ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Szülinapos ünneplős játékok előkészület nélkül - ajándékposzt Erikának

2013. június 03. - időtetrisz

Szóljon ez a poszt Erikának, aki egy óvónő kérését tolmácsolta: ötleteket kért szülinapi zsúrra. Abból indultam tehát ki, hogy adott sok gyerek, akik ismerik ugyan az ünnepeltet, de nem feltétlen közeli játszópajtásai; adott egy túlterhelt óvónő, akinek nincs ideje készülni; és adott a cél: jöjjön létre az ünnep.
forrás: sxc
Háromféle ötletem támadt (kívánságra támadhat még több is). Közös bennük, hogy:
  • stabil óvodai csoportban mind rítussá válhatnak, ha megfelelően vezeti fel a felnőtt;
  • noha az ünnepeltet emeli középpontba, a többieknek is élményt nyújt;
  • semmiféle tárgyi előkészületet nem igényelnek, csak odafigyelést a vezető felnőttől;
  • ünnepelni, a másikra figyelni tanítanak.
1. Kavicsajándékozás: megkérjük a gyerekeket az udvaron, hogy mindenki keressen valami érdekeset (kavicsot, botot, levelet), amit az ünnepeltnek ajándékozna. Aztán a megfelelő pillanatban körbeállják a gyerekek az ünnepeltet (énekelhetnek neki valamit, mondjuk a kedvenc énekét vagy valamilyen egyéb szülinapos éneket), és egyesével átadják az ajándékot és az ajándék mellé néhány szót vagy gesztust. Ez instrukció kérdése:
  • mondd el, hogy miért pont ezt az ajándékot adod;
  • említs meg egy közös játékot, emlékezetes nevetést, élményt, ami az ünnepelttel és veled történt;
  • kívánj neki valamit (hangosan vagy magadban)
  • stb.
Érdemes a hangulatot fokozni (minden ajándéknál csengetni egyet pl.), hogy az ünnepélyesség és  a figyelem megmaradjon. Az ajándékozás végét megint fontos lezárni, hogy kerek legyen a rítus: ismét egy énekkel pl. A jelképes ajándékokat nem feltétlenül kell megtartani, erre a célra ki lehet tenni egy kosarat, zsákot a teremben, ahova az összegyűlt ajándékok kerülnek (és amelyeket az óvónő időnként kiürít).
2. Testi élmények: e második játéktípus lényege, hogy a gyerekek az ünnepeltet valamilyen szokatlan testi élményhez juttatják. Ennek klasszikus példája a melegzuhany. A gyakorlat abból áll, hogy az ünnepelt középre áll, a többiek jó közel hozzá, és kezükkel a fejét érintik, majd egyszerre, egy adott jelre, hirtelen végigsimítják a testét a középen állónak, bokáig. Érdemes kipróbálni, valóban melegzuhany-érzés, mindenki szereti.
Ugyanígy, be lehet azt is vezetni, hogy a többi gyerek felemeli a fekvő ünnepeltet és elringatja, vagy "gólya viszi a fiát"-stílusban valahova elviszi, vagy pokróc szélét fogva ringatja. A harangjáték (középen álló ünnepelt dülöngél és a többiek megtartják, odébb lökik finoman) szintén jó, de nyilván csoportfüggő, hogy játszható-e.
3. Mesés játék: a harmadik játéktípus egy mese köré épül, amelynek a főszereplője az ünnepelt. A feladat annyi, hogy a vezető elkezd mesélni egy mesét, (például egy virág születését, akinek a neve történetesen azonos az ünnepeltével). A mesélő mesél, eljátssza, amit mond - a gyerekekkel együtt, de az ünnepeltnek kiemelt szerepet adva.
Egy virág esetében tehát például a mese egy virágmagról szól, amit elültetett egy kislány (a mesélő mutatja, a többiek vele csinálhatják: lyukat ás, kikapálgatja  a földet, belerakja a magot, kezével betemetgeti, locsolgatja, minden nap megnézi (körbejárják, várakozásteljesen nézik a magként guggoló ünnepeltet) stb.). A mesélő elmondja, hogyan élt az oktondi magocska a föld alatt (nagyon elégedetten, noha nem látott sokat, de azt hitte, ennyi a világ - itt az ünnepelt játszhat, de a csoport együtt is megmutathatja, milyen volt a  föld alatt), majd hogyan lepődött meg, amikor egyszer csak kibújt a földből, és szemébe sütött  a nap (ezt pl. biztos többen szívesen kipróbálják, milyen érzés hirtelen a fényre törni), hogyan nőtt, nődögélt és örült, amikor meglocsolták, hogyan bontotta ki szirmait és táncol minden nap a napnak örömtáncot.
Az is jó, ha magát a folyamatot mindenki végigjátssza  a virág szempontjából, de irányítható úgy is a játék, hogy az ünnepelt forogjon pl. a végén középen, és a többiek mint napocskák gyönyörködjenek benne.
Ha tetszettek az ötletek, szívesen folytatom, a tapasztalatokra is kíváncsi vagyok, a megosztásnak meg külön örülök.
Szeretettel, Erikának.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr668803044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása