ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

A megfelelő eszközt a gyerek kezébe #1 - avagy a kenhető porkréta

2015. február 16. - időtetrisz

Ildi  iparművész, mindenféle anyaggal dolgozik. Agyag, bőr, festék, pasztellkréta. Ildi gyerekei (3 és 5) is mindenféle anyaggal dolgoznak. Lenyűgöző. Amikor nála jártam, odavetette, hogy ja persze, a megfelelő eszközöket kell a gyerek kezébe adni, és máris megvan a sikerélmény. Kezembe nyomott egy papírt, és az általam évek óta használt porkréta (pasztellkréta) életre kelt.

Nem, nem valami varázslat (persze nem vitatnám el Ildi kisugárzását sem), hanem a titok - most már tudjuk a leckét - : a megfelelő eszköz. Azaz, esetünkben a papír.  Az Ingres papír. A finoman rücskös (avagy sűrűn bordázott), nem túl nehéz papíron könnyen kenhetők, keverhetők a színek. Először ujjal, kézzel, az elemi tapasztalat végett, aztán szigorúan zsebkendővel vagy fülpiszkálóval, ha nem akarod, hogy az ujjad foltot hagyjon.

[caption id="attachment_8458" align="aligncenter" width="600"] Pasztellkréta Ingres papíron[/caption]

Ingres papír művészellátókban, hobby boltokban kapható különböző színekben (mérettől függ az ára, de kifizethető 50.- , 200.-). A pasztellkréta drágább, de az én szuper, a fönti képen látható dobozom kb 10 éve van meg. Anya krétájának hívjuk, és a gyerekek kezébe csak megfelelő alkalmakkor kerül. Eddig is imádtam maszatolni vele, de az eredmény össze nem hasonlítható a fentivel. Így néztek ki az alkotásaim Ingres papír nélkül:

[caption id="attachment_8459" align="aligncenter" width="600"] A pasztellkréta rajzlapon[/caption]

Azt hiszem, nem magyarázkodom tovább.

Rátérek a fixálásra. Mivel a pasztellkréta porhanyós, alkotásunk könnyen a dosszié oldalára kenődve végzi, ha nem rögzítjük. Lehet kapni fixatívokat, de az Ildi szerint sárga nyomot hagy. Helyette a legolcsóbb (és kevéssé egészséges) hajlakk teljesen jól működik. (Fehérnél óvatosan fújni!)

És végül, az utolsó finomság azoknak, akik már kezdenek profik lenni: pasztellceruza is kapható a kontúrok, finomabb részletek kidolgozásához...

Témába vág:

11 tipp művészeti mókák kipróbálására

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr458803936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prókai Zsuzsanna 2015.02.16. 11:31:35

Sziasztok! Falon (pl a konyha összefirkált falán :) is használható, hajlakkal rögzíthető? És vajon az utána következő falfestést nem akadályozná? Mert ha lehetne, biztosan így dekorálnánk a konyhánkat a héten, végre megengedhetném, hogy kedvükre rajzoljanak a falra :)
süti beállítások módosítása