ötletek, tippek egyszerűen

Gyors, de nem junk #2 Változatos lepény maradékokból

2012. szeptember 03. - időtetrisz

Ez a lepény akkor lehet életeket mentő, amikor például vasárnap estére elfogy az ebéd, a kenyér, a tej, a vaj, a sajt, stb. ... de némi zöldség, tojás és tejföl még ott kuksol a hűtőben, illetve liszt a kamrapolcon. De akkor is jól jöhet, ha egy órán belül vendégek érkeznek, és különösebb felhajtás nélküli barátságos, meleg fogadtatásban szeretnénk részesíteni őket.

Egyszerű, gyors, olcsó, kiadós lepény

Mindettől függetlenül ebédnek is beválhat, vagy leves utáni második fogásnak -- ki hogyan szokta ezeket számolni. Az alaprecept egyszerűségén, a kevés hozzávalón (3 komponens) és a gyorsaságon kívül (kb. 15 percnyi előkészület és 30-40 percnyi sütési idő, tűzhelye válogatja) az a nagy erénye, hogy amolyan mindent-bele fajta: a rendelkezésre álló készletektől, maradékoktól függően lehet belőle:
nagyon gazdag zöldséges-húsos főétel (1),
zamatos vegakaja (2), illetve akár
édes-gyümölcsös süti is (3).
Itthon most éppen paradicsom, póré és feta volt, így ez került az alapra. De készítettük már gombásan, répásan, sonkával, hallal vagy körtésen, szilvásan, almásan, barackosan, a legkülönfélébb fűszerekkel (curry, petrezselyem, fahéj, stb.) ízesítve a megfelelő hozzávalókat.
Pofonegyszerű, három hozzávalóból
A pofonegyszerű eljárás tehát a következő:
3 tojást
15-20 dkg lisztet
1 nagy dobozos tejfölt (450g)
sűrűbb, de azért lágy állagú masszára törekedve összekavarunk, sózunk-borsozunk. (A tejföl egy részét joghurt is kiválthatja, ha csak az van otthon.) Én a legvégén bele szoktam kavarni néhány csipet sütőport is, ettől könnyedebb, levegősebb lesz a végeredmény, de enélkül is szépen átsül.  Ezúttal tehát kiolajoztunk (olíva) egy nagyobb, lapos zománcos tepsit, az alapmasszába belekavartuk a fetát meg néhány bazsalikomlevelet, majd az egészet beleöntöttük a tepsibe. Belenyomkodva rákerültek a póré- és paradicsomkarikák, ezután pedig az előmelegített sütőben kb. 35 percig sütöttük, közepes lángon. Érdemes nézegetni közben, de akkor jó, amikor halványbarnára sül a teteje.
Frissen sült lepény, kockákra vágva
Ajánlott, de néha nehezen kivitelezhető kivárni, hogy kicsit kihűljön: könnyebb szeletelni, és jobban összeállnak az ízek. Ebből az adagból egyébként két felnőtt és két gyerek úgy lakott jól, hogy még másnap reggelire is maradt néhány kocka, igaz, valami gyors saláta is készült mellé összereszelt répából, retekből, karalábéból -- szintén a maradékok feldolgozásának jegyében.

Vendégvárónak dupla adagból, nagyobb tepsiben készíteném.
Ha kipróbáljátok, írjatok meg, hogy sikerült?

Gyors, de nem junk sorozatunk folyamatosan frissül.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr538802406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sugarcandy 2012.09.06. 12:04:05

Eddig ez volt a nagy kedvencem http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/09/09/lepenyben_sult_zoldsegek_rozmaringgal de most kipróbálom a tiédet, nagyon tetszik, hogy édestől sósig ezerféle verziója lehet

mimimo 2012.09.06. 17:51:30

Köszi, én meg ezt fogom csekkolni :)

sugarcandy 2012.09.07. 08:54:41

Kipróbáltam, feta, paradicsom, lilahagyma, olívabogyó és bazsalikom került bele, a tetejére egy kis parmezán, imádom és meglepő módon a kisebbik is tömi magába! kösziköszi

mimimo 2012.09.07. 11:11:48

vigyorgok, hajrá legkisebb!

blagger 2012.09.11. 20:57:41

Na, nekem mára ürült ki a hűtőm. Köszi.

Piry Anikó 2012.12.31. 16:58:59

ma egy kis reszelt, sült répa került még bele a póré meg a paradicsom mellé, és a masszába egy kis szerecsendiót kevertem, mert azt mindenbe imádom. na kedvencünk lett ez a lepény. :)

Piry Anikó 2012.12.31. 17:00:18

akarom mondani naGY kedvencünk...

melani81 2014.02.15. 09:27:10

Tegnap elkészitettem a lepént, 35 perc helyett 40 percig sutottem légkeverésen 180fokon már kezdett szépen pirulni a teteje meg a szélein is láttam hogy jo lesz, viszont a belsejének sületlen ize van:(( A másik kérdés/észrevétel:nekem boven elég volt 300grammnyi tejfolt beletenni, mert igy is elég folyos massza lett...nagyon sürü palacsintatészta állaga lett. Segitségedet elore is koszonom:Melania U.I:Az express turo rudit is kiprobáltam az nagyon fini.))

mimimo 2014.02.17. 11:19:03

Szia Melánia, örülök, h. bejött a Túró Rudi. A sütés nélküli dolgok mindig könnyebbek :) A lepénnyel kapcsolatban: több oka is lehet, ha nem sült át, bár velem még ez nem fordult elő (ugyan nincs profi sütőm), de más édes sütikkel megjártam már... Szóval, ami befolyásolhatja, az tepsi mérete (az a legjobb, ha minél szélesebb, hogy jól szét tudjon terülni benne a massza), a liszt fajtája (teljes kiőrlésű? sima fehér? búza? tönköly? vegyes? stb.), ill. h. mit használtál feltétnek rá (levet eresztő dolgok, stb.). A masszának tényleg kicsit folyékonynak kell lennie, de a palacsintatésztánál sűrűbbnek (itt a liszt megint beleszólhat, a tk lisztek több nedvességet szívnak fel), de ne számíts olyan szépen átsült piskóta- vagy pizzaszerű végeredményre, ez eleve egy kicsit nedvesebb alap. Kevesebb tejföllel, némi belereszelt sajttal, szélesebb tepsiben, tk liszttel talán jobban átsülhet, ha adnál neki még esélyt, majd számolj be kérlek :) Sok sikert hozzá!

melani81 2014.02.17. 12:54:55

Szia! Köszönöm gyors válaszod.Tklisztből csináltam, szerintem (igy utólag meg elolvasva amit irtál, túl lágy volt a tészta.De próbálkozom renduletlenul:)))