ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Fonott-szövött papírdoboz sk és tipp ragasztható, méretezhető dobozhoz is

2012. december 20. - időtetrisz

Amikor a sok csodaszép csomagolópapír összegyűrve hever a földön egy ajándékkal teli alkalom után, szomorú látványt nyújt és nem túl környezetbarát megoldás: nem igazán lehet már felhasználni, jó esetben megy a papírgyűjtőbe. Egy ideje divatos és praktikus az ajándékzacskó, hála neki nincs rondán csomagolt ajándék, tovább is használható. Kissé kikopott mára, pedig egyáltalán nem rossz megoldás a dobozba csomagolás, ezek rendszerint erős papírból készülnek, sokáig használhatók még és akár egy cipősdoboz is betöltheti ezt a funkciót, ha sikerül róla eltüntetni a cipőhöz kapcsolódó információkat. Innen már csak egy lépés hogy saját magunk készítsünk dobozt, akár tetrapakból is (tejes, üdítősdoboz alapanyaga). Ez alkalommal fonott dobozzal tetriszhetsz.

Veszélyes terepre érkezik a kíváncsi netező, ha beírja a google képkeresőjébe a két varázsszót: box template. Gyakorlatilag minden van.

Az összes közül a személyre szabhatót emelném ki: a kellő méretek megadása után a rendszer kidobja a kívánatos alaprajzot. Zseniális, nem? (Jól jött volna, amikor a papirhengerből készült adventi naptár felett  tanakodtam, mibe is lehet pakolni, egy doboz sem volt pont jó méretű.)

ideogram: Box Template Generator
Ennél valamivel bonyolultabb és időigényesebb, ám elég mutatós dobozt készíthetünk fonva is, itt egy elég részletes útmutatóval szolgálnak.
könnyű tárgyak tárolására alkalmas a fonott doboz
Hozzávalók:
  • barna csomagolópapír (5 ív 180-250 ft) vagy újságpapír is megfelelő
  • erős papírragasztó
  • gemkapocs az átmeneti rögzítéshez
  • a díszítés lehet festett, ragasztott, varrott, itt most előkerült a dekortapasz
A kívánt erősségtől függően hajtsunk szalagokat a választott papírból, a végén mindenképp ragasszuk a legfelső réteget az előzőhöz, mert könnyebb lesz bánni ez után a szalaggal. Minél erősebb dobozt szeretnénk, annál több rétegre van szükség, ahogy a leírásban is van, 8 réteg már elég strapabíró lesz. És tényleg. De:
8 réteget egyszer meghajtani egyáltalán nem nehéz, de ha ebből sok ugyanolyan kell, akkor érdemes nagyon vigyázni, hogy egy-két milliméternél nagyobb eltérés ne legyen, mert akkor nem lesz annyira szép, mint amit a leirásnál láthatunk. Az szintén elég lazán van fűzve, de mivel egyformák a csíkok, attól igazán szép a végeredmény. A varrás nem csak dekor, hanem tartást is ad az egésznek, aki teheti, varrja, varrassa, mert biztosan sokkal könnyebb lesz fonni.
A varrás helyett a dekortapasz lett a díszítője, nagyon sokat dob rajta. Ha megvannak a szalagok, lehet kezdeni a fűzést a képen látható módon. Érdemes mindenhol azonnal ragasztani az érintkező felületeket, a későbbiekben jól jön, ha a lenti rész stabil, amikor a felső rész még fonódik.
Itt látható is, hogy milyen szépen hajladoznak egymásra a papírok, kis türelemjáték után azonban szépen össze fog állni, itt nem érdemes feladni.
Valami ilyesmi az eredmény, ha valakinek hihetlen mennyiségű ideje van, egy kisebb dobozt készítve zárható is lesz a tároló, és aztán külön-külön és együtt is lehet használni, kinek mire lesz jó
A tetejére végül ráragasztottam egy fedőcsikot, mert a fenti részt nem sikerült igazán szépen eldolgozni, ráadásul a teteje lesz a leggyakrabban súrolt pontja, nem is árt a megerősítés.
A doboz annyira lett erős, hogy játéktárolónak is lehet használni, persze ha a játékok tulajdonosa még a szaggatós-zúzós korszakában van, akkor nem annyira ajánlott a keze ügyében hagyni huzamosabb időre. Fél pár zoknik közmegegyezésen alapuló gyűjtőhelyének, esetleg fonáltartónak vagy mosható pelenkák kis dobozának tökéletesen megfelel. Ha elég nagy dobozokat tud valaki fonni, akkor a szelektív hulladék gyűjtőrendszernek is jó lehet, de nem árt valami műanyag zacskóval kibélelni, hogy ha véletlenül folyadék kerülne bele, ne menjen tönkre.

Minden oldala 24 cm lett, ez 8 ívből készült (8 rétegből állnak a csíkok), tehát kb. 250 Ft a papír nyersanyag, a dekortapaszból kb. 1,5 méter kellett, 600 Ft volt a 10 méter, tehát az 90-re jön ki. Szóval elég olcsó mulatság és újságpapírból még olcsóbb lesz, az pedig feshető (inkább a végén, mert kemény lesz tőle a papír).

Témába vág:

Ünnepi Tetra Pak és ajándékdobozkák sk

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr598802746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vaji 2012.12.20. 22:37:50

ez mennyire jól néz ki!! ügyes vagy!

sugarcandy 2012.12.20. 23:10:26

Köszönöm, Vaji! Hát ha még precíz is lennék... :)
süti beállítások módosítása