ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Műhelytitkok#1: Mackók és mások Szatmáry Nórától

2016. november 14. - időtetrisz

Mielőtt megszülettek a gyerekeim, akkor is folyton játékokat keresgéltem a rokonok, barátok gyerekeinek, boldogság volt látni, hogy egyrészt sok és sokféle kapható, az pedig még inkább, hogy itthon is sok-sok ember foglalkozik játékok készítésével. Ide a blogra is készülnek ehhez tematikus ajánlók, most elindul egy olyan sorozat alkotókról, akik a műhelyükbe is betekintést engednek és egy kis titkot megosztanak velünk. A sorozat első részében ismerjétek meg a Mackók és másokat Szatmáry Nórától.

szatmary_logo_360.jpg

Nóra szőrme-textiljátékokat és összehajtható babaházakat készít. Ideálisnak mondható talán, hogy a műhelye saját házukban található, Kamaraerdőben, békés, gyönyörű környezetben. Itt készülnek az egytől egyig különleges szőrmemackók, elbűvölően karakteres kis lények, amikbe könnyű beleszeretni. Olyan egész gyerekkoron mindenhová elvivős, esténként neki suttogós, örök kisbarátok.

#maci #medve #bear #teddybear #oldpals #cute #cuki #magyarmackó #szathmárynóra #mik #instahun #hungarianbears

A photo posted by Időtetrisz (@idotetrisz) on

Ugyanilyen szeretnivalóak a kisnyuszik, a nagyfülű, hosszú tacskók és legújabb kisbarátok a dobozos, egészen parányi varrott tacskók. És ők sem akárhogy, csak úgy kerülnek a dobozba: van alattuk kispokróc, porcelántányérkájuk is van, hogy legyen miből enniük és gyönyörű pórázt is kaptak, hogy a gazdijuk tudjon rájuk vigyázni. 
puppyinthebox.jpg

A parányi játékok sokszor jól jönnek, bárhová elvihetők, pl. amikor a szülő vásárol vagy hosszú a várakozás az orvosnál, a gyerekek eljátszanak ezekkel a kis lényekkel.

jatekok.jpg

A babaházak gondosan, aprólékosan kidolgozott, finoman tervezett, gyönyörű játékok: kézzel készített eszközök a konyhában, varrott mosógép, papírmasé vödör (ami megszólalásig hasonlít egy igazi vödörre, csak épp mindössze 3 cm magas), és természetesen kis lakót is készít Nóra - az első babákat a Ninidolls szálította, ma már az ő engedélyével Nóra készíti őket is. Az összehajtható babaház a kis babával azért is csodás ajándék, mert pont akkora méret, hogy egy egész kicsi gyerek is magával tudja vinni, kézben is és ahogy a dobozjátékkal, a babaházzal is remekül eljátszhat, szórakoztathatja magát a várakozásos időszakokban is.

babahaz.jpg
babahaz_1.jpg

A műhely, ahol a játékok születnek, egy kényelmes szoba, ahová csak úgy ömlik a fény. Két varrógép is van, anyagok, minták, félkész cukiságok, tömőanyagok, ollók és rengeteg icipici apróság a babaházakba: minden csupa élet, készülődés.

A Kolibri kiadásában, Agócs Írisz illusztrációjával magyarul is megjelent Aludj el szépen, Bendegúz! főszereplő nyusziját is Nóra keltette életre:bendeguz.jpgbendeguz_nyuszi.jpg

Miközben felfedezzük lányommal a műhelyet, a kincseket, Nórával beszélgetünk.

20161029_121201_ok.jpg

nora.jpgA képen Szatmáry Nóra

20161029_124205_ok.jpg

20161029_121415_ok.jpg

Miért kezdtél játékokat készíteni?
Sok évvel ezelőtt egy ideig résztulajdonos voltam egy gyerekkönyvesboltot működtető cégben, oda kellettek megvásárolható egérfigurák. (Akkor még olvasószerkesztő voltam, szövegeket javítottam.) Tűnemezeltem először, mert az egyszerűbbnek tűnt eleinte; sok-sok figurát készítettem ezzel a technikával. Nagyon nem volt kifizetődő, viszont irtóra élveztem. A varrás csak ez után került a képbe a babajátékokkal, és ebből fejlődött ki a többi figura. Mára már könyvszerkesztés sincs, csak a figurák és a babaházak vannak.

nemez_csoport.jpgfruzsimacska2.jpg

Fotó: Mészáros János

Hogy élted meg a szakmai váltást? 
A szerkesztés és a macivarrás, amíg mind a kettő volt, nagyon jól kiegészítette egymást, persze mindig ahhoz lett volna kedvem, amit éppen nem csinálhattam. Az új varrásötletek leginkább szöveggondozás közben jutottak az eszembe. Ma már persze más. Ha csak ezzel foglalkozik az ember, és ebből próbál megélni, muszáj valami tervszerűséget vinni a dologba, és némi önfegyelemre is szükség van, hogy azt csinálja, amit éppen kell. Nekem ez volt a legnehezebb.

20161029_124012_ok.jpg

20161029_121939_ok.jpg

20161029_122259_ok.jpg

Elárulsz egy műhelytitkot, amiről kevesen tudnak?
A legújabb állatkák, a dobozos tacskók annyira picikék, hogy kézi varrással készülnek. Míg egy elkészül, nagysárgrendileg 2,5-3 óra. Az anyaguk speciális méretarányos minimaci szőrme.  

20161029_125202.jpg 

Legközelebb a december 4-i Pici Piacon találod meg Nórát és a játékait. 

 

 

Mackók és mások a neten:

FB ➢ Mackók és mások Szatmáry Nórától 

WebshopKrafty // Mackók és mások Szatmáry Nórától  

 

☆   ☆   ☆   ☆   ☆   ☆   ☆ 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebookon is az Időtetriszt!

Megjelenés, hirdetés, játék ügyében kérlek írj az idotetrisz @ gmail pont com címre.

Follow my blog with Bloglovin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr9711959233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása