ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Felvágott helyett: sült húst a szendvicsbe

2013. november 28. - időtetrisz

Valószínűleg sok családban felmerül a „felvágottat: igen vagy nem?” kérdése,  és mindenhol kialakult valamiféle szokásrend ezzel kapcsolatban. Mi nemes egyszerűséggel a „csak jót, de azt jó ritkán” mellett ragadtunk le, azt hiszem mostanáig. Karolának ugyanis, akit a Vadkörte baba- és gyerekbarát étterem kitalálójaként és (egyelőre csak tervezőjeként) ismertem meg egy pop-up restaurant napon, van erre egy remek, pénztárcabarát, áthidaló megoldása.

Karola 4

Nováki Karola vendégposztja

A bolti felvágottakkal szemben mindig van bennem egy kis távolságtartás. Nem tudok szívvel-lélekkel hinni bennük. Párizsit muszáj vennem néhány havonta – biztosan gyermekkorom boldog pillanatait keresem, és találom meg benne újra és újra... Persze próbálok lemondani róla, mert bár szeretném tudatosan figyelmen kívül hagyni a húsipar vonatkozó működéséről szóló videókat, valami pszichikai ozmózis folytán a beszivárgott rész-információk egyre gyakrabban küldenek vészjeleket, amikor a húsos pultnál válogatni kezdek. Másfelől viszont a minőségi felvágottak, sonkák árát  sokallom, így vezet egyenes út a házi felvágott készítéséhez.

Az első nálunk bevált kedvenc a maradék rosé kacsamell ilyen irányú felhasználása volt, de szerettem volna kipróbálni egy ennél hétköznapibb változatot is. Jöjjön hát a házi felvágott, vagyis sült pulykamell.

Az előkészítés nem tart sokáig, és a sütőben is magára lehet hagyni (nem kell locsolgatni), de ott szüksége van 1-1,5 órára. Tuti elég egy hétig felvágottként, és ha ebédidőben megszorulnánk, egy kicsit vastagabb szeletet vágva is kisegíthet minket a bajból.

Karola 5

 

Hozzávalók

kb. 80 dkg-os pulykamell

3 ek napraforgóolaj az elősütéshez

1 fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

só, bors

fűszerek ízlés szerint: nálam most egy csipet rozmaring, 1 ek majoranna, egy csipet zsálya, 1 ek petrezselyem

20-30 dkg mangalica zsír

 

A megmosott, szárazra törölt pulykamellet sózzuk, borsozzuk, majd forró olajon serpenyőben megpirítjuk minden oldalát. Akkor jó, ha több helyen is kicsit megbarnul, megsül. A vidám sercegés mellé elkélhet egy olajfogó szűrő vagy fedő, főleg ha a kisebbeket is vonzza a konyhai ténykedés – az enyémek rögtön jönnek, ha ilyen érdekes hangokat csalok elő valamiből.  Időközben megpucolhatjuk a vöröshagymát és a fokhagymákat, majd beledobálhatjuk őket egy tűzálló, lefedhető tálba, amibe belefér majd a hús is.

A sütőt én ilyenkor már bekapcsolom, elindulhat a 180 C felé.

Amikor a hús a serpenyőben minden oldalról szépen megsült, átemelem a hőálló tálba, rászórom a fűszereket – bőven lehet rajta, ráöntöm a serpenyőből a maradék olajat, majd mellékanalazom a 30 dkg zsírt. Lefedem, beteszem a sütőbe, és élvezem a sülő hús illatát az elkövetkezendő 1-1,5 órában.

[caption id="attachment_3900" align="alignnone" width="600"] Avokádókrém (guacamole) társaságában[/caption]

A végeredmény mind árban, ízben, mind színtartósságban üti a bolti sonkát.

[caption id="attachment_3875" align="alignnone" width="600"] Bátrabbak szilvalekvárral is kipróbálhatják[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr798803326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimimo 2013.12.10. 22:35:55

Hát szóval megsütöttük, egyrészt órákig iszonyú jó illat volt, másrészt alig 1 nap telt el, és a fele sincs meg (Anya, ugye majd sütünk megint ilyet, ha elfogy?), harmadrészt a megmaradt, ízgazdag hagymás zsírt (én kókuszzsírban sütöttem, más nem volt kéznél) a kis üvegből még sokáig lehet kenyérre kenegetni -- szóval, nincs több kérdésem :) Köszönjük, Karola!
süti beállítások módosítása