Az odaégett dolgokat szódabikarbónával szoktam leszedni. A rizs odaégetésben különösen jeleskedem, szinte minden alkalommal sikerül, mert elfeledkezem róla. Eddig nem volt még egy olyan feketeség sem, amit ne szedett volna le, de most nem csak az égést kellett eltüntetni, hanem ezt az avas kocsonyás izét is. Gondoltam, berakom a sütőbe, hátha úgy felolvad, de nem mertem, mert borzalmas szaga lett volna. Helyette elővettem az okoskönyvem.
![]() |
A szégyenfoltom egy részlete közelről |
Nagymama házipraktikái a címe, vannak benne könnyen bevethető ötletek is. A zsíroldó innen van. Nincs benne semmi bonyodalom, 3 alapanyagot kell összeönteni, majd rátenni a tisztítandó felületre, hagyni és sikálni egy kicsit. Nálunk igazi fából készült a konyhakredenc, amit egy évben kétszer át szoktunk csiszolni és bedörzsöljük paraffinolajjal, ezért nekem egyik összetevőért sem kellett kimenni a lakásból. Különben a patikában kapható fillérekért paraffin. Nincs pontos recept, arányok vannak. A sóból kb. kétszer annyit tettem belőle, mint az ecetből és az olajból.
![]() |
A kutyulék |
Mielőtt nekiálltam volna sikálni, hagytam egy fél órát állni, a tepsin. Egy dörzsi szivaccsal sikáltam, de egy erősebbel (műanyag kefeszerűség vagy az a fémes szivacs) könnyebb lett volna.
Amikor lejött az olajréteg és az odaégés nagy része, szódabikarbónával tisztáztam (ajánlom, mert az odaégésekre ez a legjobb), majd mosogatószerrel átmostam, hogy ne maradjon rajta semmilyen olajos réteg.
![]() |
Végeredmény, kiindulópont |
![]() |
...és az egész tepsi |
Ahogy a képen is látszik, gyönyörű fehér és tiszta lett. Ha van nagyon zsíros edényetek, meleg szívvel ajánlom a módszert. Leginkább edényre, mert abban össze tudnak keveredni az összetevők. A csempéről lefolyik, a sütőben szétfolyik. Legközelebb a sütőnek esek neki, de arra másik megoldást fogok kipróbálni.
Neked is van restanciád?
Témába vágó posztok