ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Kipróbáltuk: Collective Plant -- fenyőrügy workshop

2014. december 17. - időtetrisz

A Collective Plant eredetileg egy városi önellátással foglalkozó művészeti projektként indult (itt találsz erről bővebb információt). A kezdeményezés azóta közösségi irányt vett, túrákat szerveznek, amelyeken az éppen az évszaknak megfelelő gyűjthető és ehető növényekkel ismerkednek meg közelebbről. Hogy ez egészen konkrétan mit jelent?

[caption id="attachment_8115" align="aligncenter" width="500"]tumblr_inline_nd11reNlDL1s9d3q0 Fotó: Glódi Balázs[/caption]

Például teát, tinktúrát készítenek belőle, illetve kiszárítják, hogy később teaalapként hasznosuljon. Túráikra eddig nem sikerült ellátogatnom (ami késik, nem múlik), de szerencsére a workshopra még befértem (nem volt könnyű, ezt komolyan állíthatom). Jómagam minimál szinten vagyok kompetens a témában, csináltam már tinktúrát, illetve ismerem pár gyógynövény hatását. A nyitottságot a természet patikája felé dédnagyanyámtól örököltem, aki anno fáradhatatlanul gyártotta a körömvirág krémet és mondogatta, hogy ő bizony azért nem beteg soha, mert mindennap csalánteát iszik. Egyébként lehet, hogy volt benne valami, mert 93 éves koráig élt. Szóval tőle örököltem egy rongyos Maria Treben könyvet, és onnan kezdődött az érdeklődésem.

A mostani workshopot a növények ismerője, a tinktúrák és keverékek készítője, Illés Zsófi tartotta.

A téma most a fenyőrügy volt (megelőlegeztünk magunknak egy kis karácsonyhangulatot).

[caption id="attachment_8113" align="aligncenter" width="500"]tumblr_inline_ng1wkbTyw41s9d3q0 Fotó: Illés Zsófia Szonja[/caption]

Megtudtuk, milyen hatása van a szervezetünkre  a friss fenyőhajtásoknak, miket lehet belőle készíteni, és azt is, hogy mi a különbség a mérgező tiszafa és a fenyő között. Elárulom: a tiszafa 2 dimenziós, vagyis csak 2 oldalra nőnek a "levelei", ellentétben a fenyőével, aminek minden oldalra. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk, egy kis dörzsölés után illat alapján is dönthetünk. A fenyő illata összetéveszthetetlen. De térjünk vissza a lényegi részre.

Készítettünk:

1 kis üveg bittert (gyomorkeserű)

1 üveg fűszerecetet

1 üveg fűszersót/fürdősót

1 csomag gyógyteát

DSC_0178

Mindegyik alapja a fenyő volt. Zsófi gondosan előkészítette a terepet.

DSC_0174

 

Kaptunk általa készített fenyőtinktúrát, ezt kellett megbolondítunk ízlésünk szerint a szintén általa készített tinktúrákból (max. 4-félét érdemes még pluszban használni). Volt köztük szardíniai citrom, citromfű, rozmaring, fahéj, gyömbér, levendula, kardamom, kakukkfű stb., legalább 10 különböző. Ezzel készen is volt a bitter.

DSC_0140

DSC_0163

A bitter friss gyógynövények  (keserűnövények), gyümölcsök és fűszerek alkoholos kivonata. Naponta  - problémától függően - pár csepp az adagja, amit folyadékkal kell bevenni. Tökéletes kiegészítője különböző koktéloknak is (ilyenkor is pár csepp elég).

Készült almaecetben áztatott fenyőrügy alapú salátaecet: került bele még borókabogyó, bors, fokhagyma, rozmaring. 2 hétig kell áznia az első használat előtt, már alig várom, hogy kipróbáljam.

DSC_0141

Parajdisó az alapja a fűszer-és fürdősónak. Zsófi a sót friss fűszerekkel és fenyőrüggyel morzsolta össze. Mi már az előkészített alapot kaptuk meg, fűszerekkel, szárított rózsaszirommal megszórtuk. A fürdősóba kerülhet pár (kb. 4) csepp illóolaj is. A fűszersót legjobb pácolásra használni.

DSC_0155

DSC_0161

Utolsóként fenyő alapú gyógyteát készítettünk.Az enyémbe került indiai citromnád és levendula - egy nyugtató hatású keveréket szerettem volna. Azóta már teszteltük is: nagyon finom lett (plusz előnye, hogy kétszer is leforrázható). Kb. 5 percig kell áztatni, a második adagot pedig 10 percig. A workshop közben pedig ilyen fenyős-citromfüves teát kortyolgattunk:

DSC_0168

 

A csomag annyira komplett volt, hogy egyedi készítésű címkéket (innen tudjátok letölteni 1500 Ft-ért) ragaszthattunk rá, illetve járt még hozzá egy Zsófi által aranyvesszővel színezett vászonzsákocska. Fenyőrügy hiányában otthon most nehezen készíthető el a csomag egyedül, viszont van egy szuperjó hírünk:

DSC_0182

A Collective Plantet megtaláljátok most szombaton, december 20-án a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban, ahol

Vadnövényes Karácsonyi Vásár lesz.

Vásárolható: Vadnövény naptár, Indigóval festett gyűjtőtáskák,  karácsonyi lapok/matricák, bitterek, fűszer+fürdősók, teák stb.

Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr958803874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása