Tavaly történt, hogy végre rászántam magam, megtanulok szappant készíteni. Karácsonyra már minden női családtag azt kapott tőlem, háromfélét, saját recept alapján. A kézzel készült, értékes olajokat rejtő szappanok nem olcsóak, de ha magunk készítjük el, töredék árból kijön (a lenti fél kilós szappan kb 1000 Ft, de illóolaj nélkül fele ennyi) és nagyon jó móka is lehet, kitalálni, kutyulni, várni a végeredményt, persze kizárólag gyerek nélkül. Ez itt a felnőttek terepe. A szappankészítés eszközigénye csekély, már néhány olajból elkészíthető, ráadásul kreatív energiáinkat is maximálisan kihasználhatjuk, a hidegeljárással készíthető szappanvariációk száma ugyanis gyakorlatilag végtelen. Kicsit több, mint egy hónap és itt a karácsony, még pont van idő, hogy az elkészített szappan készre száradjon. Íme, egy kis tutorial, hátha van kedvetek kipróbálni.

A hidegeljárás lényege, hogy növényi olajokat ugyanolyan hőmérsékletű lúgoldattal keverünk. A lúg hatására az olajok elszappanosodnak, pudingszerűvé, 24-48 órás állás után szilárddá, 4 hetes száradás után - amikor az összes felesleges víz elpárolgott belőle - teljesen kemény, érett, kész szappan lesz belőle. A felhasználható zsírok és olajok kombinációja végtelen, a felhasználásuk és mennyiségük attól függ, mennyire szilárd, habzó, krémes szappant szeretnénk készíteni. Az ún. lúgkalkulátor segítségével kiszámolhatjuk (erről lentebb bővebben), hogy milyen olajokkal milyen hatás érhető el, illetve adott mennyiségű vízhez mennyi lúgot kell adagolni a felhasznált olajok fajtájának és mennyiségének függvényében. Az utóbbi mondjuk már a haladó szekcióra vonatkozik, az első néhány alkalommal érdemes még kész receptet használni. Én most egy avokádó olajas, körömvirágos szappanon fogom megmutatni a menetet.
A szappankészítésnek tehát 2 fázisa van, a lúg-és az olajfázis. A lúg veszélyes anyag, de ha betartjuk az előírásokat, semmilyen galibát nem okozhat. Első lépésben kikészítek ki minden eszközt, majd a recept szerint grammra pontosan kimérem az alapanyagokat egy konyhai mérleggel.
![]() |
A lúgot ilyen kristályos formában lehet kapni |
Körömvirágos avokádóolajas narancsszappan receptje
![]() |
A felhasznált olajak és a színező |
![]() |
A lúgnak és az olajnak is 40 fokosnak kell lennie amikor összekeverjük |
Amíg hűl a lúgunk, van idő a kókuszzsírt gőz fölött felolvasztani. Ha felolvadt, hozzáöntjük a folyékony olajakat is, kivéve az avokádóolajat, az majd csak később kerül bele, amikor már pudingszerű a massza. Ez lesz a superfat, a plusz olaj. Ahhoz, hogy a lúgos vízzel összekeverhessük ennek is 40 fokosnak kell lennie. Ha megvan a kívánt hőfok (40 Celsius) a lúgot az olajkeverékhez öntjük (mindig a lúgot az olajhoz), közben egyenletesen kevergetjük. Botmixerrel gyorsabban elegyíthetjük a masszát.
![]() |
Lúgot az olajba |
A lúgos víz és az olajkeverék folyamatos keverés mellett néhány perc alatt pudingszerűvé (trace állapot) válik. A gyorsaság érdekében használhatunk botmixert, csak vigyázzunk, ne fröccsenjen ránk, mert a lúg ilyenkor még csíphet, jó kesztyűt használni. Ha már pudingszerű a massza, beleönthetjük a superfatnek szánt avokádóolajat, a sárgás színt adó kurkumát, a narancsolajat, és a körömvirág-őrleményt.




![]() |
Ilyen 24 óra múlva |
![]() |
...és ilyen felvágás után |
Légy kreatív és bátor, jó szappanozást!
Ha esetleg nem volt elég a magyarázat, íme egy videó:
Jomtom.hu
Andio.hu
Creativiky.hu - szappankészítés, tanfolyamok, magyar nyelvű lúgkalkulátor, magyar nyelvű szappanos fórum, alapanyag webáruház