjain ezek közül a letölthető, nyomtatható sziluettek közül:

02 letoltheto husveti jatek

 

Tojásfestés

Színes tojások nélkül nincs Húsvét, a tojások díszítésének pedig, a hagyományokon innen és túl, csak a fantázia és a kreativitási kapacitásunk szabhat határt. Gyerekekkel is könnyen kivitelezhető a zsírkrétás tojásfestés: ha jó minőségű zsírkrétát használunk, a festési folyamat gyors, viszonylag precíz és könnye sikerélményhez juttat.

idotetrisz_tojasfesteszsirkretaval6

 

A tojásfestékek alapvetően mesterséges élelmiszer-színezékből készülnek, de saját magunk is előállíthatjuk őket, természetes alapanyagokból: egyes zöldségek, fűszerek remekül megfelelnek a célnak.

 

idotetrisz_termeszetestojasfestes2

Néhány természetes festési technika leírását itt olvashatjátok, a végeredmény pedig, íme:

idotetrisz_termeszetestojasfestes3

Ha szeretnénk a legkisebbeket is bevonni ebbe a folyamatba, érdemes kipróbálni a tenyérlenyomatos tojásfestést – már újszülött kortól működik.

tojas husvet kisgyerek

 

Húsvéti dekoráció

Érdemes idejében, kb. 10 nappal Húsvét előtt újra elővenni a csíráztató tálakat: ehető dekorációt állíthatunk így elő az ünnepi asztalra. A sűrűn növő, sokszálú, kevéssé érzékeny, jól termő lucernacsíra pl. kiválóan alkalmas arra, hogy Húsvét reggelén a színes tojások alá, mellé, illetve a reggeliző-tányérra kerüljön.

csira

Az, hogy a nagyobb gyerekek már ügyesen és szívesen kézműveskednek, barkácsolnak Húsvét előtt is, gyakori, dicséretes és örvendetes. A Húsvéti asztalra, vagy a lakás különböző pontjaira kerülhetnek azok a dekorációk, melyeket az egészen kicsi gyerekek is el tudnak készíteni.

fuzes tojas kicsikkel

Az újrahasznosítás dekoratív oldalát ragadják meg ezek a tejes kupakokból készült, szívószálra fűzött tavaszi virágok: kertbe, szobába, ablakba, élő virágok mellé, vagy helyett.

4 husveti dekor kupak virag

A húsvéti, megterített asztalt pedig szalvétanyuszi és szalvétacsibe díszítheti: nem kell hozzá külön alapanyagot vennünk, az egyszínű, terítéskor amúgy is bevetendő szalvéták tökéletesen megfelelnek.

idotetrisz_nyusziszalveta

 

Finomságok, meglepetések és csomagolásuk

Locsolóknak adhatunk vagy a Nyuszi hozhat különféle meglepetéseket ezekbe a letölthető, nyomtatható húsvéti tojástartókba és tojásos-, édességes kosarakba:

letolthetokosarak

Újabb húsvéti recycling-ötlet az, hogy kiürült Tetra Pak-dobozokat, tejesdobozokat öltöztessünk át meglepetés-dobozokká: az alapanyag épp elég tartós ahhoz, hogy ne dobjuk ki, hanem kezdjünk vele valamit, ráadásul éppen doboz formájú – jöhetnek a húsvéti szereplők.

08 husveti recycle tetra pak

És hogy mi kerüljön a dobozokba? Azt mondanánk, hogy valami egészséges, természetes: például aszalt gyümölcsök, magok, esetleg marcipántojások: ezek itt mindössze 3 összetevőből készülnek, színesek, jól csomagolhatóak, egészségesek.

marcipantojas_hazilag_husvera_01

Az ünnepi asztalon pedig jól mutatnak ezek a gyors, ehető gyurmából készült, színes kis húsvéti figurák, melyeket 10 perc alatt összeállíthatunk, gyerekekkel – vagy meglepetésként, nekik.

07 husveti nyuszi 3 hozzavalo

 
Locsolók

Mit adjunk a locsolóknak? Nem kell feltétlenül csokinyulat, édességet:  a tojás mellé járhat például papírból készült, színes origami nyuszi – nagy sikert szokott aratni

nyul locsolok origami

De a lányok készíthetnek gyufásdobozból színes, mini nyúlházat, amelyben kis nyúlfigura lakik – a hozzávaló, nyomtatható minta-elemeket itt találjátok.

ceruzaval nyulhaz

A legjobb tanács pedig, amit egy lány, hölgy, nő, anya adhat a jövendőbeli locsolóknak és azok apukáinak: kölni helyett rózsa- vagy bármilyen más virágvizet kérünk. Természetesebb, kellemesebb, finom, választékos, és garantált, hogy osztatlan sikert fog aratni.

roses_41.067

 

Mindenkinek boldog, örömteli, testi-lelki

húsvéti készülődést kívánnak

az Időtetrisz bloggerei

 

terisz lanyok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr348803544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása