Első írásunkban meglebbentettük, miért is jó, ha nem elégszünk meg a szupermarket polcán fonnyadó, olykor kétes eredetű zöldséggel, vagy a tasakba zárt szárított fűszerrel, aminek a csomagolását közelről szemügyre véve igen egzotikus országneveket találhatunk származási helyként feltüntetve. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de ha egy egyszerű kakukkfű csomagolásán Marokkót látom, annak valami istenien fenséges aromájúnak kell lenni, hogy a kosaramba végezze. A datolya, az más. De a kakukkfű?! Nos, valószínűleg sokan mások is ekkor döntenek úgy, hogy az erkélyládában, balkonon, konyhaablakban fogják nevelni inkább azt a kakukkfüvet, annyira bonyolult csak nem lehet. Tényleg nem az?
Halász Krisztián (Valeyrac Exotics) vendégposztja
Tényleg.
Vegyük is sorra, mi kell hozzá:
Megfelelő helyszín
Vizsgáljuk meg, milyen égtáj felé néznek lakásunk ablakai, vagy ha van, a balkon, erkély! A legtöbb növény napos fekvést igényel, mert napfény élteti őket, a nap energiáját használják fel életfolyamataikhoz. Vannak kifejezetten napfényimádók, mint a kakukkfű, rozmaring, levendula, ezeket árnyékos helyen bajos lenne nevelni. Ilyenkor megnyúlnak, látványosan a fény felé igyekeznek (északi kitettségű ablakban gyakran látni ilyet). Tehát, a napfény szerelmeseinek a déli oldal a legjobb, de mindenképp kapjon napi több órán át közvetlen napfényt! Sötét zugban, gangos bérház örök félhomályba vesző aljában ne is próbálkozzunk.
Megfelelő edény
Minél nagyobb az edény, annál egyszerűbb dolgunk lesz. Ha kis pohárkákba ültetünk nagy növényeket, ne csodálkozzunk, hogy kinövik. Ezt jól mutatják az edényt látványosan kitöltő gyökerek. A növény tápoldatozás nélkül nem jut hozzá a szükséges anyagokhoz, mert azokat már felélte, a kicsi edénybe pedig kicsi a vízkapacitása is. Használjunk virágládát, balkonládát, nagy cserepet, zsákot, de ha külön szeretnénk foglalkozni a növényekkel, maradhatunk a külön cserepeknél is. Utóbbi megoldásnál legalább nem zavar be a növények vegyi anyagokkal egymásra gyakorolt hatása, az allelopátia.
Az edények anyaga sokféle lehet, de a papírfalú cserepekről lebeszélném a kedves Olvasót, pár héten túl inkább teher, mint segítség. Vegyük figyelembe azt is, hogy napsütéses nyarakon egy fekete színű edény olyannyira átforrósodhat a napon, hogy egyszerűen megsüti-megfőzi a gyökereket! Ja, és természetesen legyen kifolyása a felesleges víznek is.
Talaj
Sokféle létezik, minden cég a sajátjára esküszik, persze nem mindig a legdrágább a legjobb… A kémhatásra ügyeljünk, a semleges közeli pH majdnem mindenre alkalmas. Legyen laza, jó vízáteresztő, az agyagos talajban könnyen megrothadhatnak a gyökerek.
NÖVÉNY
Bármilyen hihetetlen, egy balkonon a szokásos fűszernövényeken kívül termeszthetünk paradicsomot, csilit, földicseresznyét, egérdinnyét, balzsamuborkát, mustársalátát, pakcsojt, okrát, de nem is folytatom, mert majd a következő fejezetekben úgyis sorra veszünk ezek közül jónéhányat.
Van egy nagyon fontos előnye a balkonkertészkedésnek, és most nem a kényelemre meg a természet közelségére gondolok.
A sokkal hosszabb tenyészidőszak. Számtalan növényt, élelmiszernövényeket is ismerünk, melyek a mi éghajlatunkon azért nem termeszthetők, mert mire virágoznának, beköszönt a hűvös ősz. Egy déli fekvésű, védett balkonon hónapokkal is kitolódhat a hasznosítható idő. Ami a kertben nem sikerül, talán a balkonon igen!
Idén kipróbáljátok?
Konkrét kérdéseitekkel keressétek bátran a Valeyrac Exotics-ot facebook-oldalukra írt üzenetben, vagy a valeyrac.exotics@gmail.com emailcímen. Szívesen adnak tanácsot talaj-, edény- és növény-választásban is.