Szappankészítéshez már használtam, a konyhában viszont csak néhány hete ismerkedem a kókuszolajjal. Eddig nagyon tetszik. Szépen egyenletesen sülnek benne a dolgok, miközben nem fröcsög szanaszét a gáztűzhelyen, ráadásul egészséges, mert 198 fokig nem oxidálódik, és nincs benne koleszterin. A legjobb, hogy sütés után egyáltalán nem érzi úgy az ember, hogy kisvendéglő költözött a lakásba, és éppen ez az, amiért belopta magát, nemcsak a szívembe, hanem rögtön a konyhámba is. Hát ennyit a a kókuszolajjal köttetett frigyemről, és most következzen az a recept, amiért tulajdonképpen ez a poszt íródik. Az ötlet nem tőlem származik, a Karamellségek küldte kipróbálásra, az ő ötlete (köszönjük szépen!). Bevallom, kicsit izgulok is, mert egy nyúlfarknyi leírást kaptam, nem is tudom, ilyennek kell-e egyáltalán lennie. Bemutatkozik a vega zsíros kenyér projekt.
Fogtam egy nagy és egy közepes vöröshagymát és olyan apróra kockáztam, amekkorára csak tudtam. Mellé három nagy gerezd fokhagymát is felvágtam, karikára. Mivel a kókuszolaj a hűtőben elég keményre dermed, a türelmetlen éhezők kedvéért löttyintettem hozzá egy kis olívaolajat is, hogy a végeredmény a hidegről kivéve azon melegében kenhető legyen. Vagy majdnem.
Egy serpenyőbe tettem az olajakat, annyit, hogy később a hagymákat jól ellepje. Mikor felmelegedett, beletettem a fokhagymát. Egy kicsit hagytam magányosan sercegni, majd nyakon öntöttem a vöröshagymával. Némi nyomkodás, dörzsölés után, hogy az illóolajok jól belesüljenek a zsírba, nagyjából a sütés felénél (kb a 10. perc) beletettem a rozmaring ágacskákat (a végén kivettem).
|
Így nézett ki a közepén |
|
Így a végén |
Mi nagyon szeretjük a pirított hagymát, ezért szép barnára pirítottam az egészet. Ez szerintem opcionális, ki hogyan szereti. Körülbelül 2-3 perccel a gáz elzárása előtt sóztam, borsoztam, tettem bele bazsalikomot és kakukkfüvet. A gázrózsa elzárása után ajánlatos rögtön valami tálkába tenni, hogy abban dermedjen meg (hűtőben való).
|
Így a kenyéren |
Szépnek nem szép, viszont nagyon finom. A hagyma ropogós, ízében a rozmaring dominál, ami nagyon különlegesség teszi, merthogy eléggé kevesen szocializálódtunk rozmaringos zsíros kenyéren. Jó étvágyat!