ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Mókakönyvek és sk változataik #2

2012. július 16. - időtetrisz

Ha a Tépkedős - ragasztóssal az volt a bajom, hogy kicsit korlátozó, hát most megmutatom a lehető legszabadabb, sőt, kifejezetten a mindenkori korlátok áthágására bíztató mókakönyvet.
Ez szerencsére eredeti változatában felnőtteknek szól, tehát nem kell állandó jelleggel kiskorú utánpótlást biztosítanunk családunkba ahhoz, hogy játszhassunk.





Keri Smith könyvére egy barátom akadt rá egy londoni múzeumshopban, és nem tudott ellenállni neki – szerencsémre. A könyv arra buzdít, hogy kávézzuk le, áztassuk el, gyűrjük össze, hibázzuk el. Megmutatja, hogy a rendetlenség, a véletlen, szokásaink kimozgatása hogyan konstruál sajátos rendet. (Ha ide klikkelsz, egy video megmutatja a könyv alakulásának folyamatát.)

Ha van néhány ötleted, ennek a könyvnek is elkészítheted az sk változatát – akár gyereknek, akár felnőttnek. Szerintem annyi a titok, hogy maga a könyv tényleg könyvformátumú legyen, vagy legalább kinézzen valahogyan, mert a véletlent, a hibát, amit létre kell hozni a feladatokkal, a megfelelően komoly keret (pl a könyvszerűség) emeli ki, teszi érdekessé, jelentésessé.
Könyvalapot lehet kapni pl. a Hobbyművész boltokban – a papírmasé füzetkéikből némi munkával igényes darab hozható létre.
Ha megvan az üres könyv, és kedvcsinálónak megnézted a fenti videót, akkor már csak betűstílust kell választani, és minden jobb oldal megfelelő pontjára egy-egy, a véletlenre építő feladatot találni:
  • Gyűrd össze ezt a lapot, majd koszold össze a kezed bármivel (sárral, krétaporral, festékkel), ami majd a lapon látható lesz, és kend el egyenletesen a lapon. Most simítsd ki az oldalt.
  • Írd ide (gyerekeknek: mondd el), hogy mi mindent TILOS egy könyvvel csinálni (szamárfület hajtani, rálépni stb.)! Most pontról pontra tedd meg ezen az oldalon, amit felsoroltál!
  • Tépkedd be a lap oldalait! Ragaszd a lifegő füleket egymsához!
  • A kezedbe akadó, minél több fajta téphető papírból vágj ki egyforma L alakú fecniket.  Fedd be velük teljesen azt az oldalt, ragaszd ide a fecniket
... és Keri Smith ötletei:
  • Csurgass valami színes folyadékot másfél méter magasról a könyvre!  
  • Egy perced van, hogy csinálj rendetlenséget ezen az oldalon! Ez alatt az idő alatt 10 dolgot művelj ezzel az oldallal (húzd meg, könnyezd le stb.).
  • Fogj össze minél több színes ceruzát. Firkáld össze vele az oldalt.
  • Találj ki egy sormintát (az egyes elemek kb 1x1 ccentisek legyenek). Fedd be az egész oldalt a kitalált mintáddal, de úgy, hogy 3 helyen véss hibát a rendben.
  • Festékezd össze a könyököd. Rajzold vele tele a papírt.
  • Fess egy teljes képet egyetlen ecsetvonással.
  • stb.


A szerző könyvei közül személyesen csak ezzel van ismeretségem, de így távolról izgalmasnak tűnik az ő tépkedős verziója is (nagyobbaknak),


 illetve a tervezésre fittyet hányó határidőnaplója is:





A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr828802320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása