ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Könyvajánló: a kukásautók útja és mindent a szemétről -- Kukkants bele! Mi történik a szeméttel?

2014. november 04. - időtetrisz

A kukásautó a vonat és a póni mellett  egyértelmű sztár: csupa misztikum, hogy is működik és mi történik odabent vagy mi történik, amikor tele van. Aznap, amikor jön a kukásautó, nem gond a reggel 6 órás kelés aznap, mert muszáj megnézni, ahogy kiüríti a kukákat és lassan távozik, ha szerencsénk van, még intenek is a kukásemberek. A jó hír az, hogy megjelent a mindent vivő kukásautós-szemetes könyv: böngészőnek és szeméttel kapcsolatos kincsesbányának egyaránt szuper darab, ráadásul kemény lapokkal és felnyitható fülekkel, jolly joker ajándék a járművek iránt érdeklődő gyerekeknek.

mitortenikaszemettel

Harmadik hete lapozgatjuk a könyvet és még mindig nem sikerült kiolvasni: a sok, rövid információ ügyesen, fogyaszthatóan, érthetően lett szórva benne. Elindulunk onnan, hogy az ember szemetet termel, megyünk végig a különböző típusú szemetek útján és végül megtudunk mindent, mi hová kerül, mi hová kerülhet, mi mivé és főleg hogyan alakítható. A téma nem is annyira egyszerű, nem véletlenül taglalják sok oldalon keresztül csodajó illulsztrációkkal támogatva, mi történik a szeméttel.

 

mitortenikaszemettel

Egyfelől mi, a nagyon okos felnőttek sem feltétlenül ismerjük részleteiben ezeket a folyamatokat (vagy mindenki tudja, hogy a műanyagot pelyhesítik?), azon csodás könyvek egyike ez, ami a felnőttet is szórakoztatja, ha másért nem, a felszedhető ismeretanyagért, legalábbis számomra mindig öröm és úgy látom, hogy a gyerekeim is valamiféle elégedettséget éreznek, ha valamiről együtt tanulunk.

A könyv talán legnagyobb értéke, hogy különösebb szájbarágás nélkül tanít a környezetvédelemre: szimplán a folyamatok bemutatása elég lehet ahhoz, hogy a fogékony kicsik egy életre megjegyezzék, megtanulják, fontosnak tartsák, hogy a hulladék nem mindegy, hová kerül és mennyi mindenre jó még a sok különböző anyag, de csak akkor, ha a megfelelően gyűjtjük.

Ügyesen adagolt, nagy mennyiségű, olykor meghökkentő és emiatt különösen könnyen megjegyezhető információval találkozunk a könyvben, meg persze a szakmai bevált gyakorlatokkal, mint ahogy kiderül az is, hogy leggyorsabban robbantással lehet egy épületet lebontani és ha vízzel bepermetezik azt robbantás előtt, akkor nem lesz poros a levegő -- no nem éppen a leghasznosabb információ, de ki tudja, milyen irányba kezd el gondolkodni ettől egy gyermek.

 

mitortenikaszemettel

 

És még valamit találunk benne, ami nagyon jót tesz a gyerekkönyvnek (is): a humor, itt-ott kedves poénokat szúrtak be, mint pl. a víztisztításnál a 10 különböző vizet ivó embernél megmutatják, hogy ők bizony 10 különböző wc-be fognak pisilni (és tényleg odarajzoltak 10 különböző wc-t). A humornak köszönhetően sokkal könnyebben rögzülhet a sok információ, hála és köszönet, hogy még röhögcsélni is lehet olvasgatás közben. A grafika is nagyszerű: karikatúra-szerű gyönyörű, egyszerű vonalrajzok, nagyon jól kiegészítik a többnyire tőmondatokban adagolt információkat, a kétszeresen dupla oldalakon átívelő gigarajzok és az egy-egy mondhathoz készült apró jelenetek is jól megélnek, áttekinthető és jól követhető a szemét útja. Minden gyerek kezébe ajánlható darab, és minden szülőnek is, aki kicsit fontosnak tartja környezetünk védelmét. A járműmán gyerekek pedig várhatóan tapsikolnak örömükben és leköti a könyv, ha másért nem, hogy a kukásautókat számolgassák. Talán 3 éves kortól már a felnyitható fülek sincsenek veszélyben benne.

A könyvet szemét-újrahasznositás szakértő is lektorálta, a könyv az angol Usborne kiadónál jelent meg eredetileg Alex Frith könyve, egyébként egy sorozat része, több darabja kapható itthon is. Itthon a Centrál Médiacsoport Zrt. (korábban Sanoma) kiadásában jelent meg idén, 2014-ben.

A könyv ára  3900 Ft (kicsit sziszegős, de mivel keménylapos az egész, tartós darab), itt jelenleg 30%-kal olcsóbban kapható 2730 Ft-ért (és közeleg a tudjátokmi is, szuper ajándék!)

 

Korábbi könyvajánlóinkat itt találod, itt pedig a Facebook oldalunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr158803818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása