ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Virághatározás és herbáriumkészítés gyerekkel

2012. június 19. - időtetrisz

A virággyűjtést- és préselést már tavaly elkezdtük, és nem mondom, hogy azóta áttekinthetetlenre dagadt botanikai füzetkénk, de időnként kedvünk kerekedik a gyűjtemény növelésére. Hihetetlenül egyszerű és több szempontból hasznos szórakozás.Egy évek óta rakosgatott, semmire nem használható, ámde szép füzetecskét vettünk elő a találatok rögzítéséhez, és egy virághatározót az azonosításhoz.

A piacon akad jó néhány olyan virághatározó, amelyik nem rendszertani ismeretekből kiindulva segíti a határozást, hanem a virág színe és szirmainak száma alapján indulhat az azonosítás. Szóval tökéletesen gyerekbarát: az oldalak szélei színesek, a megfelelőhöz lapozva kezdődhet a sziromszámlálgatás.Az egyik első ilyen határozó magyarul a Mi virít itt?  volt, nekünk történetesen a Melyik ez a virág? van meg:


A móka városi környezetben is tökéletesen űzhető: kankalin, százszorszép, vérehulló fecskefű egy talpalatnyi zöldön is akad.A beazonosított virágról körültekintően eldöntjük, hogy vajon szakajtható-e, és ha igen, szakajtjuk, préseljük és néhány nap múlva ragasztjuk.
A préselés és ragasztás fázisát gyerekkel nekem nem sikerül túl precízen végezni, így egyszerűen csak a növényhatározó könyv lapjai közé rakom -- ügyelve, hogy a szirmok és a levelek ne gyűrődjenek, majd otthon még rápakolok néhány másik könyvet súlynak. 
A ragasztást én decoupage ragasztóval végzem: a virág alá és a virágra is kenek belőle. Persze ez nem túl kifinomult megoldás: mind a gyűjtést, mind a préselést lehet sokkal professzionálisabban végezni, ebben segít a Természettár oldala. 

forrás:Természettár
Mi, amíg nem csillan lányomban a természetbúvári ethos, maradunk ennél az egyszerű útnál.
Terveim szerint a következő fázis az lesz, hogy a helyszínen ki-ki rajzban rögzíti az azonosítottat saját botanikai füzetkéjébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr268802272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.06.20. 21:59:23

ez nagyon jó ötlet, azt hiszem belekezdünk

Időtetrisz 2012.06.20. 22:25:01

De jó, hajrá, ha van már néhány virágotok, küldd be, megosztjuk .)

Manka 2013.03.06. 17:31:31

Szió! Nemrég láttam ezt az ötletedet a Facebookon. Már meg is vettem a virághatározót, már csak a megfelelő füzetre vadászom :)

Tünde Szemerédi 2015.03.12. 07:11:42

Ez most nagyon jól jött! :o) Eddig mindig lepréseltük a virágokat és simán ragasztottuk lapokra, de így megtöredezett, és nehéz volt tárolni! Decoupage ragasztóval fogunk mi is dolgozni! :o) Köszönjük!
süti beállítások módosítása