ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Táblafesték házilag - vendégposzt by Dia

2016. február 05. - időtetrisz

Biztos Ti is láttatok már táblafestékkel lekent falat, amire a gyerekek kedvükra rajzolhatnak krétával: hívogató, nagy felület,  tapasztalatom szerint mindenféle noszogatás nélkül alkotnak rá valamit a kicsik. Nem olcsó ez a festék, ezért is örültem meg nagyon, amikor láttam, hogy a Meseváros alkotója, Dia elkészítette házilag és volt olyan kedves, hogy le is  írta, hogyan készült.

tablafestek_hazilag_kesz

A táblafesték egyébként sok-sok felület festésére alkalmas, nekem a faládáknál nagyon bejött, érdemes kipróbálni, szépen fel lehet vele újítani megunt, megkopott fa- és egyéb tárgyakat. Fogadjátok szeretettel Dia történetét!

"Az egész úgy kezdődött,hogy kifestettük a második gyerkőc érkezése előtt a házat és megegyeztünk abban, hogy az étkezőben gyerek magasságig lambériázunk. Gondolom, akinek van legalább egy kiskorú a házában, tudja, hogy ez az a magasság ameddig a fal gyakorlatilag az összes helyiségben tiszta mancs. Tejbegríz, kakaó, spagetti, tea, filctoll, cerka, zsírkréta, gyurma...

Hát a lambériázás elmaradt: egy-két paca, ugyan már! Na de a nappaliban megint siralmasan csúnya lett a fal. Nekitolják, lekarcolják, lejönafesték, gyurmaragasztós, a kicsi meg most fedezi fel,hogy tud rajzolni. Persze nem a a papírra...

Nem bírtam tovább, festeni kell, gondoltam, de mivel? Táblafesték, hát ez az! Kicsiben már próbáltam, nagyban ne menne? Végül a konyha lett a tökéletes hely:  engem hagynak főzőcskézni, míg ők jobbnál jobb rajzokat kreálnak.

tablafestek_hazilag

 A recept a következőképpen alakult, szigorúan maradékokból:

Volt egy kis maradék tempera a feketéből, beszáradt, használhatatlannak tűnt - talán neked is van ilyen otthon. Ez is menthető! Felmelegítettem egy lábasban kevés vízzel és szépen feloldódott. Nem kell főzni,csak jó meleg legyen. Ezzel a hígabb temperával alapoztam. Aztán ebbe a folyadékba szórtam gipszport, annyit, hogy jó sűrű legyen. Alaposan elkevertem. Szivaccsal felvittem ezt a réteget is. Viszonylag gyorsan kell dolgozni, mivel a gipsz elkezd kötni. Az arány: 2 rész festék, egy rész gipsz. Erre került egy réteg fekete akril. Majd az egészet vizes bázisú lakkal lekentem. Kicsit aggódtam, hogy a lakk majd csúszós lesz a krétától, de szerencsére nem lett az.
A rétegek között muszáj megvárni a száradás,  kis hajszárítózással lehet rövidíteni. Nyilván egyszerűbb boltból beszerzett táblafestékkel dolgozni, viszont nekem ez így nem volt új költség plusz elhasználtam a maradékokat is. Természetesen akrillal is lehet végig dolgozni, az egy kicsit drágább. 

Az egész procedúrát alvásidőben csináltam, tehát meglepetés volt javából és elkészíteni se sok idő!"

Dia a Meseváros alkotója, itt ajánlottuk korábban. Köszönet a posztért!

S ha kedvetek támadna aszfaltkrétát készíteni, itt talájátok a kipróbált receptet.

idotetrisz_jardakreta11

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr178804056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GingirLy 2017.04.04. 14:39:02

Ha valaki spórolni akar, a Supraluxnak van fekete színű lábazat- és homlokzatfestéke, az alkalmazható akár táblafestéknek is. Egyébként ami biztos jó lehet a Trilak iskolatábla festéke: www.festekes.hu/blog/a-praktikus-tablafestek/
süti beállítások módosítása