ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Újrahasznos karácsony #3 - A városi túlélő tárcái

2012. december 04. - időtetrisz

Mostanában, a karácsony közeledtével időnként átadjuk a szót néhány magyar tervezőnek, műhelynek, és arra kérjük őket újrahasznos karácsony jeligére, hogy értelmezzék ezt a saját szájuk íze szerint.
A varositulelo az egyik befutónk, akinek az alapötletét, hogy kávészacskóból készítsünk bármit is, már egy uzsonnástáska vagy nesszeszer erejéig egyszer lenyúltuk. Most elárulta nekünk az ő egyedi KvRetárcáinak titkát. Lépésről lépésre.
varositulelo KvRetárcái

Mielőtt azonban belekezdenénk, jelezném, hogy van ám neki még karácsonyra kihagyhatatlan újrahasznos szupersége ezen kívül is: az újrapulcsi. Értelmezésem szerint ez úgy működik, hogy ellopod a pasid/nőd/gyereked/apád leharcolt, ámde levakarhatatlan pulcsiját néhány napra, meg hozzáadsz még egy-két érzelmileg kevéssé fajsúlyos darabot, és elviszed varositulelonek (varositulelo@gmail.com), aki csinál belőlük egy újat. Jut is, marad is.


Na de vissza a kávészacskókból készülő tárcakölteményekhez, amelyek közül egynek a készítését mutatjuk itt be.

1.Válaszd ki a megfelelő alapanyagot: A színre, ne a márkára koncentrálj. No meg arra, hogy mind a a belső nejlnoréteg, mind a külső fémréteg sérülésmentes legyen.


2. Tisztítsd ki a zacskót (hacsak nem kifejezetten kávéillatú tárcára gyúrsz), majd vágd le a zárt végét. Igen, most egy cső van a kezedben.

3. A csövet hajtogasd formára:
  • elsőként hajtsd a cső egyik végét kifelé, a másikat befelé:
  • a végein már visszahajtott zacskót most hajtsd három nagyjából egyforma részre: a két szélső harmadot hajtsd egymásra:
Saját verziónk varositulelo útmutatása alapján

4.  Az éleket vonalzóval, kanállal stb. vasald le.

5. Először a visszahajtott végeket varrd le sodrott cérnával. (Fontos, hogy sodrott cérna legyen, sokkal erősebb, mint a sima cérna.)



6. Jöhet a tépőzár. Fontos, hogy ezt a lépést ne cseréld fel a következővel, mert a már összezárt tárcát nem tudod majd varrni. (Én persze fölcseréltem, fejthettem is vissza...) A tépőzárat több helyre is rögzítheted: úgy pl., ahogy az előző képen láttad, lifegő fülként vagy így, ahogy itt látod:


7. Végül az aprótartó rekesz szélét a mögötte lévő két réteg közül az egyik közelebb esőhöz varrod:


És kész a mű:


Cifrázni szalaggal, festéssel, másik kávészacskó rávarrásával stb. végtelenül lehet, de varrás előtt érdemes: könnyebb úgy öltögetni, ha még csak egy csövünk van, mintha már kész tárcánk. Varositulelo szerint a művelet megunhatatlan, 500 tárcán túl azt állítja, hogy minden egyes darab megvarrásával az új ötletek száma exponenciálisan nő. Én speciel most, az első után simán elhiszem.

Ha nincs kedved / időd belekezdeni, de szeretnél egyet, akkor a tárcák pl. itt kaphatók:

Égbolt (Corvin tető, Blaha Lujza tér)
Ruhaotthon (Sopron, Várkerület)
Kultúrcikk (Sopron, Várkerület)
Égbolt (Győr, Lépcső köz)

Témába vág
Upcycling workshopok a Cellux csoporttal 
Füzetkészítés használt papírból 
Megittad? Világíts vele! 
Lemezből óra

    A bejegyzés trackback címe:

    https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr388802646

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása