ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Természetes ekcéma-űző szerek kicsiknek, nagyoknak

2012. augusztus 28. - időtetrisz

Mindkét gyermekemnél kezdődő ekcéma (egyes helyeken atópiás dermatitisznek is nevezik, nekem még mindig nem tiszta, mennyire ugyanaz a kettő) jelentkezett néhány hónapos korukban. Sajnos elég sok ismerősöm küzd ezzel a nyavalyával és iszonyú, hogy a végső megoldás mindig a szteroidos krém elmondásuk szerint. Rettegek az ilyesmitől, így elkezdtem keresgélni, mik az alternatívák. Nem nagyon voltam meglepve a lehetőségektől: olívaolaj, sheavaj és a kemikáliák kerülése.

(forrás: mannaszappan.hu)
Egyúttal jelzem is, hogy nálunk szerencsére nem durvult el az ekcéma, mindkét gyereknél kezdődő volt,  tehát ezek a tanácsok nem biztos, hogy egy komolyabb, összefüggő, viszkető foltrendszernél is beválnak, de annyit mondhatok, hogy az olívás szappan hozott némi javulást közeli ismerősömnél, akinek javasoltam kipróbálásra.
A lányomat csecsemőkorában szorgalmasan masszíroztuk olívaolajjal, szépen múlt is mindkét nyavalya, az időnként jelentkező bőrszárazságra kaptuk ezt az isteni tippet a bölcsis doktornőtől: a fürdővizébe öntsünk egy pohár meleg tejet olívaolajjal elkeverve. Egyszerűen fantasztikus, milyen puha és hidratált lesz tőle a bőr, télen különösen hatásos a felnőtteknél is. A kádat nem árt azonnal súrolni, mert egy olajos, zöldes réteg ül rá, de ez minden. Az is sokat segít, ha a nagyon érzékeny bőrű babákat nem fürdetjük minden nap, főleg télen, amikor nincs homokozó, sár és irdatlan por, ami könnyen rájuk ragad odakint, a szkafanderes élet szerencsére mindezektől megvédi őket.
És akkor nézzük a konkrétumokat: a kezdődő ekcémára a borzaszóan érzékeny bőrű kisfiamnál tökéletes megoldás volt a Mannaszappan natúr olívás szappan. Ez jelenleg 1140 Ft, ami nem mondható túlságosan olcsónak, de szinte mindig van valamilyen akció, amivel kombinálva már egész jól jöhetünk ki a vásárlásból és persze érdemes többen, többet rendelni. Persze rengeteg helyen lehet efféle szappant kapni, nem muszáj a Mannához ragaszkodni. Egyúttal talán érdemes folyékony szappant is készíteni belőle.
A sheavaj önmagában is, olajokkal keverve is hatásos szer száraz bőrre, popsikrémnek is ideális és még sok mindenre nagyon jó megoldás, ebben a posztban pl. arról olvashattok, hogy lehet testápolónak használni.
Takarítás: érdemes volt lecserélni a mosószert, ekkor éppen mosódióra, az öblítőt ecetre, ezek néha nem elég hatékonyak, úh már azóta készült sk folyékony mosószer is (mosószappan szódabikarbónával főleg), mindenesetre ha valakinél jönnek a tünetek, érdemes mindent, de mindent le- és kicserélni - a szöveg végén található néhány hasznos és közérthető anyag a mindennapi vegyszerekről, érdemes elolvasni. Hosszú folyamat az átállás, de megéri, több hozadéka is van: minimalizálva lesznek a vegyszerek a lakásban; a bőrbarát a szerek olcsóbban is kihozhatók, mint viszonylag káros társaik (persze méregdrágán is van minden); rendszerint környezetbarátak is (nagyobb kiszerelés miatt kevesebb csomagolóanyag, minimális káros anyag, ami visszaömlik a természetbe illetve megszabadul az ember az műanyag flakonok folyamatos halmozásától). Például legjobb barátom lett a szódabikarbóna és az ecet is.
És akkor néhány olvasmány arról, mit kenünk magunkra nap mint nap:

Oktatóanyag a Vegyi Reakció oldaláról  pedagógusoknak készült, egész részletes, átfogó anyag a környezetszennyezési ártalmakról. Mit kerüljünk a kozmetikumok és a tisztálkodási szerek vásárlása során?  Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikusának anyaga

Otthonunk ápolása környezetkímélő módon - a Kerekerdő Alapítvány oldáról: komplex lista arról, melyik tisztítószer nagyjából mit művel és mivel lehet helyettesíteni, mivel lehet a különböző háztartási koszokat, foltokat eltüntetni
Természetesen örömmel fogadjuk a hasonló listákat, kitesszük, ha elkülditek!

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr768802414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása