ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Zero waste? Less waste? - 21 napos kihívás

Kevesebb szemét, nagyobb környezettudatosság a hétköznapokban

2017. április 03. - sugarcandy

Nemrég itt járt Budapesten "zero waste" Bea Johnson, a nemszemetelés koronázatlan királynője; az élhető környezettudatosság mintaképe; a minimalista életmód imádnivaló, kifejezetten laza, francia-amerikai nagykövete. Megjelent egy kis üvegcsével, benne a tavalyi összes(!) szemetükkel - finoman szólva elgondolkodtatott. Íme a közvetlen hatása: három hétig azt próbálgatom, próbálgatjuk Ökoanyuval, hogy is redukáljuk a háztartási szemetet, ha nem is nullára, de affelé tendálva.

familys-annual-waste-for-2016-photo-credit-cristov_o_exposed-image-600x400.jpg

íme a tavalyi szemét, forrás: zero waste home

 Izgatottan vártam Bea Johnson előadását, ugyanakkor egy picit szkeptikusan álltam hozzá: szép, szép, hogy nincs szemetük, de valahogy a képeken, posztokon keresztül időnként nem tűnt élhetőnek a dolog. Pl. azt hittem, festi a haját, érdekelt, hogy mit is használ. Hát semmit...  Na de vissza is térek az elejére.

 

Szóval megjelent Bea, a kis üvegcséjével, bájos francia akcentusával,  viccelődött, nevetett és mesélt a zero waste home kialakulásának útjáról, ami tényleg tele volt buktatókkal. Finoman szólva nem volt könnyű és gyors menet, míg idáig jutott. Elmesélte néhány vakvágányt, pl. hogy lőtt nagyon mellé a szódabikarbónás-ecetes hajmosással (egy ponton a férje jelezte, hogy ez az ecetszag izé, hát nem túl kellemes), vagy hogy próbálta bolti kozmetikumok helyett csalánnal szépíteni az ajkait (gondolhatjátok, mennyire fájhatott...), neki is sokáig tartott, míg átállt családilag egy teljesen másik életmódra, egy olyanra, ami náluk bejött. Egyrészt remek humora van és mer nevetni saját magán, született előadó, jó a stílusa és az egész nő annyira önazonosnak, kiegyensúlyozottnak tűnik, hogy lehetetlen nem a hatása alá kerülni. Könnyű elhinni neki, hogy valamilyen szinten ez nekünk is menni fog.

Minimalista életmódja elmondása szerint sokat egyszerűsít az életén, pl. mindenki cuccai egyesével elférnek egy utazóbőröndben, így amikor elutaznak, nincs is min  gondolkodni, mit vigyenek. Ráadásul így aztán elég könnyű rb&b-zni is, egy lényegében szinte üres lakást nem nehéz átadni, ugye? Szóval mikor nyaralni mennek, kiadják a házat. Ok, azt a házat, San Francisco-tól 23 km-re talán nem annyira nehéz kiadni, kedves svéd barátnőm épp ezt csinálja, úgy tűnik, kezd jó kis szokássá válni ez. Nekem az ő minimalizmusuk kissé steril, de értem és látom a praktikus részét és tök jó, hogy nekik ez így családilag megfelelő. Az nagyon érdekes volt, amikor azt is elmesélte, hogy az életmódváltással a költségeik 40%-kal csökkentek, azért ez elég impresszív adat de való igaz, hogy amikor elkezd arra figyelni az ember, hogy keve,ebbet szemeteljen, az első lépések egyike az, hogy többször is átgondolja, mit vesz meg, így tulajdonképp tényleg csökkenhetnek a kiadások. 

Nos, engem magával ragadott és részben az ő hatására kezdek ebbe a három héten át tartó tesztelésbe, próbálkozásba, kihívásba: napról napra próbálok kevesebb szemetet termelni, figyelni arra, hogy lehetőleg újrahasznosítható csomagolású dolgokat szerezzek be, hogy ne dobjak ki semmilyen ételt és amit muszáj, az is komposztba kerüljön. Biztos lesznek kritikus pontok, mint az irodai ebéd, a bevásárlás... A kihívás egészen a Föld napjáig, április 22-ig tart. Van kedvetek együtt próbálkozni?

Két gyerekkel, kicsit rohanós életmóddal, macskával, autó nélkül - bevallom, eléggé izgulok, de mivel a minimalista kihívásból is nagyon sokat tanultam, lelkesen vágok ebbe is és igyekszem rendszeresen beszámolni, hogy alakulnak a napok. Figyeljétek Ökoanyu oldalát is, ebbe is együtt vágunk bele. Ha van kedvetek, csatlakozzatok és posztoljatok ti is majd a facebookon, minden ötletnek, jó szónak nagyon örülök! A #lesswaste hashtaget fogom használni, ha van kedvetek, használjuk együtt, próbálkozzunk együtt.

☆   ☆   ☆   ☆   ☆   ☆   

Kövess a Facebookon és az Instagramon is :)

Megjelenés, hirdetés, játék vagy bármilyen kérdés miatt írj az idotetrisz @ gmail pont com címre.

Follow my blog with Bloglovin

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr5812396279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2017.04.04. 10:19:18

Dicséretes elképzelés, de most elképzeltem, hogy ezt megpróbálom:

Nem veszek papír zsebkendőt, hiszen csomagolásban jön, tehát kerülendő. Rendkívül gusztusos dolog lehet egy sok orrfújástól már véres zsebkendővel mászkálni egész nap.
Főleg, hogy miután hazaviszem az összeszáradt véres taknyos kendőt, megpróbálom mosópor nélkül kimosni, hiszen a mosópor is csomagolásban jön. A forró víz sterilizál, csak csak több energiát kell elhasználnom, és már jó is lesz.

De még nem ettem semmit. Nem baj, főzni nem fogok tudni, mert az alapanyagoknak csomagolása van. Elvitelre ételt venni drága, még akkor is, ha viszem magammal a dobozt, amiben kérem. NEm baj, vegyünk kész ételt. Ott valaki más végezte a szemetelést, nem én.

Az ételmaradékok komposztálását megpróbálhatom, de a szomszédom tuti hamar rám hívja az ÁNTSZ-t, ha a folyosón tartom a hordót hozzá. De az előszobában nem férnénk el tőle, a konyhában, hálószobában mégsem tartanám, a nappaliban lehet elfér, na de nem szép látvány.. Az ablakba nem tehetem mert műemlék jellegű épület.

Kíváncsi leszek az eredményeidre, hogy mit sikerült megvalósítani. Én csak gondolatban kíséreltem meg.

Ashley2008 2017.04.04. 10:43:17

"Hogy lehet mindössze ennyi egy család szemete egy évben?"

Úgy lehet ennyi egy család szemete, ha elkamuzol egy csomó mindent nagyvonalúan. Ettől függetlenül a példa követendő, mert manapság kb. 250 kg szemét / év simán összejön egy családnál. Ha ezt sikerül 100 kg / évre leszorítani, az már igencsak jó.

Kelta6725 2017.04.04. 10:43:21

jó nagy marhaság az egész
persze egy ember aki elég gazdag hozzá felépítheti így az életét, de ez inkább reklám mint valóság..
Szinte semmit nem tudsz venni, ami nem termelne szemetet, és mindent nem termelhetsz meg, mert az meg irdatlan pénzbe kerülne..főleg ha lakótelepen élsz pl..gondolom a hölgyike nem annyira..
ja ecetes szódabikarbónás hajmosás..és az ecetet miben veszi? megtermeli mi? vagy van ott USA-ban nagybani ecetes bolt 100l cserélhető kannában?
ez kamu reklám csak, semmi több..a hölgy ilyen előadásokból él..gondolom egész jól.

Ashley2008 2017.04.04. 10:51:01

@Lángharcos:

Attól, hogy a mosópor csomagolásban van, még van számos dolog, amivel lehet mosni és nem gyári mosópor. Ezek egy része talán beszerezhető csomagolás nélkül is.

Az étel alapanyagok nincsenek csomagolva piacon, őstermeléknél és a csomagolásmentes boltokban (bár ebből az első 1 év után bezárt, igaz azért, mert aladták az épületet, amiben üzemelt). Persze, ezek egy része macerásabb, gondolnod kell rá, hogy vigyél magaddal mindennek tartót, amiben haza tudod vinni és ne kérj semmihez zacskót, csomagolást. De simán megoldható, csak kényelmetlenebb.

És ha annyi ételt veszel, amennyit megeszel, akkor nem kell komposztálni. Én nem élek különösebben tudatosan, de nagyon ritkán van ételmaradék itthon, mert tudom, hogy ami napok alatt megromlik, abból mennyi fogy el ennyi idő alatt és nem veszek többet.

Neki lehet ennek szaladni, persze a hölgynél kicsit értelmesebb és élhetőbb formában. Sosem lesz egy család szemet egy liternyi egy évben, de azért jelentősen csökkenthető, ha az ember a mai rettentően kényelmes életről egy kicsit tudatosabbra vált, ami egy idő után igazából nem is lesz kényelmetlenebb. Én még ennek a folyamatnak az elején vagyok, de azért már gyakrabban odafigyelek.

sugarcandy 2017.04.04. 11:11:20

Nagyon érdekes, hogy kiből mit vált ki a dolog.

Az én célom épp az, hogy megnézzem, mi fér bele az én életembe és mi nem. Igen, Amerikában és számos más országban lehet rengeteg dolgot kimérve venni, viszed a kis tartályt/zacskót és abba teszed a cuccokat. Itthon ez nagyon nagy erőfeszítést és rengeteg rohangálást igényel. De azért az mindannyian tudjuk, hogy szeretett kis országunk sok dologban elképesztően progresszív és számos dologban pedig egyáltalán nem.

Kimért mosószert lehet venni, igaz, kevés helyen. Csomagolás nélküli szappant is lehet venni, sőt, lehet készíteni. Ezek felfedezése, elkészítése egy csomó idő, energia, tudás, tapasztalat. Azt gondolom, hogy mindenki tudja mérlegelni, mit tud bevállalni.
Abban egyáltalán nem hiszek, hogy mindez a gazdagok kiváltsága.

Bea Johnson inspiráló, bennem is felmerülnek időnként kételyek a dolgaival kapcsolatban, ha figyelmesen olvassa az ember, akkor azért kiviláglik, hogy hosszú és rögös út vezetett oda, ahol most tart.

Ő szélsőséges, itthon ezt elég nehéz lenne egy az egyben követni, de próbálkozni mindenképp érdemes, hogy ne borítson el minket a szemét. Lehet hazugnak nevezni őt vagy azt mondani, hogy á, ez hülyeség, tenni, próbálkozni is lehet.
Mindenkinek megvan egyelőre a szabad választás lehetősége ez ügyben.

Maagi 2017.04.04. 11:16:40

Én is elképzelem:
a taknyos zsebkendőt nem libegtetem a kollégák előtt, mosószódával mosom ki, amit papírzacskóban veszek. Piacon vásárolok, textilszatyorba, hetente kétszer főzök - mondjuk ehhez kell egy olyan család, aki szívesen eszi napokig ugyanazt, ezt elismerem.
És komposztálhatsz otthon:
www.zoldenergiavilag.hu/komposztalas-a-lakasban-bemutatkozik-a-zeko
Nekem egyszerűbb volt, ilyen:
virida.hu/belteri-komposztalas-gilisztakkal
Nem büdös. Tényleg!
Szóval kis lépésekkel. Nem kell rögtön megváltani a világot, nyugi.

Lángharcos 2017.04.04. 11:22:28

@Ashley2008: Vannak erős kételyeim az "alternatív" mosószerekről. A mosódió nem túl hatékony, és tényleg vérzik az orrom, szóval olyan zsepiket kéne mosnom vele.

A másik fele, hogy te nem használsz lisztet, nem használsz sót, nem használsz fűszereket, mert ezeket csak csomagolással kapod. Vagy legyen otthon kis malmom, amivel magamnak őrlöm a búzát? És hova teszem az elrostálódó növényi törmeléket (szalmát és morzsalékot ami nem megy a lisztbe?).

Megnézem, ahogy mindig kimosod a húsnak a zacskót úgy, hogy az higiénikus legyen. Vagy dobozba kéred a csirkemájat? Kevés helyen árulnak kimért tejet, de léteznek. Viszont még náluk se láttam kimért tejfölt és kimért joghurtot - azt maguk csomagolják és palackozzák.

Nem eszel zöldséget, amit tisztítani, hámozni kell? Vagy megeszed a kukorica torzsát, a banán- és a dinnye héját. Sőt, a tojást is egybe nyeled le, hiszen a tojás héját is meg kell enni, különben mégiscsak kell egy szemetes. Megeszed a karalábé és a sárgarépa leveleit, hiszen sokszor azzal együtt árulják (vagy otthagyod az eladónál, hiszen az ő szemete, terhelje az ő karmáját).

És ezek még azok a dolgok, amiket elvileg megkaphatok a piacon. Mármint azon a piacon, ahova munka helyett kéne elmennem, hogy kapjak árut. Vagy megyek hétvégén, de kizárt, hogy ha heti egyszer vásárolok, elkerülhetem, hogy valami megromoljon. A penészes almát azért már nem enném meg.

qwertzu 2017.04.04. 12:04:58

@Lángharcos: Gondolom ami a szelektívbe megy, pl papír, az nem számít szemétnek, elvégre azt újrahasznosítják.

Így már elég sok minden megoldható.

A dolog működőképes, a svédek pl. szemetet importálnak, hogy túl kevés szemetet termeltek ahhoz hogy működtessék a szemétégetőt.

Terézágyú 2017.04.04. 13:01:33

Az ecetes flakonok jó erősek, az fel lehet használni ivóflaskának: csapvizet betenni a hűtőbe benne, és azt inni.

Csak persze jól ki kell mosni az ecetes flakont - de azt a vizet sem öntjük ki csak úgy, hanem a vécét öblítjük le vele...

Terézágyú 2017.04.04. 13:11:12

"Megjelent egy kis üvegcsével, benne a tavalyi összes(!) szemetükkel"

Mondjuk ez szerintem is hülyeség :)

igazi hős 2017.04.04. 13:12:21

@Ashley2008: "Attól, hogy a mosópor csomagolásban van," még nem jelenti, hogy szemétbe kerülne a csomagolás. A papír a legritkább esetben szemét, de a legtöbb flakonon is ott a háromszög, azaz kiöblítve mehet a szelektívbe. Ugyanez igaz a samponra, tusfürdőre, de még a szappan utántöltőre is.

igazi hős 2017.04.04. 13:15:09

@Ashley2008: "És ha annyi ételt veszel, amennyit megeszel, akkor nem kell komposztálni." Ez már @Lángharcos: nál is hülyeség: ételt nem lehet komposztálni, csak nyers zöldséget és gyümölcsöt. Nem ez a tipikus vacsoramaradék.

igazi hős 2017.04.04. 13:21:19

@Lángharcos: Amiket írsz, annak nagy része vagy szelektívbe megy, vagy komposztálható (még a tojáshéj is). Az alma meg nagyanyáinknál sem romlott meg pár hét alatt, igaz sokat veszít a vonzerejéből. De egy hetet a hűtőben gond nélkül kibír.

Terézágyú 2017.04.04. 13:29:23

@igazi hős:
"Az alma meg nagyanyáinknál sem romlott meg pár hét alatt, igaz sokat veszít a vonzerejéből."

Az almának el KELL állnia egész télen egy hűvös kamrában...

Ilyenkorra már romlik az igaz, de akkor sem kell kidobni, hanem (a rossz részt kivágva) lereszelni, és mehet sütibe, palacsintába...

Ja, és egy tízdekás almának NEM nyolc deka a csutkája!

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.04.04. 14:28:15

@Lángharcos: a tojásnál már felnevettem. :D

Amúgy a Lehel piacon lehet kapni kimérve tejterméket. Sőt vidéken is. Szüleim pl. a tejfölt mindig üvegben viszik haza.

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2017.04.04. 14:59:39

Ha étterem, mosoda és szálloda háromszögében élek, akkor nekem sem termelődik szemetem, mert minden szemetet és egyéb hulladékot helyettem termel a szolgáltató.
DE NEKEM NEM KELETKEZIK SZEMETEM, LÁTJÁK KEDVES EGYBEGYŰLTEK!!!

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2017.04.04. 15:00:54

@Hivatásos beszólóművész:

Továbbá a ruháit honnan veszi? Egy átlag gatyán több címke van, mint amennyi ebben a kis üvegben elfér...

igazi hős 2017.04.05. 09:18:11

@Terézágyú: Ne nekem írd, @Lángharcos: írta, hogy ha hetente vásárol, akkor megpenészedik nála az alma. Egyébként azt a hűvös kamrát (vagy pincét, vagy még inkább vermet) egy pesti panelben vagy sorházban nem nagyon találni. Ezért van hűtőnk.

Lángharcos 2017.04.05. 15:13:41

@igazi hős: @Terézágyú Szívesen vásárolnék be hetente, többhetente, és ülnék egy tele kamra zöldségen. De akárhogy kísérletezem, idehaza minden gyorsan megpusztul.
süti beállítások módosítása