ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors, de nem junk: gerslirizottó csirkével és gyümölcsökkel

Vacsorák hétköznapra, négy főre 1200 forint alatt, mindenkinek

2019. október 29. - rebarb

Hű, de jól tud esni egy tányér meleg étel az egész napos rohangálás, munka, suli, különóra-téboly után. Kár, hogy pont ilyenkor van a legkevesebb idő arra, hogy az ember valami értelmeset rántson össze. Ha pedig valami olyanra vágyna, ami nemcsak gyors, de akár egészséges és megfizethető is: igazi kihívás az esti főzőcske.

A gerslit idén nyáron, hónapnyi próba-vegaságom keretében fedeztem fel magamnak. Ismertem persze korábban is, de az elmúlt tíz évben talán csak pótanyukám töltött káposztájában találkoztam vele. Azt hittem, ilyen dús körítés nélkül másodrendű hozzávaló. Pedig…

75429677_417660035587796_228042473992093696_n.jpg

Nemcsak, hogy sokkal ízesebb, mint a rizs vagy a bulgur, de az állaga is nagyon klassz, ráadásul - ha hinni lehet a szóbeszédnek - nagyon egészséges is. És azt mondtam már, hogy még olcsó is? Azért hátránya is van: lényegesen lassabban készül el, mint fentebb említett társai, ezért ha este gyorsan szeretnél ételt az asztalra, jó, ha reggel nem felejted el kétszeres mennyiségű vízbe áztatni az árpagyöngyöt. Áztatás nélkül is elkészül persze, és sokan az itt leírt verziótól eltérően főzik, szintén kellemesen rághatóra. Én így.

Nagyon szeretek rizses húst/húsos rizottót készíteni: otthonos fogások és remekül lehet velük spórolni a hússal is. Ez a “rizottó” is ilyen, négy főre egy meglehetősen kicsi csirkemell került csak bele ( körülbelül 30 deka), mégsem érződött a deficit. A hozzávalók költségét most is nagyáruházi árak alapján kalkuláltam. 

Hozzávalók:

1 közepes fej hagyma (kb. 50 forint)

egy egész csirkemell (kb. 500-700 Forint)

20 deka gersli (kb. 150 Forint) 

3 szem szilva (kb.100 Forint)

2 mandarin (kb 100 Forint)

só, bors, currypor/paszta

Így csinálom:

A gerslivel kezdem, mert annak még áztatás után is jócskán kell idő. Apróra vágom és kis olajon megdinsztelem a hagymát, erre jön a gersli áztatóvizestül, majd só, bors és egy kis curry. Közepes lángon, lefedve hagyom főni. A csirkemellet egészen apró kockákra vágom (hogy mindenhova jusson majd a rizottóban), és kevés olajon, forró wokban megpirítom, sózom, borsozom. Mikor már tényleg pirulni is kezd, hozzáadom a szintén apróra vágott szilvát és mandarint és még egy picit sütögetem. A gerslit 20 percig főzöm, majd elzárom a tűzhelyet, pótolok még egy kis vizet, és lefedve további 15 percig hagyom párolódni. (Nem kell őrizni, nyugodtan át lehet nézni addig a bepakolást, berakni egy mosást, vagy hasonló). 

74958636_404219840269927_1108971340490080256_n.jpg

Amikor a gersli is kész, ismét bekapcsolom a wok alatt a tűzhelyet, a gyümölcshöz és a csirkéhez öntöm az árpagyöngyöt. Sóval, borssal beállítottam az ízt. A petrezselyem se rossz rá. Finom, tartalmas, mégsem nehéz, izgalmas ízű egytál a végeredmény.

Tipp: próbáld ki gyümölcs helyett zöldségekkel, más fűszerezéssel, stb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr9415267610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása