ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Csinálj szappant karácsonyra!

2012. november 16. - időtetrisz

Tavaly történt, hogy végre rászántam magam, megtanulok szappant készíteni. Karácsonyra már minden női családtag azt kapott tőlem, háromfélét, saját recept alapján. A kézzel készült, értékes olajokat rejtő szappanok nem olcsóak, de ha magunk készítjük el, töredék árból kijön (a lenti fél kilós szappan kb 1000 Ft, de illóolaj nélkül fele ennyi) és nagyon jó móka is lehet, kitalálni, kutyulni, várni a végeredményt, persze kizárólag gyerek nélkül. Ez itt a felnőttek terepe. A szappankészítés eszközigénye csekély, már néhány olajból elkészíthető, ráadásul kreatív energiáinkat is maximálisan kihasználhatjuk, a hidegeljárással készíthető szappanvariációk száma ugyanis gyakorlatilag végtelen. Kicsit több, mint egy hónap és itt a karácsony, még pont van idő, hogy az elkészített szappan készre száradjon. Íme, egy kis tutorial, hátha van kedvetek kipróbálni.

A szappanosodási folyamat roncsolja az alapanyagokat, a hatóanyagok 70 százaléka tönkremegy közben, ezért nem kell például olívaolajból az extra szűz verziót használni, jó a pomace is. Az legértékesebb olajat a pudingos állapotnál tesszük bele, ekkor már jobban megmaradnak a hatóanyagok. Ez az olaj lesz a superfat, a szappanhoz használt összes olaj 5 százaléka. Ennél a fázisnál keverjük hozzá a színezéket és az illóolajakat is. Az extrém lúgos közeg az illatanyagoknak sem kedvez, ezért szoktak szilárd alkotóelemeket is masszához keverni (mandulaliszt, zabliszt, növényi őrlemény). Ezek megkötik az illatmolekulákat, intenzívebb illatot adva a szappannak.

A hidegeljárás lényege, hogy növényi olajokat ugyanolyan hőmérsékletű lúgoldattal keverünk. A lúg hatására az olajok elszappanosodnak, pudingszerűvé, 24-48 órás állás után szilárddá, 4 hetes száradás után - amikor az összes felesleges víz elpárolgott belőle - teljesen kemény, érett, kész szappan lesz belőle. A felhasználható zsírok és olajok kombinációja végtelen, a felhasználásuk és mennyiségük attól függ, mennyire szilárd, habzó, krémes szappant szeretnénk készíteni. Az ún. lúgkalkulátor segítségével kiszámolhatjuk (erről lentebb bővebben), hogy milyen olajokkal milyen hatás érhető el, illetve adott mennyiségű vízhez mennyi lúgot kell adagolni a felhasznált olajok fajtájának és mennyiségének függvényében. Az utóbbi mondjuk már a haladó szekcióra vonatkozik, az első néhány alkalommal érdemes még kész receptet használni. Én most egy avokádó olajas, körömvirágos szappanon fogom megmutatni a menetet.

Eszközök, amelyekre szükségem lesz:
Rozsdamentes edény a zsírok és olajak felmelegítésére
Keverőkanál a lúgnak (ne fa vagy alumínium!)
Keverőkanál az olajaknak (mindegy milyen)
Szappanöntőforma (pl. kiürült tejes doboz és egy tiszta műanyag zacskó)
Növényi zsiradék (pl. kókuszolaj, olívaolaj, napraforgóolaj stb.)
Desztillált víz
Lúg (szilárd szappanhoz NaOH, folyékonyhoz KOH)
Színező, és/vagy illatanyag
Laborhőmérő
A terep előkészítése

A szappankészítésnek tehát 2 fázisa van, a lúg-és az olajfázis. A lúg veszélyes anyag, de ha betartjuk az előírásokat, semmilyen galibát nem okozhat. Első lépésben kikészítek ki minden eszközt, majd a recept szerint grammra pontosan kimérem az alapanyagokat egy konyhai mérleggel.

A lúgot ilyen kristályos formában lehet kapni
A recept
Körömvirágos avokádóolajas narancsszappan receptje
320 g olívaolaj
80 g kókuszolaj
130 ml desztillált vagy ioncserélt víz
57 g NaOH
20 g avokádóolaj (superfat)
10 ml 100 %-os narancsolaj
2 evőkanál kurkuma
2 evőkanál körömvirágőrlemény
A felhasznált olajak és a színező
A lúgfázis
Először a lúggal fogok dolgozni, vízben oldom fel kevergetéssel. A lúg vízzel érintkezve nagyon magas hőmérsékletre hevül, ezért érdemes hideg helyre tenni, hogy hamarabb visszahűljön. Én a mosogatóba szoktam jéghideg vizet engedni és abba teszem az edényt. Ha komolyabban rászánjuk magunkat a szappanozásra, ajánlatos beszerezni speciáls lúgoldó edényt, kb 600 forintos tétel (az enyém sajnos valamilyen rejtélyes körülmények között eltűnt), megéri, mert zárható. Ha befőttesüvegben oldjuk, nyissuk ki az ablakot és a közelében oldjuk fel óvatosan kevergetve (műanyag keverővel), majd állítsuk hideg vízbe. Mindig a vízhez öntjük a lúgot és szépen lassan eltartva kikeverjük. Kerüljük az alu és a fa leverőket! Ha a lúg feloldódott, állítsuk hideg vízbe. Pontosan 40 fokra kell lehűlnie.
A lúgnak és az olajnak is 40 fokosnak kell lennie amikor összekeverjük
Olajfázis

Amíg hűl a lúgunk, van idő a kókuszzsírt gőz fölött felolvasztani. Ha felolvadt, hozzáöntjük a folyékony olajakat is, kivéve az avokádóolajat, az majd csak később kerül bele, amikor már pudingszerű a massza. Ez lesz a superfat, a plusz olaj. Ahhoz, hogy a lúgos vízzel összekeverhessük ennek is 40 fokosnak kell lennie. Ha megvan a kívánt hőfok (40 Celsius) a lúgot az olajkeverékhez öntjük (mindig a lúgot az olajhoz), közben egyenletesen kevergetjük. Botmixerrel gyorsabban elegyíthetjük a masszát.

Lúgot az olajba
Superfat, illat, szín

A lúgos víz és az olajkeverék folyamatos keverés mellett néhány perc alatt pudingszerűvé (trace állapot) válik. A gyorsaság érdekében használhatunk botmixert, csak vigyázzunk, ne fröccsenjen ránk, mert a lúg ilyenkor még csíphet, jó kesztyűt használni. Ha már pudingszerű a massza, beleönthetjük a superfatnek szánt avokádóolajat, a sárgás színt adó kurkumát, a narancsolajat, és a körömvirág-őrleményt.

Ezután a szappant valamilyen formába kell töltenünk, amelyben meleg helyen 24 óráig pihentetjük (különben „megfázik” és törékeny lesz). Vannak erre a célra gyártott műanyag- illetve fa dobozok, de nem muszáj erre költeni. Szappanformának egy kimosott és levágott tetejű tetra packos dobozt használok, amit előzőleg egy műanyag zacskóval kibéleltem, hogy könnyebb legyen majd kivenni. Egy konyharuhába csomagolom és meleg helyen 24 óráig állni hagyom (ezt olyan nehéz kivárni). Ezután izgatottam felvágom. A felvágott szappan még puha, csak 4 hét múlva használható (jól szellőző helyen kell száradnia).
Ilyen 24 óra múlva
...és ilyen felvágás után
És még egy szót a lúgkalkulátorról: Ez egy olyan kalkulátor, ami megmondja, hogy adott olajokból készült szappanhoz mennyi lúg/víz szükséges. Vagyis mondjuk olíva, kókuszzsír, kakaóvaj van otthon. Kiválasztod őket, beírod, mennyit szeretnél használni, kiszámolja, mennyi lúg/víz kell hozzá, de arról is kapsz infót, milyen lesz a szappanod. A mennyiségekkel, plusz olajok bevezetésével lehet játszani a keménységen, lágyságon vagy éppen eldönthetem, mennyire legyen hidratáló. Itt magyarul találsz egyet sok infóval, de érdemes átugrani a külföldi oldalra is, mert az bővebb.

Légy kreatív és bátor, jó szappanozást!

Ha esetleg nem volt elég a magyarázat, íme egy videó:

Néhány lelőhely a hozzávalókhoz

Jomtom.hu
Andio.hu
Creativiky.hu - szappankészítés, tanfolyamok, magyar nyelvű lúgkalkulátor, magyar nyelvű szappanos fórum, alapanyag webáruház

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr498802620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimimo 2012.11.16. 11:16:53

puszedli, és ezt lehet ugyanazzal a botmixerrel, amivel a kaját is? gondolom persze, h. nem vettél egy másikat, kifejezetten erre a célra, de ez így okés?

puszedli 2012.11.16. 11:58:31

Igen, ugyanúgy elmosod mint egyébként.

mimimo 2012.11.16. 14:19:41

hát engem teljesen lenyűgözött, megjött a kedvem ezzel pepecselni, kösz puszedli!

Irina 2012.11.17. 10:38:45

a harcosok klubja jutott eszembe...de mindenkepp kiprobalom

puszedli 2012.11.18. 14:38:11

Mimimo!ha nagyon zavar a botmixer, keverni is lehet, csak az legalább 20 perc, ha nem több. A botmixerrel meg egy perc az egész :) én üvegmosóval szoktam tisztítani.

puszedli 2012.11.18. 14:39:26

Kedves Irina! Hát ott egészen mással csinálják :D én maradok a növényi olajnál :)

mimimo 2012.11.18. 22:58:46

köszi, hát a botmixert a konyhában sem lehet lekörözni :) csak arra gondoltam, h. kell-e spéci fertőtlenítés a mixernek esetleg a lúg miatt. dehát végülis az is mosószer.

puszedli 2012.11.19. 23:53:35

hát igen :)

Anonymous 2012.11.20. 11:47:08

egyszerűsíti a dolgot hogy a 40 fok nem kőbe vésett, amikor már meg tudod fogni az üveget és nem forró, akkor kb 40 fokos. én így csináltam szappant, és használható is lett. NAOH-ból csináltam, a KOH-osat nem ismerem. lett olyan fél évre elég szappany

puszedli 2012.11.20. 21:05:56

Kedves Névtelen! Én úgy tanultam, hogy fokra pontosan kell csinálni, mert ha nem ugyanolyan melegek, akkor nem fognak jól elegyedni. Nincs kizárva, hogy saccperkábé is jó lehet, de ha mindkettő 40 fokos, akkor tuti jó lesz. Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatod!
süti beállítások módosítása