ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Recycle adventi naptár Tetra Pak dobozból

2012. november 22. - időtetrisz

A Tetra Pak visszatér: ennek az adventi naptárnak az volt az alapötlete, hogy csupa otthon megtalálható, könnyen előrántható avagy leselejtezésre ítélt alapanyagból el lehessen készíteni. A 3D naptár vázát két Tetra Pak doboz alkotja, az egyes napokat pedig különféle, az otthoni szelektív hulladékgyűjtőből kiválogatott kupakok képviselik, mintegy a doboz eredeti funkciójának meghosszabbításaként. A napok számozásához egy kupacnyi, kotorászás közben talált, ma már talán muzeális értékként is felfogható, videokazetta-matrica nyújtott váratlan segítséget.

Hogy a dobozok ünnepélyes, ezüstszínű felületéhez jussunk, óvatosan szedjük szét őket a ragasztás mentén. Két álló, függőleges végüket átlátszó ragasztószalaggal rögzítsük, így egy nyolclapos beosztású ívet kapunk. A lehetséges hat oldal között osszuk el a kupakokat (mi a két, ragasztásnál összeérő, szemben álló lapot szándékosan kihagytunk, hogy ezek stabil gerincei legyenek a naptárnak.)
Ezután az oldalankénti 4 kupak rögzítése következik: ehhez, a kupakok széleihez minél közelebb, snicerrel vágjuk körbe őket, hogy aztán egyenként megfelelően be lehessen szorítani a lyukakba. (Ezt a műveletet érdemes alacsony asztalon végezni, ráhajolva ugyanis könnyebb precízebb körvonalakat húzni.)
Ezután akrilfestékkel befestettük a dobozok belső oldalát, hogy az adventi napok múlásával és a kupakok fogyásával párhuzamosan ne a tejes dobozok kalóriatartalmának részleteivel kelljen szemeznünk.
Az építmény formájának rögzítéséhez rajzoljuk körbe az alapot. Ezt az alaprajzot egy keményebb, vastagabb kartonból olyan lehajló talpakkal érdemes kivágni, amelyek segítségével felülről befedni,  egyúttal rögzíteni lehet majd a dobozt.
A kupakok egységesítéséhez ezúttal pirosra festettük őket (most éppen egy mammutfilccel, de akrilfesték vagy festékspray szintén alkalmas lehet erre a célra, illetve megfelelő méretű matricákkal is lehet dolgozni), majd a kis retró-lehúzikkal felszámoztam őket.
Az építmény alapját nem rögzítjük, hogy felemelhető legyen, a napok múlásával ugyanis mindig egy újabb kupakot lehet kinyomni és alulról kihalászni. A kupakok mérete szab teret a belerejthető meglepetéseknek, melyek ezúttal nem tárgyak, hanem a hamarosan itt az időtetriszen megosztott meglepetéscetlik lesznek. Ezek a megfelelő méretűre hajtogatva, és gyurmaragasztóval rögzítve a kupakok belsejébe kerülnek majd.

Hozzávalók:
2 kiürült Tetra Pak doboz
24 műanyag- vagy fémkupak (a mélyebbek erre a célra jobban megfelelnek)
széles, átlátszó ragasztószalag
akrilfesték
erős kartonpapír (kiürült doboz oldala pl.)
gyurmaragasztó
szám-matricák
sniccer

És íme az elkészült, festett fedéllel ellátott adventi épület:

Időigény: 3-4 zavartalan óra, nem gyerekekkel, mivel egyik munkafázisba sem tudnak érdemben bekapcsolódni, legfeljebb a számmatricák felragasztásába, vagy a naptár külsejének dekorálásába, ha tervezünk ilyet. Annál jobban jöhet viszont egy a késői órán a festésért és ragasztásért lelkesedő felnőtt családtag segítsége (kösz, Jack!). A fennmaradt, kivágott Tetra Pak köröket érdemes megtartani, karácsonydíszes posztunkban még visszatérünk rá.

Várjuk saját recycle- vagy egyéb adventi naptár-ötleteiteket, fotózzatok, ha elkészült, és küldjétek el: szívesen közzétesszük.

Témába vág még Ezüstszínű irattartó Tetra Pakból Adventi naptár tojástartóból Nyomtatható adventi naptárak

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr118802604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.11.23. 23:47:58

Szia! Már nagyon várom a meglepetéscetlik bejegyzést. :-)))Anna

mimimo 2012.11.26. 14:40:48

Kedves Anna: már csak egyet kell aludnod :)

Anonymous 2012.11.26. 16:23:05

:-))))) kösziAnna
süti beállítások módosítása