Az alig néhány hozzávalóból készült, kezdők számára is ajánlott, krémes-csokis és nagyon egészséges szülinapi torta receptje alkalmából írtátok többen is, hogy jöhetnek tortadíszítési ötletek. És jönnek: az első részben, 3 egyszerű, ám látványos (és az előzményekkel összhangban: cukormentes) dekorálási tippet foglalok össze – kezdők is bátran belevághatnak, sőt!
Szóval: meggyőződésem, hogy érdemes belevágni az otthoni tortakészítésbe, de ha először csinálunk ilyet, mindenképpen süssünk, (akár csak féladagnyi hozzávalóból) próbaverziót, előző héten. Lehet, hogy macerásabb, mint rendelni egy kész darabot, így viszont pontosan tudjuk, mi van a tortánkban, és egyedien, az ünnepeltre szabva, célozva díszíthetjük fel – mert a díszítés is üzenet, mint ahogy a saját készítésű torta is. Nem beszélve arról, hogy ezt a tudományunkat évről évre fejleszthetjük, mivel több gyerek mellett, erre évente többször is lesz alkalom.
Félre tehát a szabványra gyártott marcipánfigurákkal, és jöjjenek a mindig más motívumok!
1. FigurávalEz talán a legegyszerűbb és legelegánsabb megoldás, csak körül kell néznünk a gyerekszobában állomásozó miniatűr figurák között. A díszítőelem jelen esetben tehát nem ehető: egy olyan kis játékfigura, amely méretével nem nehezedik rá a tortára, de tematikusan illeszkedik hozzá. Az egyetlen figura minimál megoldásnak tűnhet, de mivel kidolgozottsága sokkal aprólékosabb, mint a torta felülete, kellően erős tud lenni az összhatás.
Ebben az esetben egy kokeshi baba került a japán fababákért rajongó ünnepelt tortájára.
A saját készítésű, mintás dekortapasszal díszített, parafa-testű kokeshi baba egy kör alakú ostyán pihent, és egy mini papíresernyő tartozott hozzá.
És mivel ezek a figurák a marcipánfigurákkal ellentétben sokáig életben maradnak, nemrégiben a jázminrizses reformtorta kapott keleties motívumot a kis kokeshi segítségével.
Amikor a sütés és cukor nélküli vakondtúrás torta készült, akkor pedig kapóra jött egy kis vakondos társasjáték, amelynek kellékei között fából készült kis vakond figura és vastag kartonból kis ásó is rendelkezésre állt:
Egy megtisztított repkénylevél emelte még az ünneplés fényét, a „kevesebb – több” jegyében.
De figurákat mi magunk is előállíthatunk, például ehető csokigyurma segítségével: télen ebből éppen manófigurák készültek, de itt megtaláljátok a különböző színű alapanyagok elkészítésének a leírását is.
2. SablonnalEhhez a változathoz némi kézügyességre és egy segédszerszámra is szükség lesz, de cserébe garantáltan egyedi lesz a dekorációnk. Biztosan belefutottatok már abba, hogy egy ideje vásárolni is lehet olyan sablonokat, amelyek adott mintát rajzolnak ki a torta tetejére, ha például egyszerű kakaóport szórunk rá. Nos, ilyen sablont magunk is rögtönözhetünk otthon, csak a tetszőleges mintát kell kiválasztani.
Ebben az esetben a zebra volt az a totemállat, amit a tortára szerettünk volna varázsolni az ünnepelt kedvéért. A neten található sok ezer grafika közül a szívünkhöz legközelebbit kinyomtattuk egy A4-es papírlapra, majd ezzel a célszerszámmal:
körbevágtuk úgy, hogy a negatívja valóban ki is rajzolja majd a figurát. Nyesegetés után így nézett ki a színe:
És így a visszája:
Mivel a tortán csokikrém volt, fehér szóróanyagra volt szükség. Porcukrot nem szerettem volna, de remekül bevált a kókusztejpor: íze is édeskés, és az állaga is megfelelő volt, ráadásul felfedeztem, hogy a Biorganik előállt egy adalékmentes változattal. Közvetlenül tálalás előtt díszítettünk: óvatosan ráhelyeztük a sablont a tortára, majd rászitáltuk a kókusztejport.
Legalább ilyen óvatosan kellett levenni, ez egy négykezes művelet, hogy ne mozduljanak el a kontúrok. És kész is van a zebra:
A fennmaradó, üres helyre a gyertyák kerültek.
3. MintalyukasztóvalA Bálint-napi csokinyalókák készítésekor fedeztem fel, hogy a sima ostyalapokat elég jól lehet használni formakiszúrásra is: a hobbi- és , papír-írószer boltokban kapható mintalyukasztók nem törik el az ostyát, szépen kijönnek belőle az apró, ehető minták, illetve a „negatívokat” is lehet hasznosítani, mint pl. itt:
Az alábbi, húsvéti tortához a kellékek tehát: néhány tavaszi témájú mintalyukasztó, és sima ostyalapok (az aldiban vettem még tavaly):
A kiszúrt mintákat óvatosan összegyűjtöttem, majd egyenletesen rászórtam a torta felületére.
Nem volt szükség sok darabra, akkor érvényesülnek igazán, ha nem zsúfolódnak. Kontrasztként egy kevés fagyasztva szárított málnát szórtam közéjük, az utóbbit kis kiszerelésű csomagban, néhány száz forintért a sokat emlegetett Ázsia-boltban vettem.
Pár perc alatt elkészülhetünk egy ilyen dekorációval, mindenféle cukrászati tehetség nélkül is.
Ha valaki kérne folytatást, újabb egyszerű, ám nagyszerű díszítési tippekkel, kérem kommentben jelezze!
Jó dekorálást kíván és a kérdésekre szívesen válaszol,