ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Óratanulás gyerekeknek, tornával

2014. május 23. - időtetrisz

Azt ismeritek ugye, hogy: mikor érünk oda? Meg hogy: mennyi idő van még a meséig? És hogy: mikor érkeznek már meg a vendégek? Az óvodások  már egész fogékonyak az idő múlásának órával való mérésére, és eljön a pillanat, mikor minden gyerek megvilágosodik, hogyan is működik a számlapon körbejáró mutató, és végre átlátja a negyedek, háromnegyedek és felek elsőre tök értelmetlennek tűnő világát (korábban ajánlottunk is ehhez egy mütyürökből készült órát a gyerekek számára). Ezzel a roppant egyszerű játékkal szintén könnyebb lesz, mert mozogva, tornázva, a teljes testükkel „átélhetik”, hogy: Hány óra?

ora tanulasa tornaval02

Az ötletet Bori nagymamája adta. A lányok mindig is szolidarizáltak a Barátnőm, Bori című Manó Könyves füzetsorozat főhősével, aki egyszerűen és okosan hoz közel egy-egy élethelyzetet (testvér születése, síelés, nyaralás, stb.) a óvodás korosztályú gyerekekhez. Bevallom, én főleg a „problémás” helyzeteket kölcsönöztem ki a könyvtárból: pl. fogorvos, eltévedés a városban, beszélgetés idegenekkel, alvás az oviban, stb. – és oké volt.

ora tanulasa tornaval00

Véletlenül fedeztük fel, hogy magyar szinkronos rajzfilm is készült a német szerző történeteiből. Az órás epizódban a nagymama ajánlja ezt a játékötletet, amire a gyerekek a mesében és a mi nagyszobánkban egyaránt nagyon rápörögtek, a mondókát napokig fújták, az „óra-gimnasztikával” együtt.

ora tanulasa tornaval01

Egy nagyobb, szabad falfelület kell hozzá, és egy nagyobb fehér papír. Ez utóbbi híján az óra számjegyeit egyenként, külön papírokon is feltüntethetjük a falon, pl. nyom nélkül eltüntethető gyurmaragasztóval, de a padlóra fekve is lehet játszani. A papír méretét, ill. a számok távolságát a falhoz állított gyerek magasságához igazítsuk.

ora tanulasa tornaval09

És  akkor kezdődhet a torna, először negyedóránként végigsétálva a számlapon.

ora tanulasa tornaval14

ora tanulasa tornaval11

ora tanulasa tornaval12

ora tanulasa tornaval13

ora tanulasa tornaval14

Majd csak úgy találomra kiabáltunk egy időpontot, és az órának  meg kellett mutatnia azt.

ora tanulasa tornaval02

ora tanulasa tornaval03

Szóval 2:53-kor találkozunk.

 

Jó szórakozást!

03-idotetrisz4mimimo-150x150

mimimo

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr968803628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása