ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Dezodor házilag 3+1 alapanyagból és klassz dobozok lelőhellyel

2016. január 22. - időtetrisz

A recept nagyon egyszerű és semmi különös eszközt nem igényel: 3+1, relatív egyszerűen beszerezhető alapanyag összekeverésével, némi melegítéssel kb. kész is, plusz a dermedés. Pofonegyszerű, tényleg!

dezodor_kesz

 

Adalékanyagoktól mentes kis dezodor ez, ami viszont jár néhány dologgal: nem mindenkinél működik illetve csalóka lehet az elején, mert kell pár nap a szervezetnek, hogy átálljon.  Jó lehet még azoknak, akiknek nagyon érzékeny a bőre egyébként is vagy szimplán csak szeretnék, ha minél kevesebb káros anyag szívódna fel a bőrén keresztül - itt bővebben olvashattok erről a témáról.

Ugyanakkor rengeteg embernél tök jól működik az ilyen típusú dezodor, max. az illóolajokkal történik némi kísérlezetés - egyik legnagyobb sikeremnek könyvelem el, hogy van, akinek rendszeresen készítek ilyen dezodort, a tetriszezés egyik legklasszabb hozadéka.

A recept már korábban is megjelent az Időtetriszen, itt, azóta némi fejlesztéssel csinos kis dobozba kerül, de tudom ajánlani azt is, hogy a korábbi tekerős, jól kimosott flakonba töltsük (vagy szerezzünk egy újat, pl. itt.)

A recept még egyszer:

2 evőkanál sheavaj vagy esetleg kókuszolaj, ahogy Ökoanyu készíti

2 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál szódabikarbóna (nem kell étkezési)

illóolajak: a citrom és a teafa fertőtlenít és tud mit kezdeni az izzadással, a levendulával mindkettő finomra keverhető, kb. 15-20 csepp kell ekkora mennyiséghez

dezodor_alapanyagok

A sheavajat vagy amit használunk, vízgőz felett olvasszuk fel. Utoljára kakaóvajjal készítettem (a képen is porított kakaóvaj látható) és betonkemény lett a cucc, ott kicsit érdemes visszavenni a keményítőből vagy lazítani sheavajjal, kókuszolajjal akár. Ha már belejön az ember, csak elkezd kísérletezni... Amikor felolvadt, szép lassan keverjük bele a porokat, majd jöhetnek az olajak. Még melegében lehet kis dobozkákba tölteni vagy ha csavaros flakonba tesszük, akkor várjunk egy egész kicsit, amíg formázhatóvá dermed és akkor nyomkodjuk a helyére. Egyébként elég hamar megdermed az egész, de lehet gyorsítani, ha pl. kitesszük az ablakba ebben a téli hidegben.

dezodor_keszul

A Bio-Barát boltban, illetve ma már boltláncban kaphatóak tégelyek is, a Margit körúti boltba rendszeresen járok és meg kell mondjam, az egyik legjobb: kedvesek, készségesek és eddig bármilyen kencekérdésem volt, azonnal tudtak rá érdemben válaszolni, ami tapasztalatom szerint nem evidencia, sok helyen nem igazán tudják, mit is árulnak. Itt tudják, szívből ajánlom, árban is elég jók és most már online is lehet náluk vásárolni (köszönet Mimimónak a tippért korábbról, a Hol a legolcsóbb?-posztunkon keresztül jutottam el ebbe a boltba). A pillangós tégelyek lelőhelye viszonylag váratlan fordulat: az egyeurós boltokban akadt rájuk Kata barátnőm és ajánlotta erre a célra - én is pont vettem akkortájt, igaz, hogy eredetileg a szilárd testápolóhoz, hogy hordozható legyen (pl. szájbalzsamnak is bevált). 390 Ft 3 darab, belül van egy műanyag tárolós része, tehát a fémmel igazából nem érintkezik a belekerülő kence.

dezodor_kistegely

A képen látható fémből készült tégely egy bolti dezodor korábbi tégelye, akinek nincs kedve saját magának kutyulni, ajánlom a Manna és az Olivia dezodorjait és alapanyagait, utóbbinak van mintaboltja is a Mammut 1-ben, pl. az Ökokuckónál üres fémtégely is rendelhető.

Sheavajat néha patikában, egyébként főleg bioboltokban, online áruházakban lehet beszerezni. Nagyvonalú számolással a képen látható mennyiség ára 150-200 Ft (persze ennyire kicsi mennyiségeket semmiből nem lehet venni, így az első beruházás kicsit komolyabb lesz, főleg a jó minőségű olajokkal, 1000 Ft/db alatt elég nehéz megúszni, de jó esetben azt is tudunk patikában szerezni, erre a célra megfelel és kb. fél-, harmadáron adják - ha adnak, mert sok helyen sajnos nem adnak. Hosszútávon viszont nagyságrendekkel olcsóbb bármelyik bolti dezodornál.

További kencékkel, zöld takarítással, gazdaságos dolgokkal kapcsolatos posztokat itt találod:

DSC02312_resize

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr618804050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása