ötletek, tippek egyszerűen

Győri Bori - Szamarasz Vera Zoé: Nézd, ez én vagyok!

Dániel András illusztrációival

2016. december 09. - időtetrisz

Rendben: kissé elfogult vagyok az ilyen típusú könyvekkel. Imádom ha nincs kész, ha nekünk kell befejezni, teljessé tenni. Az meg mindig jól jön, ha egy könyv (egy film, vagy egy zene) segít kimondani a nehezen elmondhatót, megtanít megfogalmazni az átélt élményeket, és enged ráismerni, hogy „jé, mással is volt már ilyen”...

nezdezenvagyok.jpg

A Nézd, ez én vagyok! pont ilyen, és nekünk épp a legjobbkor érkezett. Az ajánlás 5 éves kortól szól - és valóban, már a kisebbek is simán elboldogulnak vele, akár egyedül rajzolgatva, akár szülővel, vagy nagyobb testvérrel együtt dolgozva, de nálunk egy 9 évessel is működik, aki a leírásokat, feladatokat maga olvassa, követi, vagy épp alakítja át és kerüli meg. És aki épp egy csomód dolgot helyre kell, hogy tegyen magában/magáról. Felnőttként, gyerekként egyaránt nehéz az érzéseinkről beszélni. Nem csak amiatt, mert az ember sebezhetőnek érzi magát, ha túl sokat árul el, de sokszor azért is, mert nem is lehet megfogalmazni őket - átélni is épp elég, nem hogy magyarázni. Ha van egy Nézd, ez én vagyok!-od, akkor, amikor kedved van, előveheted, hogy dumálj vele ezekről egy kicsit. 

20161209_095951.jpg

Lehet, hogy azt kérdezi, kivel vesztél össze legutóbb, és megkér, hogy rajzold bele a gubancba, min vesztetek össze. Ha tegyük fel, öt éves vagy, lehet, hogy csak egy még nagyobb firkát teszel a ide, de egész biztos ettől is jobban fogod érezni magad. Ha 35 éves vagy, belerajzolhatod a kollégádat és magadat valami félreértés közepette, és mivel valószínűleg nem tudsz rajzolni, máris nevetsz az egészen. Meg amúgy is, a képen átúszó csíkos hal is megmondja, hogy „mindenkivel előfordul, hogy összeveszik valakivel.” Aztán, ha megint kedved van, megint előveszed, s akkor meg afelől érdeklődik, hogy mik azok a dolgok, amiket egyedül szeretsz csinálni. Ha 9 éves lány vagy, lehet, hogy épp azért vetted elő a könyvet, mert egyedül szeretnél lenni, és ezt is fogod lerajzolni. Olyan is előfordulhat, hogy azt kell berajzolnod, hogy hol érzed, amikor a boldogságtól bizsereg a tested. Jöhetnek a hasban pillangók, a bizsergő fülcimpák, szerencsésebbek meg az egész figurát beszínezhetik.

nezd_ez_en_vagyok_02-500x579.jpg

De a könyv nem csak Rólad szól, magad megismerése mellett a másik elfogadása is sarkpont, nem szájbarágósan, de végig a sokszínűség elfogadására buzdítanak az alkotók, Győri Bori etológus, a Kisladik Műhely egyik alapítója és Szamarasz Vera Zoé, pszichológus, a Kisladik másik alapítója. Hol egy hatlábú, gyagya, de épp ettől cuki kutya lesz a másság nagykövete, hol játszóteret kell tervezned, ahol mozgássérült barátoddal játszhatsz együtt. Jé, te ilyen vagy? Sok mindenben hasonlítunk. Szuperek vagyunk, de nem vagyunk tökéletesek. Sokat tudunk, de még rengeteg van, amit felfedezhetünk. Mások vagyunk, de azért annyira nem. Néha hülyék is tudunk lenni, de ez megbocsátható – nekem ezek a fő üzenetek. Meg az, hogy ezt az egészet le is lehet rajzolni.

- barbi -

Dániel András fekete-fehér kész-félkész rajzai remekül egészítik ki a kérdéseket/feladatleírásokat, amiket megrajzolva, befejezve nemcsak a gyerekek lesznek gazdagabbak saját maguk ismeretével, de a szülőknek is egy rendkívül erős, mélyen igaz kép rajzolódik ki a gyerekről, pl. ha eddig nem tudtuk, most megtudjuk, hol érez fizikai fájdalmat a gyerekünk, amikor szomorú/boldogtalan/sírhatnékja van és azt is, hogy az ő képzeletében milyen lenne a tökéletes világ. 

Adja magát, remélhetőleg a felnőtteknek is készül hamarosan egy ilyen könyv, hogy nyitottabbak, elfogadóbbak tudjunk lenni magunkkal és másokkal, a mássággal szemben s talán ez a kevés dolgok egyike, amire manapság óriási szükség van a világban.

sugarcandy

Győr Bori - Szamarász Vera Zoé: Nézd, ez én vagyok!
Csimota Gyerekkönyvkiadó, 2016
A könyv a kiadó oldalán

 

 ☆   ☆   ☆   ☆   ☆   ☆   ☆ 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebookon is az Időtetriszt!

Megjelenés, hirdetés, játék ügyében kérlek írj az idotetrisz @ gmail pont com címre.

Follow my blog with Bloglovin

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr6912034823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.