ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Adventi naptár papírhengerekből

2012. november 28. - időtetrisz

A tojástartó, a Tetra Pak: otthon megtalálható, olykor (ugyan szelektíven, de) kidobásra ítélt anyag. Kísérleteinkből kiderült, hogy adottságai mentén mindegyik jól alakítható, tehát ideális alapanyag gyerekszórakoztató tárgyak gyártásához. A sorozat következő, szintén hasonló tulajdonságokkal bíró alapanyaga a papírhenger, kis dobozzá hajtogatva apró ajándékdobozok készíthetők belőle, 24 darabból jön össze az adventi naptár. Ha valakinek averziója támad magával a wc papír gurigával, a papírtörlő hengere ugyanilyen, ebből készítve különböző magasságúak lehetnek a tárolók. Mégiscsak 24 meglepetés helye lesz, nem biztos, hogy egyenméretű ajándékokat sikerül találni.



A hengerek díszítése festéssel és dekortapasszal történt, utóbbi egy jól tapadó, mintás, rizspapírból készült tekercs, gyakorlatilag mindenre lehet tenni és nyom nélkül leszedni, izgalmas kis kütyü a dekor világában. A festék most matt akril, nagyon szépen fed, de vízfesték vagy tempera is megfelelő, ami akad éppen otthon.

És hogy mi kerül a dobozokba? Apró csokik, figurák és főleg időtöltést ajándékozó meglepetéscetlik.

Kellékek:

papírhenger
festék
ecset (mintákhoz pecsét)
madzag
dekortapasz (elhagyható)



A henger két végét óvatosan hajtsuk be, kis gyakorlás után egész szépen egymásra lehet lapogatni:


 



A 24 hengerből 12 festés nélkül maradt, hogy ne legyenek teljesen egyformák, a maradék 12 darabra pedig csak a szalag került.


 



A másik 12-t már hajtogatás után festettem, mert a festéstől kissé felpuhul és nyeklik a papír, és nehezebb a hajtás. Festés után apróság, de fontos: egymásnak támasztva nem ragadnak egyéb felületre.


 
Néhány verzió a stemplizésre: a pecséttel magát a számot is rá lehet festeni a hengerre, de a dekortapasszal is könnyen felvihető illeve számlálni tudóknak készülhet úgy is a doboz, hogy a pettyek száma adja a sorszámot.
 
 
 
 
Így néznek ki számozás előtt:
 
 
 
 
Számozás után bekerültek a dobozba, amiből majd 24 napon át minden reggel kihalászhat egyet a kis tulajdonosa. Egyúttal a számokat is lehet tanulgatni: egyik fajtán a páros, a másik fajtán a páratlanok találhatók.
 
 
 
Tűvel könnyen átszúrható és belefűzhető a madzag, ha akasztós verziót készítene valaki:
 
 
 
 
 
És máris szétszórható a lakás azon pontjain, ahol van alkalmas akasztó, pl. egy fiók gombja:
 
 



vagy egy lámpa csöve:

 

 


Ha több gyereknek is készül ilyen naptár, már nem olyan sok idő maradt az elkészítésükre, de a natúr verzió sem néz ki rosszul a ráfestett számmal, matricákkal is lehet díszíteni vagy öntapadós tapétával -- naptárra fel, van még pár nap.


Témába vágnak


Nyomtatható adventi naptárak

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr978802666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blagger 2012.11.28. 15:30:22

hú, de szép lett!

V 2012.11.29. 11:24:45

annyira jók! csak kár, hogy már nincs időm gurigákat gyűjteni :( V.

sugarcandy 2012.11.29. 14:36:52

Küldjek?
süti beállítások módosítása