ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors, de nem junk: sárgarépás, lilahagymás fusilli fetával

Vacsorák hétköznapra, négy főre 1200 Forint alatt, mindenkinek

2019. október 24. - rebarb

Hű, de jól tud esni egy tányér meleg étel az egész napos rohangálás, munka, suli, különóra-téboly után. Kár, hogy pont ilyenkor van a legkevesebb idő arra, hogy az ember valami értelmeset rántson össze. Ha pedig valami olyanra vágyna, ami nemcsak gyors, de akár egészséges és megfizethető is: igazi kihívás az esti főzőcske. 

Sorozatunkban olyan finom, tápláló és megfizethető ételeket mutatunk, amiket körülbelül 20 perc alatt el lehet készíteni.

74183763_728352017633398_2214252565338521600_n_2.jpg

 

Ezt, vagy ehhez hasonló egytálételt viszonylag sokszor készítek, mert sem az előkészítés, sem a főzés nem vesz el sok időt, az édeskés és sós ízek meg olyan jól harmonizálnak, mintha gondosan megkomponált, és nem végtelenül egyszerű ételről lenne szó. Elkészítésének szintideje 25 perc, nekem ma 20 alatt készen volt az első vágástól a tányérba szedésig, az érdemi hozzávalók költsége pedig 1200 Forint alatt volt. Mi a sarki kisboltban  vásároltunk. Itt van például olyan, hogy a kevésbé vonzó zöldségeket fillérekért el lehet vinni, cserébe kicsivel drágább például a sajt, mint egy nagyobb boltban. Az árakat az érdemi összehasonlíthatóság kedvéért aktuális Spar árak alapján szedtem össze. 

Hozzávalók:

Két nagy (összesen 500 gramm), nem szépségdíjas sárgarépa (100 Forint)

Két fej lilahagyma (maximum 100 Forint)

Fél kiló tészta (420 Forint)

15 deka feta jellegű sós sajt (500 Forint)

 74385184_385449945667548_6326163269941723136_n.jpg

 

Így csinálom:

Az egészet a tészta vizével kezdem, akkora lángon/fokozaton teszem fel, hogy 10 perc alatt fel tudjon forrni. Addig is megpucolom, körülbelül egy centis karikákra, majd kisebb cikkekre vágom a répát és nem túl vékony szivárványokra szelem a hagymát.  Még melegszik a víz, mikor elkezdek a zöldséggel is dolgozni. Wokban, kis olajon, maximális hőfokon, hirtelen pirítom a zöldségeket. Először a répa, néhány perc múlva a hagyma kerül az edénybe.

Sózom, borsozom őket, majd őrölt köményt rájuk. Közben a tészta is megfő (fontos, hogy még ‘ al dente legyen’, egyrészt, mert úgy finom, másrészt, mert 1-2 percet még fog a zöldséggel is pirulni), leszűröm, félreteszem. A répa a forró wokban néhány perc alatt megpuhul, olyan állagúra, ahogy ebben az ételben szeretem: még érzed, hogy harapod, de sehol sem kemény már, a hagyma pedig kellemesen ellágyul mellette. 

Ekkor jöhet bele a tészta, gyors, határozott keverések és némi pirítás: én azt szeretem, ha itt-ott odasül a fusilli és kicsit karamellizálódik a hagyma is. 

A tésztát tányérokba szedem, mehet rá egy kis feta, és mivel volt itthon, egy nagyon pici csípős paprika is került rá, de ezt amúgy nem szoktam. 

Az eredmény: a répától és a hagymától édeskés, a sajttól sós-savanykás meleg finomság, amit elpusztítani is rekord idő alatt sikerül. 

Tipp: próbáld ki céklával, édeskrumplival vagy sütőtökkel!

 

További recepteket, tippeket itt találsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4915243902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása