ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Viszlát, rossz szokás! - egyszerű módszer leszokáshoz a családtagok bevonásával

2014. január 16. - időtetrisz

Új év, új élet, tonnányi fogadalom - az új szokások a régiek elhagyásával, kicserélésével járnak, csak akarni kell, igaz? Igen, persze. Változni bonyolult lehet, főleg, ha a változás egy család életét is befolyásolja - a beégett rutinok, az időhiány, a folyton szerteágazó figyelem, a megfelelő eltökéltség és a kellő biztatás hiánya stb. mind-mind könnyen megakadályozza a szülőket ebben. Most egy olyan, egész család bevonását igénylő módszer következik, amivel néhány hasonló veszélyfaktort ki tudunk zárni a nagy tervből, a változtatásból. Valójában nem sok minden kell hozzá: néhány látványelem, a szabályok pontos lerakása, odafigyelés egymásra és hát igen, némi elszántság, akarat, enélkül tényleg nem megy.

[caption id="attachment_4518" align="aligncenter" width="600"]persely a leszokáshoz persely a leszokáshoz[/caption]

És akkor a folyamat: beszéljük meg, mi a leszokás tárgya és ki az alanyai vagy kik az alanyai. Találjuk ki a szabályokat (legyen viszonylag egyszerű, hogy az ötéveseket is be lehessen vonni). Minden résztvevő kapjon egy lehetőleg átlátszó tárolót (pohár, bébiételes, mézes üveg stb.) a saját nevével ellátva. A tárolók azt a célt szolgálják, hogy aki vét a szabályok ellen, beletegye a megfelelő ellentételt. A hónap végén (hét végén, kinek mi jön be jobban) következik a matek, kiderül, ki mennyiszer szegte meg a szabályokat. Akinek a legkevesebbszer sikerült, jutalmat kap. Nagyjából ennyi és akkor jöjjön gyakorlat

Nálunk a nyomdafestéket nem tűrő szavak használata elhagyása miatt merült fel ez az egész - tényleg nem klassz a gyerekek előtt káromkodni, na. Felmerült, hogy mi lenne, ha próbálnánk kicsit visszavenni, lehetőleg nullára, de legalábbis valahogy megpróbálni észrevenni, jelezni, ha valaki csúnya szavakat használ. A lányom annyira lelkes lett, hogy 10 perc múlva hozta a feliratokat a kiválasztott üvegekre és a szabályok tisztázása után igazán lelkiismeretesen jól meg is mondja mindig, ha vét valaki. Úgy alakult, hogy pénzbírságot fizet, aki csúnyán beszél, minden alkalommal 10-20 Ft-ot . A hónap végén szépen megszámoljuk, ki mennyit fizetett, aki a legkevesebbet, azé az összes pénz (szerencsére ő nem akar csúnyán beszélni, ezért stabilan O Ft van az ő perselyében. A tudatosság és az összefogás szépen kezdi visszavetni ezzel a módszerrel a tiltott szavakat, no meg van amikor már röhögve indulunk a mondat közepén a persely felé, mert magunk is kapcsolunk, nem kell ránk szólni.

 

[caption id="attachment_4518" align="aligncenter" width="480"]persely a leszokáshoz persely a leszokáshoz[/caption]

Miért jó ez az egész? Szerintem több okból is: a gyerekek igazán szívből végzik a rájuk bízott feladatot, ha tetszik nekik. Itt ugye nem a csendőrködés a lényeg, hanem a segítségnyújtás, ezt idővel megértik és akarnak segíteni. A családi összefogás szépen erősiti azt a hitet, tudatot, hogy mindig számíthatunk egymásra és ha ez a kettő teljesül, akkor már nem annyira nehéz leszokni valamiről (nyilván nem a dohányzás elhagyását érdemes így próbálgatni, hanem valami kevésbé kudarcesélyes problémakört: pakolás, tisztaság, több játék, kevesebb idegeskedés, evés-ivás, reggeli nyűgök stb.).

A pénzt sem kell feltétlenül használni, lehet bármi látványos, számolható dolog, bár az sem utolsó, ha fontos tárgyainktól kell esetleg megválni büntetésből. Lényeg, hogy legyen stabil a váz és mindenki szépen be tudja boritja be a saját maguk kedvére.

Változásra fel, félni nem kell, játszva is mehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr448803406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borosne Vajda Agnes 2014.01.16. 10:15:19

papa és mama perselyében azért elég rendesen gyűlik a pénz :)))

sugarcandy 2014.01.16. 10:18:50

Üres üvegekkel mégse lehet illusztrálni a bejegyzést, de igen, van bennük vagy 50-60 forint :)

Borosne Vajda Agnes 2014.01.16. 10:21:32

egyébként szuper az ötlet!
süti beállítások módosítása