ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Környezetbarát cuccok az iskolába, irodába is: étel- és ital tárolása, szatyrok

2014. szeptember 05. - időtetrisz

Számos módon lehet egész kicsi lépésekkel óvni a környezetünket. A mindennapos eldobható étel- és italtartók kiváltása, a hagyományos csomagolások cseréje valami tartósra fontos lehet, ezeket kicsik és nagyok egyaránt tudják használni. Most főleg étel, ital hurcolására ajánlunk nem eldobható tárgyakat.

 

 kornyezetbarattermekek

Onya Lunch szendvicstartó (Kartonjáték, 2100 Ft)

Ez egy mosható szendvicstartó, viszlát, műanyag- vagy papírzacskó, alufólia stb., egyikre sem lesz szükség. Nem mellesleg a külső része újrahasznosított PET palackból készül. Sajnos most nem elérhető a Kartonjáték oldala, így az Onya Lunch oldalát tudom ajánlani.

onya-lunch-chilli-open

 

Skip Hop Snack Pack -- uzsonnástasak szett (Monkie, 4600 Ft)

Hasznos és cuki: szintén nem fog kelleni a csomagoláshoz semmi eldobható. Akad még kutyás, katicás, majmos... Itt elérhető.

skiphop_uzsitasak

 

Zacskó házilag

Blagger már készített uszonnászacskót kávéstasakból (szódabikarbónával ki lehet szedni a kávészagot), nagyon csinos darab! Részletek itt.

recycling kávészacskó iskolakezdes uzsonnas

 

Szendvicstartó házilag

Meg is varrhatjuk, varrathatjuk a szendvicstartót, méghozzá műanyag zacskókból(!) és egy textildarabból. Ha valaki elkésziti, küldene fotót? Útmutató itt található.

fused_plastic_sandwich_wrap_39

 

 

Ikea-hack: Bento box, Uzsonnás doboz és mini kulacs

Egyik örök kedvencem, mimimo szuper praktikája: ez a kis doboz párszáz forint az Ikeában és szerencsénkre élelmiszer tárolására alkalmas műanyagból készült, most, hogy iskolás a lányom, szuper, hogy az iskolai tízórai mellé tudok némi finom kisfalatokat csomagolni anélkül, hogy több dobozt kellene megpakolni.

03_ikea-hack-uzsonna

 

Bento Box

Itthon talán kevésbé terjedt el, angolszász nyelvterületeken minden gyereketetéssel foglalkozó, egészséges táplálkozást népszerűsítő oldalonhozsannákat zengenek erről a tárolódól: a lényeg, hogy több rekesz van, nem csúsznak össze a kaják, tehát kis darabokra vágott bármi és szósz is kerülhet bele anélkül, hogy minden kulimászos lenne. Az oldalakon tonnányi tipp is akad természetesen. A bentobox.hu épp sajnos nem elérhető, de azért érdemes később megnézni, mert ott egész jó áron vannak dobozok, addig is itt egy másik, a Kooktából, 6100 Ft (BPA-mentes, mosogatógépben mosható, mikróban használható):

bentobox

 

Kulacsok

A kulacs használatával kikerülhető a mindennapos palackos víz, üdítő beszerzése és eldobása. Kicsiknek talán nem a legjobb üveget adni, ezért nekik műanyagot vagy fémet ajánlunk inkább. Manapság  BPA-mentes kulacsot érdemes keresni (tudod, mi az? nem? akkor itt el tudsz olvasni egy érthető anyagot róla).  A termékek címkéjén biztosan megtalálható ez az információ, mármint az, ha BPA-mentes.

Equa műanyag kulacs, 2900 Ft

Bobitas-bpa-free-kulacs-250x250

 

Equa CMYK, üvegkulacs, 4900 Ft

Ez mondjuk kifejezetten szép darab, üvegből lévén kicsit jobban kell rá vigyázni. Kapható itt.

Squeeze-Y1-250x250

 

Termoszpohár 

Korábban már ajánlottuk ezt az olcsó és cserélhető mintájú bögrét a Butlersben, ez pont nem BPA-mentes sajnos, egyébként 1900 Ft. Egy ideje ilyet használok és jól tisztitható, nagy kávésként jó, ha vihetem magammal a rohanás közepette el nem fogyasztott koffeinadagot, másrészt igy nem kell többet papirpoharat kérni, ha máshol vennék kávét.

butlers

 

Persze akad BPA-mentes is.

Contigo Termopohár, 6990 Ft

Az ára elég borsos, cserébe csöpögésmentes, hidegen 4 órán át, melegen egy órán át tudja tartani a folyadékot. Elérhető itt.

Contigo-Morgan Drinks Mug

 

 

Ikea szatyor, 395 FT

A nejlonszatyrok helyett érdemes egy-két strapabiró szatyrot beszerezni, ezeket a drogériáktól kezdve az ökoboltokon át az egyeurós boltokig szinte mindenhol megtaláljuk, 300-3000 Ft között mozog az áruk. Most az Ikeásat ajánljuk.

knalla-bevasarlotaska__0243262_PE382548_S4

 

Pólószatyor 

A még tetszetős állapotban lévő, de már használaton kívüli pólókból szuper szatyrot lehet készíteni, itt egy varrás nélküli következik, de találtok linket varrásoshoz is (az a fajta nagyobb súlyt bír). A tesicucc belefér.

poloszatyor_varrasnelkul

 

Újrahasznosított táska, Medence Csoport, 13.800 Ft

A Medence Csoport arról vált méltán híressé, hogy molinókból gyártanak táskákat, egyébként workshopot is tartanak elég gyakran, ahol mindenki varrhat magának (persze segítséggel) saját szatyrot. Most iskolatáskát készítettek, köszönjük, gyönyörű!

 

medence_csoport_iskolataska-1024x768

 

Ti miket használtok, kikerülendő az állandó szeméthalmozást?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr798803740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veronika Barlainé Bereczki 2014.09.05. 10:37:04

A Butlersben - legalábbis a pécsiben - most 1500 forintért kapható 3 rekeszes doboz, lunch box- ként. Ezek a szendvics csomagolóanyagok annyira szépek!

Tímea 2014.09.05. 22:39:05

Nem tudom, Magyarországon elérhető -e, de ez egy biztonságos üveg kulacs akár kicsiknek is, választható borítással, tartja a hőt is. http://www.emil-die-flasche.de/emil-shop/BottleSuit/

sugarcandy 2014.09.06. 07:00:50

Kedves Tímea, igen, a Müllerben kapható, az üveg maga 1000 Ft körül van, a kettő együtt pedig 6000 Ft körül. Te ismered? Tényleg szuper? Mert mivel nem ismerem és üvegből van és nagyon drága, nem mertem gyerekeknek ajánlani.

Éva Éder-Kocsis 2014.09.08. 22:39:32

Nem idevágó kérdés, de sulis. Van ötletetek őszi vásárra miket lehetne vinni, készíteni gyorsan, olcsón, újrahasznosítva is akár? Köszönök minden ötletet!

sugarcandy 2014.09.09. 10:32:47

Kedves Éva, persze, csak nem világos teljesen a dolog, pl. hogy milyen vásár (iskolai?) és milyen újrahasznosított dolgokra lenne szükség, kik fognak ott vásárolni (a szülők? a gyerekek?). Ha ezek megvannak, biztosan tudunk ötleteket adni :)

sugarcandy 2014.09.09. 10:35:03

Kedves Veronika, csak ezt találtam a neten, de ez nem az, ugye? https://www.butlers.hu/dekor-eletstilus/kiegeszitok/dobozok-kosarak/lunchtime-uzsonnas-doboz-villaval-lime-21137 Kénytelen leszek benézni, óóó, jaj :)

Éva Éder-Kocsis 2014.09.09. 10:55:23

Az őszi vásár a gyerekeknek lesz, ők vásárolhatnak . A befolyt pénzt az osztály használhatja fel, így jók lennének valami tuti befutó apróságok :) , de bármilyen könnyen, gyorsan elkészíthető ötletnek örülnénk! Köszönöm Évi

Veronika Barlainé Bereczki 2014.09.09. 12:45:15

Nem, van egy másik is, ami laposabb, annak a tetején is van kés-villa :) 3 rekeszes, egy nagyobb és két kicsi. A rekeszek alakjai nem épp szendvicshez illőek, de kettévágva befér a zsömle. A Butlersbe benézni nekem mindig kísértések hada, de ez téééényleg hasznos darab :)

sugarcandy 2014.10.13. 07:45:59

Kedves Éva, elnézést, sajnos kicsit kiment a fejemből a vásár, aktuális még a kérdés?

Éva Éder-Kocsis 2014.10.13. 08:11:34

Semmi gond! Már megvolt a vásár, végülis csokileveleket ( olvasztott csokiból), kis fakorong hűtőmágneseket és régi nadrágszárából varrt kis szütyőket vittünk! Azért köszönöm! További jó tetriszezést, lelkes olvasótok vagyok :)

sugarcandy 2014.10.13. 08:16:51

Ezek nagyon jól hangzanak, hú, nagyon sajnálom, hogy elmaradt a válasz... Valami egyéb kérés, pótolandó az ígéretet?

Éva Éder-Kocsis 2014.10.13. 08:32:17

Ha bármi akad írok! Esetleg ha tudsz, tudtok jó játékokat, ami egyszerre leköt 1, 3 és 6 éves gyerkőcöket, azért örök hálám! Van már fenn a blogon jó pár ötlet, de ezekből sosem elég :)
süti beállítások módosítása