ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Ha már gumikarkötő-őrület... - Avagy hurkolási tippek a netről

2014. november 03. - időtetrisz

Avagy hogyan tanuljon a netről újabb és újabb designokat a gyerek. Szóval az én kislányom (6) nem számítógépezik. Mégis egy csomó mindent tud róla, elleste, hogy mi hogyan használjuk és mire. Nyilvánvaló volt tehát számára, hogy miután az alapkarkötő elkészítését megtanulta, és én nem tudok a kérdésben segíteni neki, a következő fokozatokat a netről kell lelesnie. AZ első próbálkozások kudarcosak volta: nem jó a tutorial, túl nehéz elsőre, nem követhető. Körülnéztem, és kerestem néhány linket, ahonnan fokozatosan elsajátítható az egyre bonyolultabb karkötők készítésének mikéntje.

Meg persze egy csomó minden más. A helyes keresés, a netről való tanulás, a megfelelő figyelem, az információk szelektálása. Finommotorikáról nem beszélek. Arra jutottam, hogy egészen jó móka ez a karkötőzés.

Az volt tehát a stratégiám, hogy először egy olyan videót mutatok neki, amivel olyan karkötőt lehet elkészíteni, amit már ismer. Itt a géphasználatot sajátította el észrevétlenül, no meg azt, hogy melyik elemeket fontos lelesni a folyamatból, melyeket nem. Így gyorsan kiderült, hogy a szövőtáblára való felhelyezésnek egy csomó fontos eleme van, mert

1. a szövőtáblák különbözőek;

  • azaz például a tüskék elrendezése nem egyforma: némelyik háromsoros, és a középső sor a két szélsőnél hosszabb, némelyik négysoros;
  • fontos, hogy a videón látottaknak megfelelően fejezzük be a sort, akármilyen is keretünk (ha a középső hosszabb sor, és rak arra gumit, mi is egy kiálló középsőnél hagyjuk abba)
2. nem mindegy az sem, hogy merre néz az U alak a tüskén.

De például különböző kézmozdulatokkal lehet ugyanazt az eredményt elérni.

A következő lépéshez próbáltam eggyel nehezebb karkötőt keresni - no ez nem ment könnyen, zsákutcába is futottunk, ami ránézésre könnyebbnek tűnt, korántsem volt az. Végül rátaláltam  a loomlove-ra, ahol nehézségi fokozatok szerint találhatók, tisztes rendbe szedve a tutorialok. Nyolc különböző kezdő design található itt:

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] tutorialok az egyszerűbb karkötőkhöz[/caption]

Érdemes eleinte figyelni, hogy a gyerek jól csinálja-e, a fent sorolt csapdákba nem esik-e bele, mert elég nehéz segíteni utólag, ha nem vagyunk benne a folyamatban.

Aztán jöhet a következő fokozat, egy jó adag bonyolultabb verzió található ugyanezen a blogon, itt

[caption id="" align="aligncenter" width="467"] tutorialok haladóknak[/caption]

Nos, ha mindezt már tudjuk, jöhetnek a gumiból hurkolt telefontokok, műszemek, táskák és ceruzavégek. De mi még itt nem tartunk.

Témába vág:

Hogyan tanultam meg a netről tűnemezelni?

Hogyan tanultam meg horgolni a netről?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr398803816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása