ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Hulladékmentesítő eszközök a mindennapokra

A Zero waste? Less waste? 21 napos kihívás tanulságai 1.

2017. április 28. - sugarcandy

Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer próbáljon meg pár hétig tudatosan odafigyelni arra, hogy mennyi szemetet termel és ezekből mennyit lehet kiiktatni. Egészen döbbenetes, hogy még fővárosunkban sem igazán lehet például csomagolásmentesen vásárolni, hogy mennyit számít az, hogy mennyi időt lehet szánni a bevásárlásra és hogy kis tudatosággal milyen típusú szemetet, hulladékot lehet viszonylag könnyedén kikerülni. Most az utóbbihoz ajánlok néhány hulladékmentesítő tárgyat.

hulladekmentesites.jpg

Részletesen is beszámolok majd, mire jutottam a hulladékmentesítő 3 hetes kihívása alatt, előzetesen annyit elárulnék, hogy bármennyire is próbálkoztam, jelen életformával és lehetőségekkel leginkább odáig tudtam előre lépni, hogy tisztán lássam, milyen esetekben van olyan csomagolás, ami nem szemét, hanem szelektíven gyűjthető hulladék. A legnagyobb problémakört a munkahelyi étkezés jelenti nekem perpillanat, sok kérdést felvetett - hát hiába, az a tuti, ha sikerül valamit még otthonról vinni, de ahhoz kell valamit főzni, ahhoz meg bevásárolni úgy, hogy biztos maradjon egy adag a következő napra, hát szóval van mit mederbe terelni, na.

A kihívás egyik izgalmas hozadéka, hogy sok-sok tippet gyűjtöttünk közösen, amit nagyon köszönök és most be is mutatnék néhányat ezekből illetve pár olyan holmit, amik hosszútávon is segítik a hulladékmentes életmódot.

Egy megbízható kulacs

Azzal, hogy kulaccsal járunk, kikerülhető, hogy műanyag, eldobható pet palackos innivalókat kelljen folyton vásárolni, márpedig az egyik kulcsa a hulladékmentes, de legalábbis kevesebb szemetet termelő életmódnak az, hogy ha már hozzánk sem kerül az a bizonyos hulladék. Az Equa kulacsok továbbra is nagy kedvenceim (és már jóideje használjuk is őket családilag). Egy szlovén cég csodálatos termékcsaládja: minden kulacs könnyen szétszedhető, könnyen tisztítható kézzel és mosogatógépben is, nem szivárog, mert jól zár, ugyanakkor könnyű nyitni. Remek design mind a külsejét, mind a használhatóságát tekintve. Eddig műanyagot használtam, most kezdek kacsintgatni a meseszép üvegkulacsok felé.
>>> Equa Urban Jungle üvegkulacs (magnólia)

equa_urban_jungle_uveg_kulacs_magnolia_02.jpg

 

hulladekmentes.hu

Ez az az oldal, ahol egészen biztosan érdemes körbenézni, olvasni, az oldalt Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési specialista viszi és hát kitől is lehetne többet tanulni, mint egy profitól. A webshopban számtalan hulladékmentesítést segítő tárgyat találunk, egészen meglepő fordulatokkal, mint például ez a ráadásul nagyon szép, fából készült mosogatókefe, aminek cserélhető a feje és a fejen található sörték természetes alapanyagúak. Konkrétan komposztba lehet  dobni az egész fejet, ha elhasználódik. Nézzetek körül, itt tényleg sok segítséget találtok hulladékmentesítést ügyében.
>>> hulladekmentes.hu

fanyelu.jpg

  

 

Zsákok a vásárláshoz

Műanyag zacskók helyett lenvászon zsákok, hogy minél kevesebb hulladékot, szemetet termeljünk. Sokféle méret, többféle mintával, a zsákok különlegessége, hogy kézzel pecsételik rá a mintát, így aztán még nagyobb becsben lehet tartani, hiszen nem kevés munkával jár, míg elkészül. Piacon, boltban, otthon, játékokhoz, eszközökhöz, szökevény zoknikhoz egész biztos jól jönnek.
>>> The Sorting Bags

thesortingbags_1.jpg

 

Méhviaszos fólia

Nagyon érdekes volt, hogy amikor megosztottam egy ilyen méhviaszos fólia videóját, rengeteg lájk és érdeklődő komment jött, annál nagyobb volt az örömöm, amikor kiderült, hogy hazai cég is foglalkozik ilyen termékekkel. Egyszerű, nagyszerű: a méhviasszal bevont textíliákkal kiváltható a sok egyszerhasználatos műanyag- vagy alufólia.Természetes alapanyagok, amikkel remekül lehet lezárni a hűtőben az ételt és közben szellőznek, frissek maradnak. Használat után elegendő letörölni vagy nem meleg vízzel leöblíteni (mosni tilos és forró étel tárolására sem alkalmas, bár erre az eldobható fóliák sem jók). Nagyjából egy évig (!) használható egy fólia, gondos használat mellett. Ezek a textilek GOTS minősítésű biopamutok, tehát nem akármilyen anyagok.  
>>> Cibibee méhviaszos textilek

18136276_1230606443703729_2003779836_n.png

 

Különleges törlőkendők

A Vixi kendők egészen elképesztő tulajdonsága, hogy úgy lehet velük takarítani, hogy mindössze nedvesítjük a kendőt. A mikroszálas kendők különböző célokra használhatók, kiváltandó a konyhai papírtörlőt létezik konyha törlő, konyhai dörzsi, amivel a zsíros felületeket is szépen tisztíthatjuk és ami szintén nagyon érdekes, hogy kozmetikai kendő is kapható, amihez szintén nincs szükség egyébre, mint vízre és máris le tudjuk szedni a sminket. A sok-sok tisztítószer kikerülésével vegyszereket sem kell használni és a csomagolásukat is megspórolhatjuk. A Vixi kendők miatt keressétek Andit!

image007.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr3312451847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása