ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Balkonkertészet 5: A palántanevelés módszerei

2014. március 13. - időtetrisz

Korábbi, és hamarosan jelentkező cikkeinkben is rendszeresen felmerül a palánta-nevelés kérdése, és többen is jeleztétek azóta, hogy részletesebb gyakorlati megközelítéssel, részletesebben is szeretnétek megismerkedni az eredményes palántanevelés titkaival. Ráadásul most a legaktuálisabb is a kérdéskör kitárgyalása. Mai posztunkban tehát szeretnénk veletek megosztani a legpraktikusabb palántanevelési módszereket és technikákat.

Bihari Balázs és Halász Krisztián vendégposztja (Valeyrac Exotics)

2014.03.11 001

1. A tőzegkorong (avagy jiffy)

Sokan vannak úgy, hogy nincs sem elég helyük, sem elég idejük ahhoz, hogy elvárásaiknak megfelelő mennyiségű és minőségű palántát készítsenek. Hosszú ideig mi is hasonló problémákkal küszködtünk, de mióta jiffytrostos tőzegkapszulát – is használunk, lényegesen kevesebb gondunk adódik a vetéssel. Nem csak hely-, és munkaerő-takarékos, de extrém könnyű vele bánni, és a növények is szépen fejlődnek benne.

jiffy1

Mi is az a jiffy? Miért használjuk? 

A jiffy egy, a beszerzésekor kisebb-nagyobb pezsgőtabletta méretű (több méretben készül) rostostőzeg-kapszula, melyet egy lebomló cellulózháló tart össze.

Ezeknek a kis tőzegkorongoknak számos előnye akad, ami miatt érdemes kipróbálnunk őket.

1. Kis helyen elférnek. Én általában a 30 milliméteres korongot használom szinte minden növényhez, egyedül a kabakosokat vetem 38mm-esbe, vagy nagyobba. Hagyományosan a palántákat tejfölös pohárban, vagy annak megfelelő méretű cserépben nevelnék a legtöbben. Egy tejfölös pohárnyi helyen gyakorlatilag 4-5 palántát is nevelhetünk jiffyben.

2. Csak az kel ki belőle, amit elvetettünk. Nagyon kevés olyan virágföld, vagy ültetőközeg létezik, amiben nincsenek különféle gyommagvak, gombaspórák, esetleg csigapeték, vagy más hasonló finomságok. Nos, a jiffyből csak az fog kikelni, amit belevetettünk, így nem kell gyomlálnunk a palántáinkat.

3. Nem fogjuk túl mélyre ásni a magot. Az egyik típushiba a vetéseknél, hogy a magokat nem a megfelelő mélységre vetjük. Leggyakrabban túl mélyre kerülnek a magvak az ültetőközegbe, így sokkal lassabban, vagy egyáltalán nem kelnek ki. A jiffy ültetőgödröcskéje viszont megadja a szükséges mélységet.jiffy24. Remek a vízgazdálkodása. Csak arra kell figyelnünk, hogy mindig legyen alatta víz, a jiffyt nem tudjuk túlöntözni. A virágföldekkel ellentétben alulról öntözve az aljától a tetejéig átnedvesíti magát, így nyugodtan vethetünk a felszínre.

5. Nem kell sem tűzdelni, sem egyelni, annyi magot vetünk bele, amennyit egy palántának szánunk.

6. A jiffy 100%-ban lebomló anyagból készül, egy az egyben kiültetésre kerülhet a növénnyel együtt.

jiffy3

Hogyan használjuk a jiffyt?

Vetés előtt a kapszuláinkat vízzel kell felszívatnunk, ekkor szélességük néhány milliméterrel nő, magasságuk kb. megnégyszereződik. A kapott kis hengereink tetején pedig egy-egy kis bemélyedés alakul ki, melybe a magokat vethetjük.

A jiffyt tányérban, tálban tartsuk, alatta mindig álljon egy kis víz. Mindig olyankor öntözzük újra, amikor már nagyjából beszívta az előző adagot. Tartsuk őket világos, meleg helyen. A kelés után kb 1 hónapig elegendő a tőzegkorongokban tárolt tápanyag. Utána ültessük át, vagy ültessük ki (ha már megfelelő az időjárás) a jiffyvel együtt.

Összefoglalva a tőzegkorong talán a legjobb megoldás lehet időhiányos, és helyhiánnyal küzdő kertészeknek.

2. A földkeverés

A jiffy tehát tiszta, egyszerű, környezetbarát.  De ha nincs éppen kéznél belőle, nem esünk kétségbe. Valami ültetőközeg biztosan akad, vagy ha nem, állítsunk össze magunknak!

1. Nem az a jó palántázóföld, ami úgy föl van turbózva tápanyaggal, mint egy testépítő-adalékos üzlet. A sok tápanyag méreg is lehet a növénynek, ugyanúgy, mintha az ebédet háromszor kellene megismételnünk minden nap. A tápanyagot fokozatosan adjuk majd a növekvő palántának. Először úgyis a tartalékokat használja el a magból, és ha az elfogy, egyre inkább a gyökereire van utalva. Optimális esetben addigra azok is szépen kifejlődnek.

2014.03.11 001

2. A talaj ne legyen se túl kötött, se túl laza. Vegyünk a markunkba egy keveset és szorítsuk össze. A tenyerünket újból szétnyitva szét kell esnie a rögnek. Ha egyben marad, mint a gyurma, akkor túlságosan agyagos, könnyen panghat benne a víz és nem szellőzik. A folyós homok megint nem nyerő, könnyen kiszárad, valamint igen nehéz a földlabdát kioperálni az edényből az átültetésnél.

2. Ha túl agyagos, lazítsuk egy kis tőzeggel, ha túl homokos, akkor meg valami szerves anyaggal keverjük, például tőzeggel vagy érett kerti komposzttal. (A tőzeg önmagában is éppen megfelel, lásd az első részt!)

3. Az ültetőedény sokféle lehet. A műanyag egyhasználatos ételesdobozok kiválóak, akárcsak a tejfölös poharak és társaik. Mindig legyen az aljukon lyuk, hogy a felesleges víz távozhasson! Enélkül halálra ítéljük a növényeket. A mostanában terjedőben lévő trendi papírcserepek, vécépapír-gurigák látványosak, ám a gyakorlatban nekünk legalábbis nem váltak be. A vastag, porózus papírfal kiszívja a nedvességet és a benne oldott tápanyagokat a palánta elől, valamint –lévén szénhidrát– melegágya a penészeknek, egyéb gombáknak.

3. Az apró magokat a felszínre vessük, a nagyobbaknak furkáljunk kis lyukakat és abba pottyantsuk őket. Állandóan nedvesen kell tartanunk a vetést, mert ha egyszer is kiszárad csírázás közben, bajosan folytatja tovább. Persze azért ne álljon víz alatt sem, mert akkor meg megfullad a mag. Ő is élő szervezet, és meglepő, de lélegzik is! Az öntözést legjobb alulról felszívatva végezni, esővízzel, de a csapvíz is legtöbbször tökéletesen működik.

4. Tegyük világos helyre! A csíranövények szeretik a napfényt, és azon igyekeznek, hogy leveleket hozzanak, amikkel önálló életre lesznek képesek. Használhatunk lámpát, fénycsövet is, napi 8-12 órát világos helyen kell tölteniük a növénykéknek.

2014.03.11 009

5. Tegyük a magvetést meleg, de ne forró helyre! A 20-30 fok között valahol éppen megfelel, melegben általában gyorsabban kelnek. De azért kerüljük el a radiátort, 40 fok felett már károsodhatnak is.

6. Várakozzunk, és gondoskodjunk a nedvesen tartásról. Ha mindent jól csináltunk, pár nap vagy hét alatt kikelnek a kincseink.

És hogy mit tegyünk ezután? A következő posztjainkban a többi titokra is fény derül! Addig is jó veteményezést!

 

Konkrét kérdéseitekkel keressétek bátran a Valeyrac Exotics-ot facebook-oldalukra írt üzenetben, vagy a valeyrac.exotics@gmail.com emailcímen. Ha vetőmagot szeretnétek tőlük rendelni, itt találjátok a kínálatot. Szívesen adnak tanácsot talaj-, edény- és növény-választásban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr338803512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása