ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyerekkel Budapesten #4: A varázslatos könyvtár

2014. május 14. - időtetrisz

Gyerekkel Budapesten sorozatunkban ajánlottunk már kevésbé ismert  úti célokat is, most viszont olyan helyszínt mutatunk be, ami sokak számára lesz ismerős, de  talán nem feltétlenül a gyerekbarát oldaláról: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos részlegét, ahol remekül el lehet tölteni akár 3-4 órát is úgy, hogy közben a szülő is átmeneti nyugalomra lelhet, sőt, még talán egy igazi, felnőttkönyvet is átlapozhat.

06_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Ha valaki a bölcsészkarok valamelyikén töltötte egyetemi éveit Budapesten, valószínűleg állandó vendég volt a központi „Ervinben”, és talán néha még az is megfordult a fejében, hogy ide majd a gyerekeit is be fogja íratni.

01_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Nos, a jó hír az, hogy 16 éven aluliaknak ingyenes az éves beiratkozás és kölcsönzési lehetőség – ilyen módon egész jól lépést lehet tartani például a néha érthetetlen sebességgel száguldó gyerekirodalmi könyvkiadással, anélkül, hogy az adott könyveket meg kellene vásárolnunk. És sokszor valóban elég is egy-egy könyvnek, ha 2-3 hétig van nálunk, miközben a szívünknek kedveseket akár meg is vásárolhatjuk majd a sikeres tesztelés nyomán.

07_gyerekkel Budapesten_konyvtar

De nem csak ezért jó gyerekekkel a könyvtárba menni. A földszint feletti félemeleten lévő gyerekkönyvtár tágas olvasóteréhez egy változatosan alakítható „dühöngő-szoba” is társul: medence szerű mélyedésében több tucat színes szivacskocka garantálja az építkezés, egyensúlyozva bukdácsolás, szortírozás egyéni vagy csoportos élményét.

04_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Innen kilátás nyílik arra belső udvarra, ahova kinézve megfejtést nyer a könyvtár neve: itt vannak kint a kősárkányok, és ugyan van kijárat, valamilyen rejtélyes oknál fogva, soha nem nyitják meg – persze sejtem, hogy valószínűleg nem ítélik elég biztonságosnak a terepet, bár mintha eredetileg a közönség előtt való megnyitásra tervezték volna.

05_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Kisebbek és nagyobbak is jól elvannak  itt a belső, játszós-kockás térben, ha kifáradnának, bármikor le lehet ülni egy-egy talált könyvvel böngészgetni, de a sarokban meghúzódó órási fotelben egy szerencsés szülő is egész jól elolvasgathat – ha ez éppen nem lenne szabad, az ablak mellett további asztalok és ülőhelyek állnak rendelkezésre.

03_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Nagyobb gyerekekre ráhagyva a kisebb tesót fel lehet száguldani egy felsőbb szintre „felnőttkönyvet” zsákmányolni, illetve a gyerekek korától függően egy nyugalmas olvasás-kávézás is beleférhet. A büfé egyébként jó tágas, akár egy narancslére, pogácsára is be lehet ugrani közösen, ha nem hoztunk volna uzsonnát, egészen barátiak az árak.

02_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Ha kifulladt az élmény, vagy túlpörögtek a gyerekek, vagy indulnánk már haza, mi szoktunk búcsúzóul egy KASTÉLYOS CSEND-TÚRÁT tartani: a FSZEK épülete a patinás, régi és modern, új építészeti stílus ötvözésének ragyogó példája, ezt néhány emeleti olvasóterem suttogós, lábujjhegyen járós körbebarangolásával mutathatjuk meg a gyerekeinknek, miközben a könyvtár hasznáról is elsuttoghatunk egy rögtönzött összefoglalót.

A Szociológiai Olvasóteremben lévő egyik csigalépcsőn óvatosan és halkan fel lehet settenkedni, majd a karzaton végiglépegetve a másikon lejönni:

10_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Aztán váratlan fordulattal belépünk a könyvtár régi épületrészébe, a pazarul díszített Filozófiai Olvasóterembe:

11_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Innen olyanná válik a séta, mintha egy kastélyban lennénk: aranyozott fali díszek, óriási csillárok, tágas termek, kandalló, díszes, régi fotelek körben mindenütt.

12_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Aztán körbekanyarodva ellátunk egészen a Művészeti Olvasóteremig:

14_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Oldalt három hatalmas tükörben csodálhatjuk meg némán előadott, változatos grimaszainkat – szigorúan lábujjhegyen, hangos nevetés nélkül:

13_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Majd a Művészeti Olvasóterem gazdagon díszített mennyezetét és faragott faldíszeit csodálhatjuk meg közelről:

15_gyerekkel Budapesten_konyvtar

A folyosóra kiérve az emeletről óvatosan le lehet nézni a földszinti büfére, oda, ahonnan indultunk:

08_gyerekkel Budapesten_konyvtar

És ezzel az emeleti sétánk körbe is ért: a folyóirat-olvasóból éppen ellenkező oldalról nézhetünk ki a belső udvar sárkányaira:

09_gyerekkel Budapesten_konyvtar

Nem marad más hátra, mint a gépesített kölcsönzési rendszer megcsodálása mellett a zsákmányolt könyvek hivatalos birtokba vétele. Alapvetően 8 darab könyvet kölcsönözhetünk ki 4 hétre, mely határidő online kétszer is hosszabbítható.

Játékkal, könyvnézegetéssel, körsétával, büfével együtt bőven eltelik egy egész délután – esős időben, vagy ha éppen nincs jobb ingyenes programunk, kiváló időtöltés lesz.

A Szabó Ervin Könyvtár több kerületi részlegének is van gyerekkönyvtára, érdemes csekkolni az ottani lehetőségeket is, ha eddig még nem tettük meg, néha meglepően jól ellátottak ezek is.

A FSZEK Sárkányos könyvtárának pontos címe:

VIII. Szabó Ervin tér 1.

Megközelíthetőség:

Kálvin térről 3-as, 4-es metró, 9-es busz, 83-as, 89-es troli, 47-es, 49-es villamos

Beiratkozáshoz egyaránt legyen nálatok a szülő és gyermek személyije és lakcímkártyája!

Jó böngészést kíván,

03 idotetrisz4mimimo

mimimo

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr648803608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása