ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Orrba való: egyszerű tipp pollenallergia tüneteinek megelőzésére

2013. szeptember 10. - időtetrisz

Bár lassan elvirágoznak az orrfolyásra, szemcsípésre izgató növények, de még néhány hétig együtt kell kelnünk és feküdnünk velük. Vannak ismerőseim, akik felnőtt korukban egyik évről a másikra szembesültek a pollenallergiával, ami talán nem véletlenül, egybeesett a fővárosba költözésükkel, de vidékiek is kínlódnak vele, főleg augusztus-szeptemberben. Mindenki számára hatásos, tuti ellenszer, ahogy látom, nem létezik, a gyógyszerszedésnek nem vagyok a híve, főleg hogy nehéz eltalálni a megfelelőt, már ha van ilyen. Így maradnak a praktikák. Ez most egy orrba való.

http://www.youniquehealthcare.com

Az elméletet mindenki, aki már mondjuk 1-2 éve belépett a klubba, hibátlanul fújja: a tünetek enyhítésére, az otthoni tüsszögés, orrcsorgás, a reggeli szemcsípés megelőzésére érdemes rendszeresen takarítani, ágyneműt cserélni, sőt minden este, lefekvés előtt hajat mosni -- nos, ezeket, több ezer családos pollenallergiáshoz hasonlóan,, képtelen vagyok naponta, pont így, ebben a sorrendben strigulázva teljesíteni.

Amikor pár éve nálam is beütött az őszi allergiás takonykór, a háziorvos olyan orrcseppet és tablettákat írt fel, amelyeket megelőzésképpen, 2-3 héttel a feltételezett allergiaszezon előtt kellett volna elkezdeni használni. Na ez volt a másik, ami sose sikerült. Illetve egyszer igen, de legnagyobb csalódásomra, semmi különbséget nem tapasztaltam, mikor beütött a szezon. Így maradt a tüneti kezelés, ezzel az borsmentás-eukaliptuszos ungentum nasale-val

Ezzel tulajdonképpen elégedett voltam: ha indulás előtt nem felejtettem el egy-egy fél borsószemnyit szétkenni a két orrlyukban, akkor olyan védőréteget képezett, ami sokáig megakadályozta, hogy a pollenek az orr belsejében felgyűlve, ingerelni kezdjék a nyálkahártyát. Akkor volt csak kissé kínos, amikor a kezelésre csak a buszmegállóban tudtam sort keríteni, ilyenkor természetesen mindenki, aki akkor és ott pont nem volt pollenes, engem bámult, zavartalanul, és végig, amíg szétkentem az orromban a fehér trutyit.

Az idén először néztem meg *tetriszes* szemmel a krémet, vagyis az összetételét, és méláztam el azon, hogy hogy lehetne másképp megoldani, mert a tubusos kenőcs így körülményes volt. Olyan megoldáson agyaltam, amihez nem kell az orrba nyúlni, nem körülményes a használata, és legalább ilyen hatékony. Egy könnyen kicsavarható, rúzshoz hasonló kiszerelésű valamire gondoltam, amikor összeállt, hogy az ideális megoldás a kis ajakápoló stift lesz: ott van például az alverde körömvirágos ajakbalzsam, melynek az alapja gyapjúviasz, az ungetum alapja vazelin és gyapjúviasz volt, ami azért fontos, mert egy kellően zsíros, állagát viszonylag hosszasan megőrző, nem oldódó alapanyagra van szükség.

Vagy bármilyen egyéb, natúr, tiszta, nem izgató illatú ajakstift
Ebben a körömvirágosban nincs olyan összetevő, amire allergiás lennék, praktikusan diszkréten használható, 2 hetes teszt után bátran merem ajánlani: bevált. Indulás előtt, és alapos orrmosás után egyszerűen kicsavarom és a két orromba, belülről, körbeapplikálom. Jó, utcán kicsit furán vizslatnak még mindig (errefelé tényleg senki nem pollenallergiás???), de mégiscsak választékosabb, mint orrban turkálni egy tubusos kenőccsel, és eddig semmiféle ellenhatásról nem tudok beszámolni.

Természetesen beválthat bármi ehhez hasonló, natúr, tiszta ajakápoló stift, ami nem tartalmaz izgató illatokat, nekem pont ez akadt a kezem ügyébe, ezért nem is keresgéltem tovább. De akár házilag is elő lehetne állítani: ha valakinek van erre ötlete, receptje, ossza meg velünk ízibe!

Illetve: ha bárki belevág, előtte szerezzen bizonyosságot (gyógyszerészétől, kezelőorvosától) afelől, hogy tényleg nem allergiás egyik komponensre sem.

Ami még nálunk bevált és másnak is segíthet: * ebben a cikkben volt néhány számomra új ötlet is, pl. ez a neti kancsó meg a sós mosogatás
* a szemvakargatás és nonstop orrfújás helyett tényleg érdemes, akár naponta többször is, egyszerűen tiszta, hideg, folyó vízzel átmosni a szemet és környékét, kimosni az orrot
* a normális, adalékanyagmentes étkezés sokat enyhíthet a tünetek hevességén
* nekünk néha sikerült az allergiaszezonra időzíteni a nyaralást, olyan vidékre, ahol pont nem virágoznak az illető növények. Ilyenkor min. két hét kipipálva.

Nektek mi a tuti tippetek pollenallergiára?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr688803226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.09.13. 21:26:50

A Weledának vannak jó és ártalmatlan anyagokat tartalmazó orrspray-i. Itt több részlet van arról, ami allergiára való: http://www.nz-online-pharmacy.com/products/weleda-gencydo-hayfever-nasal-spray.html. Van sima orrfolyásos-orrdugulásos tünetekre is Aleoe Verás változat. Mi az utóbbit használjuk. Itthon sajnos nem, csak külföldön kapható.
süti beállítások módosítása