ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Kalandozz a kertben! Dóra Melinda Tünde: Kertkaland – Termelj magadnak zöldséget!

2015. augusztus 13. - időtetrisz

vendégposzt by gaez

Az ökotudatosságnak igen sok formája van, de mindközül a legfontosabb, hogy magunkkal szemben mennyire vagyunk tudatosak. Könnyedén lehet az ember tudatos bárkinek az irányába, legyenek azok a pingvinek, vagy a brazil esőerdők, de amíg önmagával szemben nem az, addig bizony ez sokszor csak múló hóbortnak bizonyul, ami újabb önazonossággal örvendezteti meg az embert. Az önmagunk felé irányuló tudatosságunknak is sok formája van, a legfontosabb eleme azonban a táplálkozásunk. Mit eszünk, az honnan van…? Ha valaki igazán jó akar lenni önmagához és ehhez a világhoz, akkor az, szépen elkezdi megtermelni magának a saját élelmét - természetesen vegyszerek nélkül.

[caption id="attachment_8906" align="aligncenter" width="449"]Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget! Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget![/caption]

Hogy mi kell hozzá? Először is elhatározás, aztán egy kábé 5 négyzetméteres erkély, vagy egy kisebb földterület, mondjuk 42 négyzetméter, ami tényleg nem sok. Ja, és természetesen Dóra Melinda Tünde által megírt Kertkaland – Termelj magadnak zöldséget című könyve. A Kertkalandban ugyanis minden töviről hegyire le van írva, így nem kell bénáznunk, nem kell bújnunk a netet és elmenteni a különböző nagy igazságokat a könyvjelzőink közé, amiket aztán persze úgyse találunk meg újra. Egyszerűen nincs más dolgunk, mint követni a szerző tanácsait, amik mindenre kiterjednek: a nagyszülők módszerének felülvizsgálatától kezdve az új, hatékonyabb és kevésbé időigényes módszerek bemutatásáig, a palántázástól az öntözésig, a gazoktól a tápokig, a vetési naptártól a kártevőkig,  a legfontosabb zöldségek és fűszernövények titkairól a babtól egészen az uborkáig, mindez pedig a balkonkertészkedéstől a kiskerti veteményezésig.

kert_214

A bájosra sikeredett Kertkaland szépen és érthetően illusztrált oldalait nézegetve, a sorokat olvasva még az is kedvet kap a kertészkedéshez, aki szerint a zöldségek nejlonzacskókban fejlődve kerülnek a boltok polcaira. Érdemes ezt a könyvet kézbe venni, olvasgatni és megfigyelni, hogy azon kapja majd magát az ember, hogy bizony ő is a saját maga által termelt, zamatos bio-zöldségekre, - növényekre szeretné lecserélni éléskamrája tartalmát.

Kert_106

Ha a Magyarországon található négy darab Michelin-csillagos étterem séfjeinek megfelelnek - az egykori gazdasági újságíróból kertésszé avanzsált - Dóra Melinda Tünde által termesztett zöldségek, akkor talán lehetünk annyira nagy önbizalommal és kedvességgel a magunk irányába, hogy nekünk is jók lesznek azok a tanácsok, amikkel akár saját kertünkben szüretelt - Michelin-csillagra jogosulttá tevő eljárásokkal termesztett - zöldségekkel legyünk tudatosabbak önmagunk és így a világ felé is.

 

Dóra Melinda Tünde: Kertkaland – Termelj magadnak zöldséget!

Kiadó: Centrál könyvek

Ár: 4900 Ft

A Nők Lapja Könyvklubnál most 20% kedvezménnyel 3920 Ft-ért kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr508804012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása