Nagy öröm, amikor visszajelzés érkezik egy kérdésre, felhívásra, most is ez történt: Romics Bea, a Szotyiművek bloggere küldött csodálatos szaloncukor recepteket és még azt is leírta, miért és hogy kezdett szaloncukrot és egyéb finomságokat készíteni. Köszönet és remélem, sokan kipróbáljátok valamelyik receptjét!
Évek óta kerülöm a félkész ételeket, és próbálom otthon elkészíteni a kedvenceinket. Mióta megszületett a kislányom, ez még fontosabb lett számomra. Főleg az édességek terén lehet szuper dolgokat kreálni itthon, így lett például házi sportszelet, fanta, vagy most az ünnepek közeledtével – mi más - szaloncukor.
Persze, nem terveztem, hogy ennyi féle ízben készül, de a kezdeti sikerek után, hamar rákaptunk a „jóra” ☺
Az első próbálkozás, nagy kedvencemmel, a mákkal esett meg. Az összes közül ez a legegyszerűbb, gyerekekkel is bátran neki lehet állni, mi is ketten készítettük. Semmi bonyolult művelet, csak egyszerűen összekevertük a hozzávalókat, golyókat formáztunk, és temperált csokiba forgattuk az előzőleg lehűtött cukikat.
Recept: http://szotyimuvek.blogspot.hu/2015/10/szaloncukor.html
Ha már a mákos ilyen jól sikerül, akkor nem maradhat ki a diós sem, de itt már egy másik elkészítési módot próbáltam ki. Az előzőleg megpirított, darált diót leforráztam, és utána kevertem el a többi hozzávalóval. Így olyan lett, mintha diómarcipánt ennél. A receptet és a pontos elkészítését itt találod: http://szotyimuvek.blogspot.hu/2015/10/dios-szaloncukor.html…és ha egy üzlet beindul… rumos szaloncukor is készült, a sportszelet receptje alapján.
http://szotyimuvek.blogspot.hu/2015/10/rumos-szaloncukor.html
...innen már csak egy lépés volt, hogy a karamelles szaloncukor ne csak egy „szimpla” vajkaramell legyen csokikabátban, hanem egy olyan kis nyúlós, karamelles falat, mint a twix. Ez már kicsit macerásabb, több időt vesz igénybe, hiszen először kekszet kell készíteni, majd a karamellt, aztán az egészet összerakni, és csak utána forgathatjuk meg őket a csokiban. Viszont ez annyira finom, hogy hidd el, megéri azt a kis plusz munkát ☺A pontos elkészítését itt olvashatod: http://szotyimuvek.blogspot.hu/2015/11/mini-twix-szaloncukesz.html
A legfontosabb, hogy kísérletezz, kóstolgass, hogy olyan legyen, ami szerinted a legfinomabb. Ezek a receptek nincsenek kőbe vésve. Nekünk így ízlik, mi így szeretjük. Lehet, hogy te édesebben, rumosabban, keserűbben. Akkor úgy készítsd. Hogy igazán örömöd leld benne ☺Remélem sikerült kedvet csinálnom a szaloncukor-készítéshez, és legközelebb te osztod meg velünk a kedvenc recepted ☺
További recepteket és ötleteket találsz a http://szotyimuvek.blogspot.hu/ , vagy a https://www.facebook.com/szotyimuvek/ oldalon.