ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gázszámlacsökkentő ablakszigetelés fillérekből

2012. szeptember 24. - időtetrisz

Egy százéves házban lakunk, és igen, az ablakok is ennyi idősek. Tavaly, amikor beköltöztünk nem maradt pénzünk ablakcserére, de valamit kezdeni akartunk velük, mert eléggé féltünk a gázszámlától. Az ablakkeretre ragasztható szigetelőcsík működési elve alapján találtunk egy olcsó és hatékony megoldást. Az ablakok azóta szigetelnek, a lakás nem hűl ki, mi meg nagyjából annyit fizetünk, amennyit az előző huzatos garzonban. És meleg van.

Nem mai darabok, de már szigetelnek

A módszer lényege, hogy a fa nyílászáró tokjába (vagy szárnyrészébe) egy marógéppel nútot (egy kis árkot) vésünk, majd ebbe az előre lemért hézagtávolságnak (ezeken jön be a cúg) megfelelő méretű, szilikon alapú szigetelőanyagot (egy szilikon csík) teszünk. A ragasztócsíkkal ellentétben ez a helyén marad és rendesen szigetel, állítólag akár 15 évig is. (A fenti képen a szigetelőcsík az ablakkeret és a tok között látható.) Az egész kivitelezéséhez semmiféle technikai előképzettség nem kell, bárki meg tudja csinálni, és körülbelül egy nap alatt ki lehet pipálni az összes problémás ablakot. Az mondjuk igaz, hogy két emberes munka, nálunk a férjem és az apukája csinálták a lenti videó alapján.

Így néz ki, ha nyitva az ablak

Az eljárásra már külön cégek specializálódtak, de ha az Ökoszolgálat ablakszigetelési projektjének keretén belül intézzük, tényleg fillérekből kijön. A gépet péntektől hétfőig 7000 forintért lehet kikölcsönözni, a szilikoncsíkokért 180/220 forintot kérnek méterenként. Előjegyezni az oldalukon lehet, a szilikon szigetelőanyag a helyszínen vehető meg, vásárlás előtt otthon le kell mérni, melyik méretből hány méter kell. Az alábbi oktatóvideón az egész munka menetét bemutatják a szilikon szigetelőanyag méretének meghatározásától az ablak visszahelyezéséig.

Jó szigetelést!

Témába vágnak még:
Gyerekszoba dekoráció fillérekből
Ceruza-és apróságtartó
Uzsonnástáska kávézacskóból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr618802450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blagger 2012.09.25. 16:24:49

MI ezt tavaly megcsináltattuk (de csak egy részét), mert egyszerűen nem tudtunk ketten nekiesni a gyerekek miatt. Tényleg jó.
süti beállítások módosítása