ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

3 egyszerű, de hatásos tortadíszítési tipp: cukormentes formák és figurák

2014. április 24. - időtetrisz

Az alig néhány hozzávalóból készült, kezdők számára is ajánlott, krémes-csokis és nagyon egészséges szülinapi torta receptje alkalmából írtátok többen is, hogy jöhetnek tortadíszítési ötletek. És jönnek: az első részben, 3 egyszerű, ám látványos (és az előzményekkel összhangban: cukormentes) dekorálási tippet foglalok össze – kezdők is bátran belevághatnak, sőt!

torta dekoralas

Szóval: meggyőződésem, hogy érdemes belevágni az otthoni tortakészítésbe, de ha először csinálunk ilyet, mindenképpen süssünk, (akár csak féladagnyi hozzávalóból) próbaverziót, előző héten. Lehet, hogy macerásabb,  mint rendelni egy kész darabot, így viszont pontosan tudjuk, mi van a tortánkban, és egyedien, az ünnepeltre szabva, célozva díszíthetjük fel – mert a díszítés is üzenet, mint ahogy a saját készítésű torta is. Nem beszélve arról, hogy ezt a tudományunkat évről évre fejleszthetjük, mivel több gyerek mellett, erre évente többször is lesz alkalom.

Félre tehát a szabványra gyártott marcipánfigurákkal, és jöjjenek a mindig más motívumok!

 

1. Figurával
Ez talán a legegyszerűbb és legelegánsabb megoldás, csak körül kell néznünk a gyerekszobában állomásozó miniatűr figurák  között. A díszítőelem jelen esetben tehát nem ehető: egy olyan kis játékfigura, amely méretével nem nehezedik rá a tortára, de tematikusan illeszkedik hozzá.  Az egyetlen figura minimál megoldásnak tűnhet, de mivel kidolgozottsága sokkal aprólékosabb, mint a torta felülete, kellően erős tud lenni az összhatás.

Ebben az esetben egy kokeshi baba került a japán fababákért rajongó ünnepelt tortájára.

kokesi_torta_1

A saját készítésű, mintás dekortapasszal díszített, parafa-testű kokeshi baba egy kör alakú ostyán pihent, és egy mini papíresernyő tartozott hozzá.

kokesi_torta_0

És mivel ezek a figurák a marcipánfigurákkal ellentétben sokáig életben maradnak, nemrégiben a jázminrizses reformtorta kapott keleties motívumot a kis kokeshi segítségével.

torta_resize

Amikor a sütés és cukor nélküli vakondtúrás torta készült, akkor pedig kapóra jött egy kis vakondos társasjáték, amelynek kellékei között fából készült kis vakond figura és vastag kartonból kis ásó is rendelkezésre állt:

08_vakondturas torta

Egy megtisztított repkénylevél emelte még az ünneplés fényét, a „kevesebb – több” jegyében.

12_vakondturas torta

De figurákat mi magunk is előállíthatunk, például ehető csokigyurma segítségével: télen ebből éppen manófigurák készültek, de itt megtaláljátok a különböző színű alapanyagok elkészítésének a leírását is.

10_csokimikulas-maskepp

 
2. Sablonnal
Ehhez a változathoz némi kézügyességre és egy segédszerszámra is szükség lesz, de cserébe garantáltan egyedi lesz a dekorációnk. Biztosan belefutottatok már abba, hogy egy ideje vásárolni is lehet olyan sablonokat, amelyek adott mintát rajzolnak ki a torta tetejére, ha például egyszerű kakaóport szórunk rá.  Nos, ilyen sablont magunk is rögtönözhetünk otthon, csak a tetszőleges mintát kell kiválasztani.

Ebben az esetben a zebra volt az a totemállat, amit a tortára szerettünk volna varázsolni az ünnepelt kedvéért. A neten található sok ezer grafika közül a szívünkhöz legközelebbit kinyomtattuk egy A4-es papírlapra, majd ezzel a célszerszámmal:

torta sablonnal

körbevágtuk úgy, hogy a negatívja valóban ki is rajzolja majd a figurát. Nyesegetés után így nézett ki a színe:

DSC03584_resize

És így a visszája:

DSC03585_resize

Mivel a tortán csokikrém volt, fehér szóróanyagra volt szükség. Porcukrot  nem szerettem volna, de remekül bevált a kókusztejpor: íze is édeskés, és az állaga is megfelelő volt, ráadásul felfedeztem, hogy a Biorganik előállt egy adalékmentes változattal. Közvetlenül tálalás előtt díszítettünk: óvatosan ráhelyeztük a sablont a tortára, majd rászitáltuk a kókusztejport.

DSC03577_resize

Legalább ilyen óvatosan kellett levenni, ez egy négykezes művelet, hogy ne mozduljanak el a kontúrok. És kész is van a zebra:

DSC03579_resize

A fennmaradó, üres helyre a gyertyák kerültek.

 

3. Mintalyukasztóval
A Bálint-napi csokinyalókák készítésekor fedeztem fel, hogy a sima ostyalapokat elég jól lehet használni formakiszúrásra is: a hobbi- és , papír-írószer boltokban kapható mintalyukasztók nem törik el az ostyát, szépen kijönnek belőle az apró, ehető minták, illetve a „negatívokat” is lehet hasznosítani, mint pl. itt:

16_csoki-nyaloka

Az alábbi, húsvéti tortához a kellékek tehát: néhány tavaszi témájú mintalyukasztó, és sima ostyalapok (az aldiban vettem még tavaly):

torta_formakiszuro_6_resize

A kiszúrt mintákat óvatosan összegyűjtöttem, majd egyenletesen rászórtam a torta felületére.

torta_formakiszuro_5_resize

Nem volt szükség sok darabra, akkor érvényesülnek igazán, ha nem zsúfolódnak. Kontrasztként egy kevés fagyasztva szárított málnát szórtam közéjük, az utóbbit kis kiszerelésű csomagban, néhány száz forintért a sokat emlegetett Ázsia-boltban vettem.

torta_formakiszuro_4_resize

Pár perc alatt elkészülhetünk egy ilyen dekorációval, mindenféle cukrászati tehetség nélkül is.

torta_formakiszuro_1_resize

Ha valaki kérne folytatást, újabb egyszerű, ám nagyszerű díszítési tippekkel, kérem kommentben jelezze!

Jó dekorálást kíván és a kérdésekre szívesen válaszol,

03 idotetrisz4mimimo

mimimo

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr38803576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozina G. Bura 2014.04.24. 15:52:41

A zebrás ötlet máris felkerült a 'have to try it' listára :)

mimimo 2014.04.24. 20:30:40

Remek, Rozina, fotót kérünk! És szívesen kölcsönadom a zebrát tanulmányozásra :)

Erzsebet Vince 2014.05.18. 16:42:49

Keresztlanyom figyelmebe ajanlanam szeretettel hiszen neki nem egy hanam ket kis aprosagot kell szorakoztatni es tanitani egyidöben. Juditkanak es az ikreknek, jo szorakozast kivanok. puszi.
süti beállítások módosítása